Kombinezon - skóra vs tekstyl, poradzcie
• Strona 1 z 1
Kombinezon - skóra vs tekstyl, poradzcie
A wiec witam,
chce zakupic sobie kombinezon (do 2000zł mniej wiecej) i nie mam pojecia jaki. Ponoc skora bezpieczniejsza (tylko w niej "ponoc" cholernie goraco) a ostatnio mi facet w sklepie z kobikami mowi ze przy tej cenie to i tekstylia i skora podobna jakosciowo. Jesli chodzi o skore to dobrymi firmami w tej cenie sa(cytuje): Berik i 4sr, ew. arlen ness. Natomiast na tekstyliach sie nie znam. Dodam ze motocykla bede uzywal zeby dojezdzac na uczelnie i na co dzien ale tez na dluzsze trasy. Wiec moze i ten tekstylny by pasowal tylko ze jaki (stosunek cena jakosc). Do kombika dokupilbym sobie jakies spodnie "jeansy na co dzien" dlatego chcialbym koniecznie 2 czesciowy. Chcialem sie juz teraz porozgladac bo czasami mozna trafic na jakas zimowa okazje. Poradzcie.
Na wszystko mam z 3500zł. Jak tu cos skompletowac?
chce zakupic sobie kombinezon (do 2000zł mniej wiecej) i nie mam pojecia jaki. Ponoc skora bezpieczniejsza (tylko w niej "ponoc" cholernie goraco) a ostatnio mi facet w sklepie z kobikami mowi ze przy tej cenie to i tekstylia i skora podobna jakosciowo. Jesli chodzi o skore to dobrymi firmami w tej cenie sa(cytuje): Berik i 4sr, ew. arlen ness. Natomiast na tekstyliach sie nie znam. Dodam ze motocykla bede uzywal zeby dojezdzac na uczelnie i na co dzien ale tez na dluzsze trasy. Wiec moze i ten tekstylny by pasowal tylko ze jaki (stosunek cena jakosc). Do kombika dokupilbym sobie jakies spodnie "jeansy na co dzien" dlatego chcialbym koniecznie 2 czesciowy. Chcialem sie juz teraz porozgladac bo czasami mozna trafic na jakas zimowa okazje. Poradzcie.
Na wszystko mam z 3500zł. Jak tu cos skompletowac?

- asswhole
- Świeżak
Z tekstylow wszystko co ma dobry stosunek jakosc/cena to powiedzmy:
- Modeka
- Buse
- Held
- Macana (czy jak to sie pisze)
- Padana
- 4SR
- BF
- Roleff
pewnie jeszcze cos by sie znalazlo ale to sa uznane marki i tego mozesz sie smialo trzymac.
Jak wydasz 1000 na kurtke i 700 na spodnie to co bys nie wybral z tych firm to beda to dobrze wydane pieniadze.
- Modeka
- Buse
- Held
- Macana (czy jak to sie pisze)
- Padana
- 4SR
- BF
- Roleff
pewnie jeszcze cos by sie znalazlo ale to sa uznane marki i tego mozesz sie smialo trzymac.
Jak wydasz 1000 na kurtke i 700 na spodnie to co bys nie wybral z tych firm to beda to dobrze wydane pieniadze.
Ostatnio edytowano 29/1/2010, 17:34 przez Kris2k, łącznie edytowano 1 raz
GS 500E '93 --> VFR 800 '00
-
Kris2k - VIP Ścigacz.pl
Na wszystko masz 3500 tzn tylko na spodnie i kurtkę czy na cały ubiór?
Tak jak Kris2k pisał, plus jeszcze tańszy odpowiednik BF- Akito. Ewentualnie np. vanucci na przecenie w louisie, może Uvex.
Jeżeli ciuchy na co dzień to uważam, że tekstylia są bardziej pragmatyczne- w tej kasie będziesz miał wypinane podpinki i membrany bardzo dobrej jakości, wywietrzniki, pełną regulację w rękawach i pasie. To samo ze spodniami. Do tego pełno różnego rodzaju kieszeni.
Można narzekać na to, że w tekstyliach prędzej Ci się przesuną protektory i na ogół są takiej sobie jakości. Ja latam w kurtce tekstylnej z wyciągniętymi ochraniaczami i pod tym mam zbroję, w którą też polecam Ci zainwestować kasę.
Tak jak Kris2k pisał, plus jeszcze tańszy odpowiednik BF- Akito. Ewentualnie np. vanucci na przecenie w louisie, może Uvex.
Jeżeli ciuchy na co dzień to uważam, że tekstylia są bardziej pragmatyczne- w tej kasie będziesz miał wypinane podpinki i membrany bardzo dobrej jakości, wywietrzniki, pełną regulację w rękawach i pasie. To samo ze spodniami. Do tego pełno różnego rodzaju kieszeni.
Można narzekać na to, że w tekstyliach prędzej Ci się przesuną protektory i na ogół są takiej sobie jakości. Ja latam w kurtce tekstylnej z wyciągniętymi ochraniaczami i pod tym mam zbroję, w którą też polecam Ci zainwestować kasę.
Ostatnio edytowano 28/1/2010, 15:31 przez Kamusial, łącznie edytowano 1 raz
Yamaha XJ600 -> TDM 900 -> DRZ 400e
-
Kamusial - Bywalec
Z tekstyli to polecam Modeke (mam powiedzmy kombi z tego - spodnie są innym modelem, kurtka innym, ale współgrają ze sobą idealnie, zameczkiem się spina i jest wporzo). Jeśli chodzi o Modeke to do 2000zł kupisz sobię, naprawdę, dobry jakościowo komplet, gdzie będziesz mógł w nim jeździć w zimne dni i bardzo ciepłe (2 podpinki). Ze skór polecam Ness'a (posiadam tylko kurtke) jest to wyrób na wysokim poziomie, począwszy od jakości skóry, kończąc na zamkach.
Odpowiedz sobie tylko na pytania:
Jak często miałeś sytuacje bardzo niebezpieczne?
Jak szybko jeździsz?
Jak traktują Cię puszkowcy na drodze?
Jak bardzo cenisz swoje ciało?
Bo jeżeli chodzi o bezpieczeństwo, to skóra spisuje się dużo lepiej.
Można zrobić tak, kupić cały tekstyl, a potem tylko kurtke skórzaną, którą ubierasz na trase (tak jak ja) i jesteś w 100% zadowolony.
Pozdrawiam
Odpowiedz sobie tylko na pytania:
Jak często miałeś sytuacje bardzo niebezpieczne?
Jak szybko jeździsz?
Jak traktują Cię puszkowcy na drodze?
Jak bardzo cenisz swoje ciało?
Bo jeżeli chodzi o bezpieczeństwo, to skóra spisuje się dużo lepiej.
Można zrobić tak, kupić cały tekstyl, a potem tylko kurtke skórzaną, którą ubierasz na trase (tak jak ja) i jesteś w 100% zadowolony.
Pozdrawiam
-
wikples - Bywalec
Ja też osobiście polecam Modekę
Sam mam kurtkę, spodnie i rękawice z Modeki i złego słowa o nich nie powiem. A za tyle kasy ile chcesz dać to już będzie miodzio ubiór 

GS500F --> SV650S --> Bandit 600N --> XV535 Virago
-
C-bool - Mieszkaniec forum
Dzieki za zainteresowanie i propozycje. A wiec mam 3500zł na wszystko lacznie z kaskiem obuwiem i rekawicami. Motocyklem jezdze rozwaznie czyli tam gdzie nie moge szybko jechac to nie zapieprzam a tam gdzie jest to mozliwe to jezdze "nieco szybciej"
Motocykla bede uzywal na codzien ale nie oznacza to ze bede nim jezdzil tylko na uczelnie i spowrotem bo na ow uczelni bede 2x w tygodniu. Reszta to trasa - bez celu, dla czystej przyjemnosci. Myslalem zeby kupic np. skore 4sr 2 czesciowa + spodnie jeansowe motocyklowe. W calym komplecie jezdzilbym za miasto a w kurtce 4sr od kompletu i spodniach na uczelnie. Hmmm co o tym sadzicie? Czy rzeczywiscie wygodniejszy jest tekstyl? I czy w skorze na prawde mozna sie ugotowac?
No i oczywiscie cenie swoje cialo. A kto nie ceni...

No i oczywiscie cenie swoje cialo. A kto nie ceni...
- asswhole
- Świeżak
Zeby tak wiecej osob bylo ktorzy byliby sklonni wydac 3500 na komplet ciuchow to by byla bajka, sadze ze nalezysz do marginesu
W kazdym badz razie ja bym kupil jednak tekstyl. W lato ugotujesz sie we wszystkim (stricte jazda w sloncu przy 25+ stopniach) przy czym w kwocie jaka dysponujesz w tekstylach masz wypinane 2 warstwy (osobno ocieplenie, osobno membrana) a skorze, o ile jest ocieplenie wypinane to membrana juz niekoniecznie.
O wywietrznikach zamykanych na zamek blyskawiczny tez mozez zapomniec w skorze.
Tematow co lepsze bylo sporo na tym forum, kazdy obstawia przy swoim w zaleznosci od tego jak i czym jezdzi.
Poczytaj i sam zadecyduj pamietajac ze musi jeszcze zostac na bardzo dobry kask i w miare dobre buty i rekawice.

W kazdym badz razie ja bym kupil jednak tekstyl. W lato ugotujesz sie we wszystkim (stricte jazda w sloncu przy 25+ stopniach) przy czym w kwocie jaka dysponujesz w tekstylach masz wypinane 2 warstwy (osobno ocieplenie, osobno membrana) a skorze, o ile jest ocieplenie wypinane to membrana juz niekoniecznie.
O wywietrznikach zamykanych na zamek blyskawiczny tez mozez zapomniec w skorze.
Tematow co lepsze bylo sporo na tym forum, kazdy obstawia przy swoim w zaleznosci od tego jak i czym jezdzi.
Poczytaj i sam zadecyduj pamietajac ze musi jeszcze zostac na bardzo dobry kask i w miare dobre buty i rekawice.
GS 500E '93 --> VFR 800 '00
-
Kris2k - VIP Ścigacz.pl
Czyli nadal odpowiedzi brak.
Skora 2 czesciowa + jeansy na codzien VS tekstyl ?
Jesli chodzi o skore to mysle nad:
1) http://www.allegro.pl/item877628671_berik_ls2_5903_kombinezon_czarny_bialy_rozm_58.html (otwórz link)
2) http://www.allegro.pl/item901419935_berik_ls2_5871_roz_52_mod_2009_nowy.html (otwórz link)
3) 4sr
Tylko sie zastanawiam nad kolorem. Kojarzac skore w samochodach, szczegolnie ta czarna, to strasznie sie w sloncu nagrzewa. A jak sie znowu kupi skore czarno-bialo to to biale po pewnym czasie bedzie wygladalo "jak przez okno"...
Przegladalem tez modeke i niektore modele kurtek nawet przyzwoicie wygladaja
chociaz skora nieco bardziej mi do gustu przypadla.
Czy pod kurtke od kombinezonu zmiesci mi sie bluza? Czy pod kombinezon zmiesci sie juz tylko bielizna?
Skora 2 czesciowa + jeansy na codzien VS tekstyl ?
Jesli chodzi o skore to mysle nad:
1) http://www.allegro.pl/item877628671_berik_ls2_5903_kombinezon_czarny_bialy_rozm_58.html (otwórz link)
2) http://www.allegro.pl/item901419935_berik_ls2_5871_roz_52_mod_2009_nowy.html (otwórz link)
3) 4sr
Tylko sie zastanawiam nad kolorem. Kojarzac skore w samochodach, szczegolnie ta czarna, to strasznie sie w sloncu nagrzewa. A jak sie znowu kupi skore czarno-bialo to to biale po pewnym czasie bedzie wygladalo "jak przez okno"...
Przegladalem tez modeke i niektore modele kurtek nawet przyzwoicie wygladaja

Czy pod kurtke od kombinezonu zmiesci mi sie bluza? Czy pod kombinezon zmiesci sie juz tylko bielizna?
- asswhole
- Świeżak
Sam musisz sobie odpowiedzieć. Ja wolę teksty, a co tobie odpowiada- pewnie niebawem się dowiesz.
Sugerowałbym Ci kupić DOBRE jakościowo rzeczy, przy Twoim budżecie wyszłoby to mniej więcej tak:
buty 800-1000 zł
kask 600-1200 zł
teksty 1200-1500 zł (w tej kasie dostaniesz dobre tekstylia, skóry nie bardzo)
reszta w rękawice, może pas nerkowy, ewentualnie żółwia/zbroję, zatyczki do uszu, jakąś bieliznę termiczną.
Sugerowałbym Ci kupić DOBRE jakościowo rzeczy, przy Twoim budżecie wyszłoby to mniej więcej tak:
buty 800-1000 zł
kask 600-1200 zł
teksty 1200-1500 zł (w tej kasie dostaniesz dobre tekstylia, skóry nie bardzo)
reszta w rękawice, może pas nerkowy, ewentualnie żółwia/zbroję, zatyczki do uszu, jakąś bieliznę termiczną.
Yamaha XJ600 -> TDM 900 -> DRZ 400e
-
Kamusial - Bywalec
bierz skore wedlug mnie
Berik dobra marka
jak za goraco jest to mozesz sobie zbroje kupic i na to tschirt jakis i tyle 

Produkcja, dystrybucja, masturbacja
Blady 900 puk puk puk
Blady 900 puk puk puk
-
Konio - Mieszkaniec forum
Witam!
odnowie troche temat bo mam pewien dylemat:P
co mozecie powiedziec o firmie bulletproof?
Mam kilka watpliwosci... myslalem tekstylnych ale jestem napolony na skore:P myslale,Teraz np o kombiaku np tshula. ale jak uslyszalem ze kurtki w komb 2cz. sa do pepka zrezygnowalem
Sa teraz fajne promocje w moto-akcesoria i rozkminilem fajny komplecik firmy Bulletproof kurteczka magnum i spodnie valocity po dobrej oprzecenie i jest to kuszce...ale czy nie lepiej np tex Modeki?
licze na tresciwe i sensowne odp:)
odnowie troche temat bo mam pewien dylemat:P
co mozecie powiedziec o firmie bulletproof?
Mam kilka watpliwosci... myslalem tekstylnych ale jestem napolony na skore:P myslale,Teraz np o kombiaku np tshula. ale jak uslyszalem ze kurtki w komb 2cz. sa do pepka zrezygnowalem
Sa teraz fajne promocje w moto-akcesoria i rozkminilem fajny komplecik firmy Bulletproof kurteczka magnum i spodnie valocity po dobrej oprzecenie i jest to kuszce...ale czy nie lepiej np tex Modeki?
licze na tresciwe i sensowne odp:)
- KuKi2
- Świeżak
Jeżeli chodzi o fimre Bulletproof nie spotkałem nikogo, kto by w takowej jeździł. Natomiast wilu ludzi jeździ w Modece i nikt(!) złego słowa o niej nie powiedział. Czy warto? Przytakiej proporcji ceny do jakości i rekomendacji, zastanowiłbym się nad Modeką, no ale dobrze byłoby jakby ktoś się wypowiedział na temat Bulletproof.
-
wikples - Bywalec
Odnośnie skóra vs tekstylna
Nie wypowiem się na temat kombiaków bo w nic nie jeździłem.
Miałem wcześniej kurtkę tekstylną REViIT-a przez dwa lata a teraz mam skórzaną BOSS-a z firmy Tarbor. Kurtka na pewno cięższa ale bym jej nie zamienił na tekstylną. Na prawdę czuję się jak w zbroji.
Czy się bardziej grzeję to tego nie jestem w stanie stwierdzić. Termoaktywna bielizna daje radę.
Nie wypowiem się na temat kombiaków bo w nic nie jeździłem.
Miałem wcześniej kurtkę tekstylną REViIT-a przez dwa lata a teraz mam skórzaną BOSS-a z firmy Tarbor. Kurtka na pewno cięższa ale bym jej nie zamienił na tekstylną. Na prawdę czuję się jak w zbroji.
Czy się bardziej grzeję to tego nie jestem w stanie stwierdzić. Termoaktywna bielizna daje radę.
Ongoing Success
-
falconiforme - VIP Ścigacz.pl
• Strona 1 z 1
Powrót do Akcesoria motocyklowe