Yamaha YZ 125 2001 rok porady
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Yamaha YZ 125 2001 rok porady
Witam. Z gory przepraszam bo pewnie temat juz był poruszany, lecz nie mam dostepu do internetu i czasu poszperac po forum. Dlatego założę nowy temat i mam nadzieje ze ktos mi pomoze ;]
Otóż zakupiłem 3 dni temu Yamahe YZ 125 z 2001 roku w dosc dobrym stanie. I mam pare pytan bo nie chcialbym na wstepie juz cos w niej namieszac. Po pierwsze jaka powinna być przerwa w swiecy? Po drugie co ile nalezy wymieniac olej w przekladni? Po trzecie czym moze byc spowodowane to ze gdy wymienilem swiece (na boscha) nie chce sie wkrecac na obroty tzn raz sie wkreca a raz nie... Proszę o pomoc i z gory dzieki za odpowiedzi... Pozdrawiam
Otóż zakupiłem 3 dni temu Yamahe YZ 125 z 2001 roku w dosc dobrym stanie. I mam pare pytan bo nie chcialbym na wstepie juz cos w niej namieszac. Po pierwsze jaka powinna być przerwa w swiecy? Po drugie co ile nalezy wymieniac olej w przekladni? Po trzecie czym moze byc spowodowane to ze gdy wymienilem swiece (na boscha) nie chce sie wkrecac na obroty tzn raz sie wkreca a raz nie... Proszę o pomoc i z gory dzieki za odpowiedzi... Pozdrawiam
- grzesiek101010
- Świeżak
przerwa to ustawia sie na oko. w starszych motocyklach przerwa serwisowa moze nie dac pełnej mocy i obrotów. ja tam w swojej CR jaką swiece nie załoze z jaką przerwą to chodzi bez problemów na kazdej. olej w przekładki co 5 baków paliwa mniej więcej. zalezy od budżetu twojego
jedni mówią co 5 mth. jednak to troche przesada bo w 5mth to nawet sie czarny nie zrobi. mysle że co 10 mth. jakos tak. a co do przerywania nie koniecznie wina stoi po stronie swiecy. moze masz gaźnik zapchany

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
- grzesiek101010
- Świeżak
przeczyscilem wszystko tylko skoleji teraz nie chcial odpalic odpalil dopiero na ssaniu... czy to ze sie nie wkreca na obroty to moze byc brak odpowiedniej dawki paliwa?
- grzesiek101010
- Świeżak
tam dawki raczej sie nie ustawia. na ssaniu wiadomo że na ssaniu mój bez ssania to chyba nie zapali chyba że sie nakopie jak durny 

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
ale jezdzilem do tej pory bez ssania.. poprzedni wlasciciel tak mi mowil bo sam tak jezdzil... myslelem ze sie moze cos przestawilo..
- grzesiek101010
- Świeżak
samo sie nic nie przestawia 

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Ja u siebie miałem tak że nie wkręcał się w KTM Exc 125 , słaba kompresja - tlok do wymiany.
Sprawdz kompresje.
Sprawdz kompresje.
- patryk4544
- Świeżak
mój na ssaniu nie jeździ muli sie strzela czasem nawet gaśnie
tylko ssanie zdejme i idzie jak burza
to normalne

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Jeżdząc na ssaniu wolno, małe obroty mnożna tak zalać moto, że ... kaplica. Zostaje wówczas sprężone powietrze-kompresor lub moto do góry nogami, żeby paliwo z carterów wyleciało. Smieszne ale prawdziwe z życia wzięte. Aha w najgorszym przypadku to chyba rozbiórka silnika.
Tylko na torze. | Honda CR 125 - Osobniku! Do Ciebie piszę! Narzekasz, że bez przerwy Ci mocy brakuje? Jeśli tak, ta czerwona diablica pokaże Ci , gdzie jest Twoje miejsce! Normalnie Cię sponiewiera! | http://www.youtube.com/watch?v=6FQG7Eqwtow
-
Hamulec - Bywalec
no co ty
ja mialem Dt 50 i miałem prawdopodobnie ten zaworek w gaźniku zepsuty bo puszczał (chyba on) i jak niefortunnie stanął tłok na dole i sie zostawiło kranik otwarty to cała skrzynia korbowa sie zalewała paliwem. jak sie kopało to ledwo co i chyba sprzęgłem puszczało troche ale to moze wina tarczek. ale pare razy przekopałem lekko potem raz mocniej i palił i od razu wszystko przepalał
raczej nie ma możliwości żeby tak zalac silnik wahą żeby było trzeba cos robic. poza tym zawsze można jak juz wykręcić swiece i ciśnienie tłoka zchodzacego w duł wyrzuci benzynę do wydechu i przez głowice 

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
henio12323 na pewno Twój sposób jest dobry i nie neguję go
ale ja kiedyś znalazłem się w takiej sytuacji, że nie miałem czasu kopać i kopać aż wykopie to paliwo. Bawiliśmy się w enduro i moja cr żle znosiła wolne obroty
Bagno, las, padający obfity deszcz, zimno itd. odkręciłem świece z kumplem moto do góry nogami....i zachwilę rura ale ostry przepał. W życiu jak w terenie na moto różne sytuacje; śmieszne, bolesne, nieprawdopodobne, a jednak możliwe.
p.s. w tym wszystkim problemem była wyciekająca wacha z baku.

p.s. w tym wszystkim problemem była wyciekająca wacha z baku.
-
Hamulec - Bywalec
Jesli stalo sie tak po wymianie swiecy to odpowiedz narzuca sie samoczynnie...
Z wakacyjnych doświadczeń wiem, że YZ125 jest bardzo wyczulona na wlasciwa świece... Zła świeca potrafi nawet niezle nawojowac w cylindrze... NGK BR9EG albo irydowa BR9EIX.... na tej pierwszej powinien śmigac bez problemu... A twoja Boscha tj jakis odpowiednik poprawnej swiecy czy taka pierwsza lepsza do 2paka???
A co do ssania to w lecie go wcale nie musisz uzywac a jak sie oziebi to moze bez niego byc ciezko;)
Z wakacyjnych doświadczeń wiem, że YZ125 jest bardzo wyczulona na wlasciwa świece... Zła świeca potrafi nawet niezle nawojowac w cylindrze... NGK BR9EG albo irydowa BR9EIX.... na tej pierwszej powinien śmigac bez problemu... A twoja Boscha tj jakis odpowiednik poprawnej swiecy czy taka pierwsza lepsza do 2paka???
A co do ssania to w lecie go wcale nie musisz uzywac a jak sie oziebi to moze bez niego byc ciezko;)
...Life is the lesson - LEARN AND NEVER DIE!!!...
-
gh_joker - Świeżak
swieca jest boscha W5AC rozni sie sie czymś tam od takiej jaka powinna być.. <tam jest chyba jakas roznica rdzenia elektrody czy cos takiego> koles w motoryzacyjnym mowil ze nie powinno to zrobic roznicy ale nie wiem nie znam sie ;p wiec przyczyna moze byc błacha? wina swiecy?
- grzesiek101010
- Świeżak
mozliwe swieca musi byc konkretnie dopasowana
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Dokladnie stary, to samo slyszalem w sierpniu "rozni sie tylko" a tak naprawde to jak z reklama zywca - "prawie robi wielka roznice"...
Kup swiece dokladnie taka jaka ma byc - Boscha to raczej BMW czy cos takiego do moto NGK albo Denso...
Ci co sie dobrze na tym znaja dodaja jeden nr wiecej albo mniej w zaeznosci od temp otoczenia ale jak niemasz pojecia to kupuj kropka w kropke odpowiednik fabrycznej...
I powtorze znowu - nowa swiece porzadnie trzeba dogrzac po pierwszym odpaleniu - jak go odpalisz popykasz i zgasisz to nowke w 10 min moze szlak trafic...
Kup swiece dokladnie taka jaka ma byc - Boscha to raczej BMW czy cos takiego do moto NGK albo Denso...
Ci co sie dobrze na tym znaja dodaja jeden nr wiecej albo mniej w zaeznosci od temp otoczenia ale jak niemasz pojecia to kupuj kropka w kropke odpowiednik fabrycznej...
I powtorze znowu - nowa swiece porzadnie trzeba dogrzac po pierwszym odpaleniu - jak go odpalisz popykasz i zgasisz to nowke w 10 min moze szlak trafic...
...Life is the lesson - LEARN AND NEVER DIE!!!...
-
gh_joker - Świeżak
Witam . Chlopaki co moglo sie stac ze nie mam kompresji w yamaha yz 125?Ledwo normalnie kopalem jak bylo dobrze, a teraz moge ja jednym palce brac na dol;/jezdzilem i nagle cos stanelo,swieca jest caly czas mokra.i nie chce wogole odpalic tylko sie dusi przy odpalaniu.Swieca jest nowa ngk .
- Makszun
- Świeżak
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości