wszystko odnosnie budowy prywatnego toru
• Strona 1 z 2 • 1, 2
wszystko odnosnie budowy prywatnego toru
Witam wpadliśmy razem z kumplami na pomysl aby wybudowac swój własny prywatny tor (cross, quad) z tego względu że najbliższy znajduje sie w Rzeszowie a ze jest nas cala gromadka to każdy z wielkim zapałem zainwestowałby w takie przedsięwzięcie. Maszyny , ludzie do pracy itd wszystko jest . Nawet staramy sie juz o wydzierżawienie działki 2ha tylko chodzi mi o to czy:
- teren na ktorym bedzie tor musi być ogrodzony???
- czy będąc dzierżawcą trzeba zakładać jakąś dziełalność?
- jakie wymogi musi spełniać taki tor?
- czy będzie on podlegał nadzorom z góry?
- czy może znajdować się on pod linią wysokiego napięcia?
- czy musi być specjalne pozwolenie na wybudowanie takiego toru czy sama inicjatywa i własne plany budowy wystarczą???
jest jeszcze wiele pytań odnośnie tego ale liczę że mi pomożecie. Bardzo proszę o rady i sugestie. Pozdrawiam
- teren na ktorym bedzie tor musi być ogrodzony???
- czy będąc dzierżawcą trzeba zakładać jakąś dziełalność?
- jakie wymogi musi spełniać taki tor?
- czy będzie on podlegał nadzorom z góry?
- czy może znajdować się on pod linią wysokiego napięcia?
- czy musi być specjalne pozwolenie na wybudowanie takiego toru czy sama inicjatywa i własne plany budowy wystarczą???
jest jeszcze wiele pytań odnośnie tego ale liczę że mi pomożecie. Bardzo proszę o rady i sugestie. Pozdrawiam
- heya088
- Świeżak
-
Leg1oN - VIP Ścigacz.pl
Tak na wstapie: ile masz/ macie lat ? Dlaczego pytam? Ano dlatego, ze gdy zakladam firme to nie pytam sie na forum tylko ide do stosownych instytucji z takimi potrzebami. Powiedz mi skad uzytkownicy forum moga to wiedziec z prawnego punktu widzenia (a o taki pytasz). No wlasnie nie wiedza, tylko moga przypuszczac i gdybac. Takze please, use your brain.
Na kolana chamy !
-
Leitho - VIP Ścigacz.pl
Moge ci powiedziec tylko tyle, ze moj kumpel ma quada i smigal po polu i kiedys straz miejscka wpadla i, ze to musi byc ogrodzone. Mimo, ze bylo to jego pole to musial je ogrodzic, zeby sobie pojezdzic, wiec raczej bedzie musial byc ogrodzony.
- talta
- Mieszkaniec forum
dzis w RMF-ie akurat wypowiadali sie quadowcy i motocrosowcy. I opowiadalo co ludzie z pobliskich osiedli robia. Czesto rozpinaja liny stalowe tuz za zakretami, klada duze klody drewna zeby drogi byly nieprzejezdne, ogolnie nie sa za bardzo zyczliwi. Wiec jak masz teren gdzies blisko domow to lepiej zastanow sie 2 razy.
SV 650N...bo golasy som najfffajniejsze! | | https://www.youtube.com/channel/UCDq_gh ... aEDrqGNkDg
-
gumis - VIP Ścigacz.pl
Ogólnie tor nie może znajdować się blisko zabudowań ponieważ motocykle crossowe jak i quady wyczynowe posiadają głośne sportowe układy wydechowe. Skutkiem tego zaraz po otwarciu toru by był zakaz od policji czy innej instytucji na korzystanie z niego bo ludzie by poszli na skargę.
,,De gustibus non est disputandum"(łac.)-O gustach się nie dyskutuje.
-
Landryss25 - VIP Ścigacz.pl
jak w przypadku toru w Poznaniu, gdzie malo brakowalo a wogole bylby zamkniety 

SV 650N...bo golasy som najfffajniejsze! | | https://www.youtube.com/channel/UCDq_gh ... aEDrqGNkDg
-
gumis - VIP Ścigacz.pl
Powiem Ci tak..sranie w banie..mialem z nimi juz akcje to takie kity wciskaja ze to szok jak ktos nie zna prawa..jak napisal Legion - Twoje pole to moga sobie poszczekac.postaw tylko kilka tabliczek" teren prywatny wstep wzbroniony niebezpieczenstwo"lub cos w tym rodzajutalta napisał(a):Moge ci powiedziec tylko tyle, ze moj kumpel ma quada i smigal po polu i kiedys straz miejscka wpadla i, ze to musi byc ogrodzone. Mimo, ze bylo to jego pole to musial je ogrodzic, zeby sobie pojezdzic, wiec raczej bedzie musial byc ogrodzony.
Ostatnio edytowano 29/10/2009, 18:31 przez DangerZone, łącznie edytowano 1 raz
- DangerZone
- Świeżak
No wg mnie powinni zamknąć tor Poznań w piz*du albo chociaż jakieś ekrany przeciwhałasowe wokól wybudować.
Mieszkam jakies 3-4km od toru i przy korzystnych warunkach pogodowych nawet w chacie slysze jak Ci ludzie jezdza... mam juz tego serdecznie dosc. A jeszcze jak sa jakies pzawody driftingowe czy inne g*wna to koniec..
Niedziela spokoj, grill na ogrodku a tu slyszysz motocykle :/
Mieszkam jakies 3-4km od toru i przy korzystnych warunkach pogodowych nawet w chacie slysze jak Ci ludzie jezdza... mam juz tego serdecznie dosc. A jeszcze jak sa jakies pzawody driftingowe czy inne g*wna to koniec..
-
turboponczek - MEGA TROLL
To po pierwsze.
Plan zagospodarowania przestrzennego dokladnie okresla sposob zabudowy i uzytkowania danego terenu. Pole (jesli jest to pole) jest terenem uprawnym i tylko tak moze byc uzywany. Jesli chcesz zmienic sposob uzytkowania gruntu nalezy wystapic do Urzedu Gminy o odrolnienie terenu, po odrolnieniu zmienia sie klasa uzytkowa.
Klasa 1 2 i 3 - wymaga zgody ministra rolnictwa, klasy 4 i nizsza wymagaja zgody starostwa. Przeznaczeniem terenu musi byc wtenczas dzialalnosc sportowa i w trybie zgody na budowe , nalezy wystapic do gminy o pozwolenie na budowe. Wtenczas zostana okreslone zgodnie z projektem dodatkowe restrykcje nalozone na teren pod dzialalnosc sportowa (m.in poziom halasu, ekrany dzwiekoszczelne itp).
Plan zagospodarowania przestrzennego dokladnie okresla sposob zabudowy i uzytkowania danego terenu. Pole (jesli jest to pole) jest terenem uprawnym i tylko tak moze byc uzywany. Jesli chcesz zmienic sposob uzytkowania gruntu nalezy wystapic do Urzedu Gminy o odrolnienie terenu, po odrolnieniu zmienia sie klasa uzytkowa.
Klasa 1 2 i 3 - wymaga zgody ministra rolnictwa, klasy 4 i nizsza wymagaja zgody starostwa. Przeznaczeniem terenu musi byc wtenczas dzialalnosc sportowa i w trybie zgody na budowe , nalezy wystapic do gminy o pozwolenie na budowe. Wtenczas zostana okreslone zgodnie z projektem dodatkowe restrykcje nalozone na teren pod dzialalnosc sportowa (m.in poziom halasu, ekrany dzwiekoszczelne itp).
Oprogramowanie dla gastronomii i hotelarstwa (otwórz link)
programy dla gastronomii (otwórz link)
Program do restauracji i hotelu (otwórz link)toshiba g900 (otwórz link)
kasy fiskalne sklep internetowy (otwórz link)
(otwórz link)

-
simonw - Mieszkaniec forum
chyba że jest to nie użytek (jakaś łąka która jest podmokła czy coś w tym rodzaju) gdy razem z bratem posiadaliśmy enduro to też sami na własną rękę zrobiliśmy sobie tor i nikt nie miał o nic pretensji, fakt że tor był kawałek od wioski i do tego w dole także jazda nie była aż tak uciążliwa dla mieszkańców.
XR 400R | | Kula daje fula
| | https://www.youtube.com/watch?v=2Cq4e3WiCr0

-
Kula07 - Stały bywalec
nieuzytek jest z zalozenia wedle prawa terenem rolniczym i takze jest dokladnie ujety w miejscowym planie zagospodarowania przestrzenego. W momencie uzytku nawet laka czy ugór (a jest skategoryzowany jako ziemia rolna pewnej kategorii aktualnie nie uprawiana) wymaga w.w. zgód ministra badz starosty.
Nie wnikajac w uklady rządowo-ministralno-rodzinne, wiadomosc jest pewna i z pierwszej reki.
Nie wnikajac w uklady rządowo-ministralno-rodzinne, wiadomosc jest pewna i z pierwszej reki.
(otwórz link)

-
Leitho jesli chodzi o nasz wiek to mozesz byc w zupełnosci spokojny poniewaz jestesmy osobami pełnoletnimi. A załozyłem taki temat ze wzgledu na to ze na pytania ktore mnie nurtuja nie dostałem odpowiedzi w gminie dlatego tez moje pytania sa skierowane do osob ktore mialy do czynienia z podobnym tematem
Jak w temacie chodzi mi o stworzenie prywatnego toru na ktory wstep mialyby osoby upowaznione do tego dlatego nie chce zakladac jakiejs dzialalnosci ani instytucji sportowej. Ziemia na ktorej myslimy wybudowac tor jest wlasnoscia gminy i jest to nieuzytek a ziemia klasy-5 . Odnosnie tabliczek ostrzegawczych wiedzialem ale czy to w zupelnosci wystarczy aby uniknac odpowiedzialnosci za osobe ktora wyrzadzila sobie sama krzywde na tym terenie mowie tu o osobach niepowołanych , dzieci i inne osoby postronne.
Lokalizacje terenu jest z dala od domow mieszkalnych takze skargi mysle ze nie wchodza w gre jak i niekorzystne opinie na temat zezwolenia mieszkancow na budowe.......
Jak w temacie chodzi mi o stworzenie prywatnego toru na ktory wstep mialyby osoby upowaznione do tego dlatego nie chce zakladac jakiejs dzialalnosci ani instytucji sportowej. Ziemia na ktorej myslimy wybudowac tor jest wlasnoscia gminy i jest to nieuzytek a ziemia klasy-5 . Odnosnie tabliczek ostrzegawczych wiedzialem ale czy to w zupelnosci wystarczy aby uniknac odpowiedzialnosci za osobe ktora wyrzadzila sobie sama krzywde na tym terenie mowie tu o osobach niepowołanych , dzieci i inne osoby postronne.
Lokalizacje terenu jest z dala od domow mieszkalnych takze skargi mysle ze nie wchodza w gre jak i niekorzystne opinie na temat zezwolenia mieszkancow na budowe.......
- heya088
- Świeżak
Powiedzialem Ci jasno i wyraznie co nastepuje i jak mozesz to zrobic, nie interesuje Cie powazne podejscie zgodne z prawem, proste - nie odzywaj sie i nie pros o pomoc. To co Ci podalem to J-E-D-Y-N-A mozliwosc, po prostu.
Koniec.
Koniec.
(otwórz link)

-
turboponczek napisał(a):No wg mnie powinni zamknąć tor Poznań w piz*du albo chociaż jakieś ekrany przeciwhałasowe wokól wybudować.
Tak tylko jak się ziemie koło toru kupowało to cenę się zbijało bo głośno i lokalizacja kiepska.
http://www.bikepics.com/members/cichy929/ | SMR450/YZ125
-
cichy - VIP Ścigacz.pl
mieszkam w Poznaniu a nie w Przeźmierowie.
Caly Grunwald, Ławica, Baranowo, Kiekrz, Swadzim, Chyby, Skórzewo, Wysogotowo a nawet Plewiska dostaja po gaciach bo banda ludzi chce sobie zrobic kólko na torze.
No coś tu chyba nie jest okey. Juz dawno powinni zabudować tor i tyle.
Caly Grunwald, Ławica, Baranowo, Kiekrz, Swadzim, Chyby, Skórzewo, Wysogotowo a nawet Plewiska dostaja po gaciach bo banda ludzi chce sobie zrobic kólko na torze.
No coś tu chyba nie jest okey. Juz dawno powinni zabudować tor i tyle.
-
-
• Strona 1 z 2 • 1, 2