Zobacz wątek - Kiedy można zdawać prawo jazdy A i A1 ?
NAS Analytics TAG

Kiedy można zdawać prawo jazdy A i A1 ?

Przepisy, prawo
_________

Kiedy można zdawać prawo jazdy A i A1 ?

Postprzez Amek » 22/10/2009, 17:25

Witam, odgórnie chcę uprzedzić iż udałem się do wujka google i cioci szukarki. Mam pytanko. Mianowicie słyszałem że niemożna zdawać prawa jazdy od listopada do maja. Bo są złe warunki pogodowe. Urodziny mam 13 kwietnia i chciał bym iść na A1 (czyli na kurs mogę się zapisać 13 stycznia). I tu nasuwa się pytanie czy egzamin będę mógł zdawać dopiero od maja ? oraz chciał bym wiedzieć jak to wszystko szczegółowo wygląda od momentu przyjazdu do Wordu aż do wydania samego plastiku.
Amek
Świeżak

Postprzez C-bool » 22/10/2009, 18:00

Bez przesady, egzamin w maju? ;) Toż to pełnia sezonu już jest. Egzamin będziesz miał normalnie czyli po ukończeniu 18stki.
GS500F --> SV650S --> Bandit 600N --> XV535 Virago
C-bool
Mieszkaniec forum

Postprzez zdzichu123 » 22/10/2009, 19:51

C-bool on chce na A1 zdawac, wiec egzamin ma po ukończeniu 16 lat, tak samo jak ja miałem jak zdawałem.

Amek, a wiec mogę Ci pomóc w tej sprawie ponieważ sam zdawałem A1. Kurs mozesz rozpocząc 3 miesiące przed ukonczeniem 16 lat (w Twoim przypadku mozesz zapisac sie jak mi sie wydaje 13 lutego). Przez pierwszy okres na kursach masz samą teorie, jesli przerobisz teorię to dopiero jedziesz na plac gdzie tez masz kilka godzin zanim wyjedziecie na miasto.
A kiedy co i jak nie wiem, zalezy czy jest sniej i jaka temperatura. Każdy WORD wyznacza inaczej (w zaleznosci od pogody). To jest na zasadzie: jest pogoda jedziemy, nie ma pogody przestawiamy egzamin na inny termin.

Teraz opiszę Ci jak wygląda sprawa samego juz egzaminu. Kiedy jestes juz po kursie, jedziesz na wyznaczoną godzinę na egzamin do WORD'u (kiedy masz egazmin to instruktor Ci powie). W pierwszej kolejnosci zostajesz przekierowany do pokoju, w którym odbedzie sie egzamin Teoretyczny (testy na komputerach). Czekasz w kolejce z innymi osobami zdającymi. Przychodzi Egzaminator wpuszcza na sale i wszystko bardzo dokładnie tłumaczy (nie bedziesz miał z niczym problemu) :)

Jesli zdasz Egzamin Teoretyczny, egzaminator kieruję Cię do poczekalni, w której czekasz aż kolejny egzaminator wyczyta Cię aby przeprowadzic z Tobą Egzamin praktyczny.

Zostałes wyczytany, udajesz sie do stanowiska jakie wyczytał egzaminator (Wyczytuję zazwyczaj: Jan kowalski proszony do stanowiska nr.1). Dostajesz Kamizelkę z ładnym napisem L oraz Kask z słuchawkami a nastepnie idziecie z egzaminatorem na plac gdzie odbedzie sie pierwsza czesc egzaminu czyli omowienie i pokazanie czesci motocykla, ósemki, slalomy, wzniesienie hamowanie awaryjne oraz zamierzone.

Jesli zaliczysz pierwszÄ… czesc egzaminu teoretycznego tzw. plac, to egzaminator powie ze jedziecie do miasta i wskazuje Ci miejsce gdzie masz podjechac (pamietaj o kierunkowskazach i oglÄ…daniu sie za siebie na placu !!)

Sprawdzacie łącznosc w kasku i wyruszacie na miasto. Jeziesz oczywiscie przed egzaminatorem. Jesli bez problemów zrobisz miasto (dopuszczalne 2 błędy) wracacie do WORD'u, otrzymujesz gratulację od egzaminatora (nie zawsze, np: moj egzaqminator wyszedl z auta i nie powiedzial mi nawet czy zdałem) i szczesliwy ze zdałes czekasz okolo 2 tygodni na wyrobienie prawa jazdy. Kiedy się doczekasz, idziesz do wydziału komunikacji, płacisz 70zł (a jak by inaczej) i odbierasz prawko. Nastepnie jezdzisz przepisowo poniewaz na A1 mozna juz zbierac punkty karne w ograniczonej ilosci 20pkt przez pierwszy rok prawka !! 8)

Jesli chcesz sie dokładniej dowiedziec czegos co tutaj nie opisałem to wal do mnie na GG to postaram się pomóc. Ale mysle ze tutaj jest dosc dokładnie opisane i o niczym nie zapomniałem. Pozdrawiam i szerokosci :) Zdzichu123.
Yamaha DT 125R [SPRZEDANA] >> Aprilia RS 125 [SPRZEDANA] >> Yamaha YZF 250

22.10.08 ====> Zdałem Prawko :)
zdzichu123
Bywalec

Powrót do Prawo

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 36 gości

na górê