Zobacz wÄ…tek - Xt 600 rok 98
NAS Analytics TAG

Xt 600 rok 98

Enduro, Cross
_________

Postprzez Bostorn » 22/2/2010, 18:35

marcin75 napisał(a):Koledzy pomóżcie mam od niedawna xt 600 normalnie jeździła zapalała tylko czasami po zapaleniu przez jakiś czas mocno kopciła na niebiesko-/chyba wypalała olej/ po jakimś czasie to ustawało i podczas dalszej jazdy wcale nie dymiła. Gdy ostatni raz prubowałem ją zapalić nie zagadała tylko poprzez odpowietrzenie skrzyni korbowej wypluła olej do obudowy filtra i następnie przez odpływ z tej komory olej wyleciał na ziemię. Co może być przyczyną i jaki wogule powinien być w niej stan oleju bo ten bagnet w zbioriku oleju brzy główce ramy jest prawie suchy czy olej mieży się po odpaleniu silnika bo ta "miska" olejowa nad silnikiem to dla mnie jest troszkę niezrozumiałe czekam na odpowiedż pozdrawiam

chłopie, masz xtka i nie wiesz jak sie olej sprawdza??

mogls się abyś jej nie zatarł... olej sprawdza sie na zimnym silniku jak motor równo stoi

jeżeli ona żarła olej, a ty go nie uzupełniałeś to biedna twoja wygolona i twój portfelik.. jeżeli coś się stało z silnikiem ;/

jeżlei brała olej to od razu trzeba było wymieniac uszczelki
to moze troche roboty ale tania operacja, a teraz jeżeli coś się zatarło to nie chce wiedziec co i jak... ;/
Oleje motocyklowe,samochodowe,smary,chemia, części,naprawy
Bostorn
Moderator

Postprzez Kula07 » 22/2/2010, 18:47

Bostorn mylisz sie cytat z forum motocyklistów:

"Kiedyś znalazłem opis sprawdzania poziomu oleju w tym modelu: Odpalić na kilkadziesiąt sekund, po zgaszeniu odczekać minutę i sprawdzić bagnetem. Ale ten sposób jest "do dupy". Po odpaleniu zimnego silnika, albo po wymianie oleju, może pracować [na postoju] nawet kilka minut i po zgaszeniu silnika nie zobaczysz na bagnecie nic [oczywiście po wytarciu i ponownym włożeniu]. Ja wypracowałem własny sposób: Zawsze sprawdzam poziom PO jeżdzie i zawsze jest prawidłowy [utrzymuje się taki co najmniej przez kilka minut po zgaszeniu, nie wiem po jakim czase opada, bo nie sprawdzałem]. Przy wymianie wlewam dokładnie tyle ile ma być [2,8l w moim], krótka przejażdżka i sprawdzam."

a tutaj z "Naszego" forum opis masz trochÄ™ bardziej na dole
post-348202.html&highlight=
XR 400R | | Kula daje fula :D | | https://www.youtube.com/watch?v=2Cq4e3WiCr0
Kula07
Stały bywalec

Postprzez Bostorn » 22/2/2010, 19:07

znajomy ma dr 500 i co jak coo ale logiczne jest sprawdzanie na zimnym silniku....

a po 2 nie masz tam oczka przez które widac poziom oleju??

Nie kłóć się bo Kula ma rację :P
Bostorn
Moderator

Postprzez Kula07 » 22/2/2010, 19:17

Bostorn Xt ma suchą miskę olejową a Dr ma mokrą, dlatego sposób sprawdzania jest inny, tu masz napisane jak się to robi:

skwy napisał(a):odpalasz moto.Chodzi jakies 3 minutki wyłaczasz i sprawdzasz ile oleju jest w zbiorniku.Tak sprawdza się poziom oleju w silnikach z suchą miską olejową.

oraz tu:

Raczek_6 napisał(a):U mnie odpalam silnik, czekam 10-15 minut, aż nagrzeje się silnik, wyłączam odkręcam korek przecieram szmatką wkładam wyjmuję i sprawdzam poziom. Po jeździe też nie pokazuje odpowiedniego poziomu, tylko i wyłącznie na postoju.

także widzisz jest różnica
XR 400R | | Kula daje fula :D | | https://www.youtube.com/watch?v=2Cq4e3WiCr0
Kula07
Stały bywalec

Postprzez marcin75 » 22/2/2010, 20:25

spuściłem dzisiaj olej żeby się przekonać ile go tak naprwde jest zleciało ponad 4 litry to chyba za dużo i pewnie dlatego wyciskało go do aiboksu przez odpowietrzenie skrzyni korbowej potem wlałem 3 litry przy zapalaniu problem znikł ale po zgaszeniu motocykla i wytarciu bagnetu jak mierze to dalej susza czy jest jakiś zawór ktury powinien zatrzymywać olej w zbiorniku w ramie ?
marcin75
Świeżak

Postprzez Bostorn » 22/2/2010, 21:13

aaa no to wybacz i zwracam honor

nie wiedzialem ;p plis 4give mnie ;d
Bostorn
Moderator

Postprzez Dzesiu10 » 23/2/2010, 23:24

4 litry? nie za duzo czasem? wlej tyle ile jest podane w serwisówce i nie mierz na oko
Dzesiu KTM EXC-F 250 2007
Dzesiu10
Bywalec

Poprzednia strona

Powrót do Offroad

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 26 gości

na górê