Akumulator w skuterze? ProszÄ™ o pomoc ;)
• Strona 1 z 1
Akumulator w skuterze? ProszÄ™ o pomoc ;)
Witam
Mam problem przez swoja nieuwagÄ™ podpiÄ…Å‚em przy akumulatorze „+” do „-„ a „-„ do „+”, w skuterze
No i włożyłem kluczyki i nacisnąłem starter, przekręcił raz i padł do końca akumulator, wiem że się rozładował całkiem
Ale pytanie czy coÅ› mogÅ‚o siÄ™ popsuć w skuterze? Dodam że przy czerwonym kablu jest drugi kabel cienki i ma „na sobie” kapsuÅ‚kÄ™ z bodajże bezpiecznikiem
Dzięki za odp.

Mam problem przez swoja nieuwagÄ™ podpiÄ…Å‚em przy akumulatorze „+” do „-„ a „-„ do „+”, w skuterze
No i włożyłem kluczyki i nacisnąłem starter, przekręcił raz i padł do końca akumulator, wiem że się rozładował całkiem
Ale pytanie czy coÅ› mogÅ‚o siÄ™ popsuć w skuterze? Dodam że przy czerwonym kablu jest drugi kabel cienki i ma „na sobie” kapsuÅ‚kÄ™ z bodajże bezpiecznikiem
Dzięki za odp.

- ZiombeL
- Świeżak
Ojojoj zaraz zlecą się sępy i powiedzą że nie ten dział forum..
Naładuj i sprawdź to będziesz wiedział czy coś spaliłeś. Sprawdź czy bezpiecznik jest spalony. Z doświadczenia mogę ci powiedzieć, że podłączając tak akumulator mogłeś zjarać jakiś kabel, często ten najbliżej akumulatora, ale nie będziesz wiedział póki nie podłączysz go z powrotem. Chyba że widać gołym okiem spaleniznę.
Swoją drogą dziwne, że podłączyłeś w ten sposób akumulator, gdyż już przy zapinaniu drugiej klemy powinno iskrzyć na stykach (czego nie ma przy poprawnym założeniu - i ZDEJMOWANIU
)
Naładuj i sprawdź to będziesz wiedział czy coś spaliłeś. Sprawdź czy bezpiecznik jest spalony. Z doświadczenia mogę ci powiedzieć, że podłączając tak akumulator mogłeś zjarać jakiś kabel, często ten najbliżej akumulatora, ale nie będziesz wiedział póki nie podłączysz go z powrotem. Chyba że widać gołym okiem spaleniznę.
Swoją drogą dziwne, że podłączyłeś w ten sposób akumulator, gdyż już przy zapinaniu drugiej klemy powinno iskrzyć na stykach (czego nie ma przy poprawnym założeniu - i ZDEJMOWANIU

-
maksyms - Świeżak
Nic nie widać żadnej spalenizny, oczywiście że zaiskrzyło
tylko że szybko zdjąłem klemę i jak z powrotem założyłem już nie iskrzyło, rozrusznik zakręcił słabo, ale zakręcił miejmy nadzieję że wszystko bd ok...
I mam jeszcze jedno pytanie ten kabelek trzeci na którym jest ta kapsuła z bezpiecznikiem powinien iść do "+" czy "-"??
Zaraz po zajściu poszedłem do mojego wujka jest z zawodu elektrykiem mówił że jak tak podłączyłem to wszystko poszło w masę, ale mogło coś spalić i mówił coś o regulatorze napięć. Ale on nie jest elektrykiem który zajmuje się motoryzacją stąd pytanie tutaj

I mam jeszcze jedno pytanie ten kabelek trzeci na którym jest ta kapsuła z bezpiecznikiem powinien iść do "+" czy "-"??
Zaraz po zajściu poszedłem do mojego wujka jest z zawodu elektrykiem mówił że jak tak podłączyłem to wszystko poszło w masę, ale mogło coś spalić i mówił coś o regulatorze napięć. Ale on nie jest elektrykiem który zajmuje się motoryzacją stąd pytanie tutaj

- ZiombeL
- Świeżak
ZiombeL napisał(a):I mam jeszcze jedno pytanie ten kabelek trzeci na którym jest ta kapsuła z bezpiecznikiem powinien iść do "+" czy "-"??
Kabel [z bezpiecznikiem] z osłoną końcówki kol. czerwonego na klemę plus akumulatora.
Sprawdź bezpiecznik. Wymień go na nowy. Na starym masz napis ilość A [Amper]. Mocniejszego nie zakładaj. Gdybyś nie dostał takiego samego, to mniejszy o 1 A możesz założyć.
Ja też tak raz zrobiłem pożyczonym akumulatorem z odwróconymi biegunami.
Spalił się tylko z hukiem bezpiecznik i nic poza tym.
Ostatnio edytowano 20/12/2009, 19:29 przez mirek65s, łącznie edytowano 2 razy
- mirek65s
- Świeżak
Czyli tak kabelek z bezpiecznikiem razem z czerwonym kablem do "+", a czarny do "-"
Thx
I mam przy okazji jeszcze jedno pytanie
Bo koleś w sklepie gdzie kupiłem skuter mówił że pójdzie on z blokadami 60km/h nic nie odblokowywałem no i szedł 60km/h
Ale przez ostatnio miesiąc zaobserwowałem że na drodze poszedł aż +75km/h nie wiem ile dokładnie, bo miałem zaraz skręcać i zwalniałem.
Nie jest to szybkie dojście do 75km/h tylko rozpędza się powoli? Co o tym sądzicie powinienem zadzwonić do sklepu i powiedzieć że tyle idzie?
Thx

I mam przy okazji jeszcze jedno pytanie

Ale przez ostatnio miesiąc zaobserwowałem że na drodze poszedł aż +75km/h nie wiem ile dokładnie, bo miałem zaraz skręcać i zwalniałem.
Nie jest to szybkie dojście do 75km/h tylko rozpędza się powoli? Co o tym sądzicie powinienem zadzwonić do sklepu i powiedzieć że tyle idzie?
- ZiombeL
- Świeżak
• Strona 1 z 1
Powrót do Mechanika motocyklowa
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Bing [Bot] i 7 gości