Zobacz wÄ…tek - Malowanie motocyklu enduro/cross
NAS Analytics TAG

Malowanie motocyklu enduro/cross

Enduro, Cross
_________

Malowanie motocyklu enduro/cross

Postprzez piciasek » 6/11/2009, 16:44

Czy lakierowanie, malowanie motoru enduro w tym przypadku hondy xl250r jest dobrym wyborem czy tylko polerka ??
piciasek
Świeżak

Postprzez motomc » 6/11/2009, 16:55

to wszystko zalezy od tego w jakim stanie masz lakier. jesli jest zamtowialy to mozesz go dac na polerke, glebszych rys tak nie usuniesz. jesli latasz tym sprzetem głownie w terenie to nie wiem czy wogole jakakolwiek robota ma sens.ale lakierować zawsze mozesz... twoj wybor.
Motocykle to nie styl zycia, to stan umyslu...
motomc
Świeżak

Postprzez henio12323 » 6/11/2009, 18:02

mozna polakierowac tak że oddac do firmy która zajmuje sie lakierowaniem zderzaków ( nie mylic z malarnią zwykłą) jednak tez byle krzaki czy cos od razu wszystko zchodzi. farba jest co prawda elastyczna no ale w aucie zderzak nie ma takch znieksztalcen jak moto podczas upadku np :P lepiej po prostu kupic nowe plastiki.
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250

Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
henio12323
Moderator

Postprzez Bostorn » 6/11/2009, 19:07

ja bym proponował plastiki nowe założyc bo farba szybko zacznie pękac jak Ci lakiernik za dużo podkladu daa... ;/ przerabialem to w byłym motorze ....;/ strata tylko kasy nic więcej
no i wieele nerwów
Oleje motocyklowe,samochodowe,smary,chemia, części,naprawy
Bostorn
Moderator

Postprzez Hamulec » 6/11/2009, 19:51

Proponuję wydać te pieniądze n.p. na ochraniacze, strój, okulary, kask, buty, rękawice, a jak to wszystko masz to kup sobie oleje, części, wache, a jak to wszystko masz to pomaluj garaż.
Tylko na torze. | Honda CR 125 - Osobniku! Do Ciebie piszę! Narzekasz, że bez przerwy Ci mocy brakuje? Jeśli tak, ta czerwona diablica pokaże Ci , gdzie jest Twoje miejsce! Normalnie Cię sponiewiera! | http://www.youtube.com/watch?v=6FQG7Eqwtow
Hamulec
Bywalec

Postprzez piciasek » 6/11/2009, 20:37

Tak ale głownie chodzi mi o to czy nie będzie farba pękać raczej nie wiem czy będę dawał podkład ale będzie malowane pistoletem pierw zmatować, wyczyścić potem kolega aeografem pomaluje mi owiewke błotnik i napis na baku itp. Plastiki mam porysowane ale nie mocno lekkie częste rysy a na następna zime planuje coś nowego zakupić więc to też na pewno byłby plus a aż tak często gleby nie licze ;) Estetyke trochę poprawić bo jednak nie jest najnowszy i trochę widać a nawet dość mocno że używany.

PS. jeśli chodzi o części to ile wycentrowanie koła kosztuje bo na nowe mnie nie stać oraz co to może być że od połowy cylindra w dół miałem spocone nie kapie żadnych plam nie pozostawia ale spocony jest po wymianie oleju mniej tego jest ale jednak.

PSS. Co zrobić z tłumikiem który jest nie ani na równo z błotnikiem ani wyżej tylko własnie niżej da się to jakoś zrobić ? I nie wiem czy opłaca się malować czy zostawić czerwony tylko wypolerować bo tylni błotnik i owiewke wtedy bym wymienił. Ma ktoś może namiary na plastikowe baki? Np z Acrebisa i mniej więcej koszty takiego. Albo co zrobić z metalowym powgniecanym bakiem.
piciasek
Świeżak

Postprzez henio12323 » 6/11/2009, 22:12

hmm zalezy jakiej farby sie użyje. farba kauczukowa czy tam kauczukowana podobno sie nadaje. ile wycetrowanie mi krzykęli 50 zł :P a co do baku to spręzarką mozna. najpierw nagrzewasz czyms bak potem spręzarką pompujesz powietrze. tylko tzreba uwazac żeby nie wyleciec z bakiem w powietrze :P
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250

henio12323
Moderator

Postprzez Bostorn » 6/11/2009, 22:14

jedynie co mozesz malowac to metalowe elementy motoru ;d nic więcej

od plastików 3maj się z daleka, a żeby dobrze farba przylgnęła musisz dac podkład

minimalną warstwę ale przydał by się on
Oleje motocyklowe,samochodowe,smary,chemia, części,naprawy
Bostorn
Moderator

Postprzez Hamulec » 6/11/2009, 22:25

piciasek na pewno jesteś równy gość i proszę Cię nie obrażaj się na mnie ale zastanów się czego Ty chcersz. Na kasie chyba nie śpisz z resztą ja też nie, pytasz się ile kosztuje taka duperela jak wycętrowanie koła, a chcesz moto malować. Przy sprzedaży jak ktoś się będzie znał to sobie tym zaszkodzisz, a nie pomożesz, bo ludziska pomyślą, że coś ukrywasz, kombinujesz. Jednak widzę, że się uparłeś to maluj. P)_owiem Ci, że do plastików jest spesjana farba, kiedyś o tym czytałem chyba nawet naścigaczu. Poszukaj i maluj.
Tylko na torze. | Honda CR 125 - Osobniku! Do Ciebie piszę! Narzekasz, że bez przerwy Ci mocy brakuje? Jeśli tak, ta czerwona diablica pokaże Ci , gdzie jest Twoje miejsce! Normalnie Cię sponiewiera! | http://www.youtube.com/watch?v=6FQG7Eqwtow
Hamulec
Bywalec

Postprzez piciasek » 7/11/2009, 00:11

Mów mi picia ;)) Nie no lajtowo przemyślałem, robie tylko polerke. Ale przez to mam inne pytania mniej więcej wiem ile wycentrowanie a co z tym bakiem? Robią to raczej wszystkie warsztaty? I nie wiecie gdzie znaleźć plastikowy? Jeszcze jedno tylny błotnik hondy cr będzie pasował do tego motoru dam rade go zamontować? I czy da się coś z tą rurą zrobić?

PS. Licznik rowerowy dałoby się zamontować zamiast normalnego?? ;>
piciasek
Świeżak

Postprzez Hamulec » 7/11/2009, 00:43

Bez fotki tak z kapelusza chyba nikt nie rozgryzie(przepije)tego tematu n.p. co i jak z rurÄ… itp.
Hamulec
Bywalec

Postprzez piciasek » 7/11/2009, 00:50

Dobra to jutro wrzuce a co z licznikiem ?
piciasek
Świeżak

Postprzez henio12323 » 7/11/2009, 10:34

błotnik jak nie bedziesz miał jak sam sobie spasowac to nikt ci nie powie raczej :P z kolei w Cr siedziały rózne błotniiki i jeden moze po przeróbkach pasowac innego nie spasujesz wcale :P bak zrób tak jak ci poradziłem :P kranikiem wpusc powietrze i no opalarką podgrzej wybrzuszenie mooooze cos da. zalezy jakie są scianki w tym baku ;P a jak nie to szpachla :P bo i tak do malowania idzie. ja szpalchlą miałem i sie trzymało :P a licznik da sie zamontowac. tylko trzeba kupic dobry licznik. który nie wariuje od 50 km h :P na allegro chyba po 25 zł są które wskazują do 100 km h. droższe mają do 300 km h :P ale to juz inna cena całkiem.
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250

henio12323
Moderator

Postprzez gh_joker » 7/11/2009, 11:31

Bak skoro metalowy to szpachla i lakier a boczki to chyba najlepiej wypolerowac i okleic, porzadne okleiny nie pozostawia nawet sladu po rysach...

Niewiem jaki masz rocznik ale jesli ori blotnik jest zalamany w dol to pewnie bedziesz musial odciac kawalek ramy zeby przypasic od cr-ki...

Tutaj masz dosc ciekawego linka z modyfikacjami:
http://www.bikepics.com/honda/xl250/96/pics.asp
...Life is the lesson - LEARN AND NEVER DIE!!!...
gh_joker
Świeżak

Postprzez piciasek » 7/11/2009, 22:44

gh_joker powiedz mi nie wiesz może skąd oni maja takie boczne plastiki na bak ? :D Albo ktoś z was wie gdzie to znaleźć. Coś mi sie wydaje że będę się wzorcował na tym http://www.bikepics.com/pictures/1493415/. Dałoby się takie coś zamontować ?
piciasek
Świeżak

Postprzez henio12323 » 7/11/2009, 23:13

mój kolega w MTX miał takie duze boczki wziął czyms to wyciął :P i nieźle mu wyszło. kanty spiłował opalarką podgrzał i mu sie wygładziło. nie było widac że cos robione. mozna cos samemu porobic z tego co juz jest :P u mnie na wiosce tez moda była żeby przerabiac plastiki w skuterach :P jedni wywalali wszystko co zbędne z plastików. jeden koles fajnie joga zrobił mianowicie wyciął mini frezarką kształt króliczka plejboja :D albo gwiazdki. a z przodu smoka :P ogulnie nieźle mu wyszło bo nigdy bym nie powiedział że mozna tak samemu dopracowac to. tyle że do skutera jeszcze to pasowało :P w enduro albo zrobic fajny pomysł bo taki króliczek wjejsko by wyglądał :P
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250

henio12323
Moderator

Postprzez piciasek » 7/11/2009, 23:25

No tak ale czy w ogóle domontowanie tych boków jest możliwe do metalowego baku ? W sumie nie ma różnicy czy metal czy plastik
piciasek
Świeżak

Postprzez henio12323 » 8/11/2009, 13:48

jezeli chodzi o skrzela to raczej nie domontujesz tego... chyba że oddasz komus do pospawania uchwytów. mozna zrobic wgniecenia delikatne i zrobic takie blaszki 3 cm na srodku blaszki dospawac nakrętke. i potem w te wgniecenie wspawac tą całąblaszke. u wychodzi na to że masz gwint wórno z bakiem i nic ci nie odstaje ja tak miałem seryjnie w DT :P tylko pytanie skąd zalatwic takie skrzela. hmm moze masz gdzies sklep z plastikami ? bys wziął bak i poprzymierzał od czegos moze sie nada
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250

henio12323
Moderator

Postprzez piciasek » 8/11/2009, 14:49

Dobra nieważne z boczkami ;) Powiedźcie mi teraz jak wypolerować i jak w ogóle to zrobić samodzielnie i jak dobrze pomalować bak;D
piciasek
Świeżak

Postprzez henio12323 » 8/11/2009, 16:06

ja u siebie plastiki czysciłem cifem albo takim proszkiem do szorowania. naprawde pomogło. mozna tez papierem wodnym. a co do baku. to zalezy jaki masz lakier. jak oryginalny nic nie odpada to matowisz wszystko dajesz gdzie masz wgniecenie szpachle. szlifujesz na równo. potem podkład i farba :P
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250

henio12323
Moderator

Powrót do Offroad

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości

na górê