malowanie motocykla
• Strona 1 z 1
malowanie motocykla
Witam serdecznie. Mam takie pytanko odnosnie polakierowania owiewek bo mój kolega miał ostatnio lekkiego szlifa i teraz chciał pomalowac owiewki na orginalny kolor, tylko czy jest jakiś mumer tego lakiru czy trzeba bedzie u lakiernika tak na oko dobierać , moto to suzuki bandit 600 z 2002 roku. odpiszcie, może już ktos to robil?
- mdbmazur
- Świeżak
Kod lakieru pewnie też znajdziesz ale jeśli moto czy samochód ma już kilka lat to lakier pod wpływem oddziaływania czynników atmosferycznych mógł zmienić trochę odcień a co za tym idzie fabryczny odcień może nie pasować. Lepiej iść do mieszalni lakierów tak jak radzą koledzy wyżej.
-
Kurt - Świeżak
"Kod lakieru pewnie też znajdziesz ale jeśli moto czy samochód ma już kilka lat to lakier pod wpływem oddziaływania czynników atmosferycznych mógł zmienić trochę odcień a co za tym idzie fabryczny odcień może nie pasować"
dokladnie
im starszy samochod badz motocykl tym mniejsza szansa ze kolor ktory dobierzesz wg numeru bedzie identyczny z tym ktory masz na sprzecie. Dlatego w tym przypadku lepiej dobierac z konkretnego elementu. A pozatym "lepsze hurtownie lakiernicze" potrafia znalezc numer farby konkretnego auta w swojej bazie danych na podstawie roku produkcji i marki
Pozatym nawet jesli dobiorÄ… wg elementu to i tak nie masz zadnej gwarancji ze odcien lakieru nie bedzie troche inny
tak to juz niestety jest. I dlatego, jak malować to całość

dokladnie

Ostatni rok na UAM
| www.moto-diablo.pl | Chica booooom - http://www.youtube.com/watch?v=WRE6ssTulcI&feature=fvw | ZX6R 2005 ----> RN19 2008
)))

-
caliber1986 - Bywalec
Niestety tylko Honda ma podany numer lakieru.
Yamaha i Kawasaki oraz Suzuki nie mają podanego numeru lakieru (często nawet pracownicy po wpisaniu numeru VIN nie mają dostępu do tej informacji)
ma to na celu zamawianie owiewek w kolorze w ASO danej marki (czasami nawet w ASO lakierują owiewki - chociaż technologia tego nie przewiduje).
Komputerowe dorabianie lakieru
wolne żarty (komputer dobiera właściwe składniki po podaniu kodu lakieru i ilości lakieru)
Człowiek ma problem z właściwym dobraniem koloru a co dopiero komputer (polecam dobierać lakier w słoneczny dzień).
P.S. W Suzuki na 100% nie mają dostępu do kodu lakieru.
Yamaha i Kawasaki oraz Suzuki nie mają podanego numeru lakieru (często nawet pracownicy po wpisaniu numeru VIN nie mają dostępu do tej informacji)
ma to na celu zamawianie owiewek w kolorze w ASO danej marki (czasami nawet w ASO lakierują owiewki - chociaż technologia tego nie przewiduje).
Komputerowe dorabianie lakieru

wolne żarty (komputer dobiera właściwe składniki po podaniu kodu lakieru i ilości lakieru)
Człowiek ma problem z właściwym dobraniem koloru a co dopiero komputer (polecam dobierać lakier w słoneczny dzień).
P.S. W Suzuki na 100% nie mają dostępu do kodu lakieru.
Moto Theodor - nieautoryzowany serwis Ducati
- Raczek_6
- VIP Åšcigacz.pl
Raczek_6 napisał(a):Komputerowe dorabianie lakieru
Twierdzisz, że ludzkie oko jest dokładniejsze niż komputer

Na podstawie jakiegoś elementu bez problemu firma wymiesza/dobierze mu identyczny odcień.
- bc.
- Świeżak
Na podstawie tzw fiszek i dobierania wzrokowego.
Mam kilku znajomych pracujących w mieszalniach, "Komputerowe dobieranie lakieru" to nic innego niż chwyt marketingowy.
A powiedz mi jak kamera (komputer) odróżni czy to lakier perłowy czy metalik ?
Mam kilku znajomych pracujących w mieszalniach, "Komputerowe dobieranie lakieru" to nic innego niż chwyt marketingowy.
A powiedz mi jak kamera (komputer) odróżni czy to lakier perłowy czy metalik ?
Moto Theodor - nieautoryzowany serwis Ducati
- Raczek_6
- VIP Åšcigacz.pl
Raczek_6 napisał(a):A powiedz mi jak kamera (komputer) odróżni czy to lakier perłowy czy metalik ?
na oko

Honda to Honda..
-
karolr - Bywalec
Mam kolegę, który ma mieszalnię lakierów. Dobieranie lakieru wygląda tak jak napisał Raczek_6. Podstawową sprawą jest podanie numeru lakieru. Każdy kolor ma kilka odcieni, które trzeba określić wizualnie na podstawie tzw. fiszek (próbników) przykładając je do karoserii w świetle dziennym aby dobrać najbardziej zbliżony odcień. Do komputera wprowadza się suche liczby (nr lakieru oraz jego odcień) i dopiero zaczyna się zadanie dla komputera. Nie jest to dobieranie lecz mieszanie lakieru na podstawie danych wprowadzonych przez człowieka.
Wypadki chodzÄ… po ludziach, ludzie po wypadkach nie zawsze.
-
Czester - Administrator
z tego co pamiętam to kolor lakieru jest podany na naklejce pod bakiem, w każdym razie srebrny B12 z tych lat ma yd8
drugą rzeczą jest to że lakier jaśnieje z czasem. Dorabianie lakieru przeważnie polega na sprawnym oku lakiernika. Podajesz mu nr wyjściowy lakieru, a on to dobiera na oko w świetle dziennym. Sugerowanie się komputerowym dobieraniem to bajki.
drugą rzeczą jest to że lakier jaśnieje z czasem. Dorabianie lakieru przeważnie polega na sprawnym oku lakiernika. Podajesz mu nr wyjściowy lakieru, a on to dobiera na oko w świetle dziennym. Sugerowanie się komputerowym dobieraniem to bajki.
Bandit 1200
-
Kedar-88 - Stały bywalec
Raczek_6 napisał(a):Niestety tylko Honda ma podany numer lakieru.
Yamaha i Kawasaki oraz Suzuki nie majÄ… podanego numeru lakieru
a to dziwne bo u mnie sa dwa kody pod siodełkiem i żeby było jasniej to obok jednego jest czarne kółko a obok drugiego srebrne(moto mam czarno-srebrne) wiec...

-
pawulon03 - Świeżak
• Strona 1 z 1
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 8 gości