Zobacz wÄ…tek - Akumulator w skuterze? ProszÄ™ o pomoc ;)
NAS Analytics TAG

Akumulator w skuterze? ProszÄ™ o pomoc ;)

Mechanika tylko powyżej 125cc.
_________

Akumulator w skuterze? ProszÄ™ o pomoc ;)

Postprzez ZiombeL » 20/12/2009, 15:43

Witam
Mam problem przez swoja nieuwagÄ™ podpiÄ…Å‚em przy akumulatorze „+” do „-„ a „-„ do „+”, w skuterze
No i włożyłem kluczyki i nacisnąłem starter, przekręcił raz i padł do końca akumulator, wiem że się rozładował całkiem
Ale pytanie czy coÅ› mogÅ‚o siÄ™ popsuć w skuterze? Dodam że przy czerwonym kablu jest drugi kabel cienki i ma „na sobie” kapsuÅ‚kÄ™ z bodajże bezpiecznikiem
Dzięki za odp.
:oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops:
ZiombeL
Świeżak

Postprzez maksyms » 20/12/2009, 16:27

Ojojoj zaraz zlecą się sępy i powiedzą że nie ten dział forum..

Naładuj i sprawdź to będziesz wiedział czy coś spaliłeś. Sprawdź czy bezpiecznik jest spalony. Z doświadczenia mogę ci powiedzieć, że podłączając tak akumulator mogłeś zjarać jakiś kabel, często ten najbliżej akumulatora, ale nie będziesz wiedział póki nie podłączysz go z powrotem. Chyba że widać gołym okiem spaleniznę.

Swoją drogą dziwne, że podłączyłeś w ten sposób akumulator, gdyż już przy zapinaniu drugiej klemy powinno iskrzyć na stykach (czego nie ma przy poprawnym założeniu - i ZDEJMOWANIU :))
maksyms
Świeżak

Postprzez ZiombeL » 20/12/2009, 18:15

Nic nie widać żadnej spalenizny, oczywiście że zaiskrzyło :) tylko że szybko zdjąłem klemę i jak z powrotem założyłem już nie iskrzyło, rozrusznik zakręcił słabo, ale zakręcił miejmy nadzieję że wszystko bd ok...

I mam jeszcze jedno pytanie ten kabelek trzeci na którym jest ta kapsuła z bezpiecznikiem powinien iść do "+" czy "-"??
Zaraz po zajściu poszedłem do mojego wujka jest z zawodu elektrykiem mówił że jak tak podłączyłem to wszystko poszło w masę, ale mogło coś spalić i mówił coś o regulatorze napięć. Ale on nie jest elektrykiem który zajmuje się motoryzacją stąd pytanie tutaj ;)
ZiombeL
Świeżak

Postprzez mirek65s » 20/12/2009, 19:13

ZiombeL napisał(a):I mam jeszcze jedno pytanie ten kabelek trzeci na którym jest ta kapsuła z bezpiecznikiem powinien iść do "+" czy "-"??

Kabel [z bezpiecznikiem] z osłoną końcówki kol. czerwonego na klemę plus akumulatora.
Sprawdź bezpiecznik. Wymień go na nowy. Na starym masz napis ilość A [Amper]. Mocniejszego nie zakładaj. Gdybyś nie dostał takiego samego, to mniejszy o 1 A możesz założyć.
Ja też tak raz zrobiłem pożyczonym akumulatorem z odwróconymi biegunami.
Spalił się tylko z hukiem bezpiecznik i nic poza tym.
Ostatnio edytowano 20/12/2009, 19:29 przez mirek65s, łącznie edytowano 2 razy
mirek65s
Świeżak

Postprzez Dandi93 » 20/12/2009, 19:20

Bezpiecznik na pewno poszedł. Wymień go. Jak kolega powiedział kabel pod czerwony. Raczej nic nie powinno się dziać
nsr>zzr>zx6r>r6>cbr f4i?
Dandi93
Bywalec

Postprzez ZiombeL » 21/12/2009, 14:33

Czyli tak kabelek z bezpiecznikiem razem z czerwonym kablem do "+", a czarny do "-"
Thx ;)
I mam przy okazji jeszcze jedno pytanie :) Bo koleś w sklepie gdzie kupiłem skuter mówił że pójdzie on z blokadami 60km/h nic nie odblokowywałem no i szedł 60km/h
Ale przez ostatnio miesiąc zaobserwowałem że na drodze poszedł aż +75km/h nie wiem ile dokładnie, bo miałem zaraz skręcać i zwalniałem.
Nie jest to szybkie dojście do 75km/h tylko rozpędza się powoli? Co o tym sądzicie powinienem zadzwonić do sklepu i powiedzieć że tyle idzie?
ZiombeL
Świeżak

Postprzez mirek65s » 21/12/2009, 15:07

Na docieraniu [pierwsze 300 km] nie przekraczaj 50 km/h. Przyśpieszać delikatnie. Jak będziesz jeździł na max gazie nawet po dotarciu, to uszkodzisz silnik i inne.
mirek65s
Świeżak

Postprzez ZiombeL » 23/12/2009, 11:47

Wszystko działa już dzięki za pomoc do zamknięcia i sry że nie w tym dziale ;)
ZiombeL
Świeżak

Powrót do Mechanika motocyklowa

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Bing [Bot] i 7 gości

na górê