Akumulator i problemy z nim zwiÄ…zane...
• Strona 1 z 1
Akumulator i problemy z nim zwiÄ…zane...
Wiec tak... Jako że mój stary akumulator posiadał w sobie więcej wody destylowanej niż elektrolitu postanowiłem kupić nowy. Poszedłem do InterCars i zamówiłem nowiutki akumulator 4Ride dobrany wedle modelu, rocznika i mocy motocykla. Przyszedłem do domu, zalałem elektrolit i podłączyłem do ładowania na jakieś 12h. Następnie zabrałem aku do garażu i zainstalowałem w motocyklu. Podłączyłem kabel + i gdy chciałem podłączyć - zaiskrzyło na tyle mocno że się śrubka przyspawała na chwilkę do tej blaszki tam. Przekręcam kluczyk. Cisza. Brak prądu. Drapię się po głowie i zastanawiam się co zrobiłem nie tak. Po dłuższym przyglądaniu się odkryłem że nowy akumulator ma odwrócone bieguny. Tam gdzie poprzedni miał + teraz jest - ... Nawet mi kabli nie starczy żeby pociągnąć je do odpowiednich biegunów. No i tu moje pytanie. Czy mogło się coś stać w motocyklu ? Bezpieczniki są całe. Później wpadłem na pomysł żeby tak na sztukę podłączyć jak należy. Również brak prądu.
Rozumiem że InterCars mi nie przyjmie akumulatora ponieważ zalany jest elektrolitem. Reklamacja też odpada. Zresztą niby jest moja wina bo nie spojrzałem na bieguny. Ale do kur... nędzy dlaczego są odwrócone bieguny na akumulatorze jeśli był brany pod konkretny model motocykla ? Co z tym powinienem dalej zrobić ?
PS. Takie pytanie jeszcze. A ma sens wlanie tego elektrolitu do starego akumulatora ? Oczywiście tymczasowo. Bo nie mam kasy teraz na następny nowy akumulator. Ma taka opcja w ogóle sens jakiś ?

Rozumiem że InterCars mi nie przyjmie akumulatora ponieważ zalany jest elektrolitem. Reklamacja też odpada. Zresztą niby jest moja wina bo nie spojrzałem na bieguny. Ale do kur... nędzy dlaczego są odwrócone bieguny na akumulatorze jeśli był brany pod konkretny model motocykla ? Co z tym powinienem dalej zrobić ?
PS. Takie pytanie jeszcze. A ma sens wlanie tego elektrolitu do starego akumulatora ? Oczywiście tymczasowo. Bo nie mam kasy teraz na następny nowy akumulator. Ma taka opcja w ogóle sens jakiś ?
"Bo każdy inny motocykl jest tylko PRAWIE tak dobry jak HONDA"
"Sezon trwa cały rok, tylko czasami pogoda nie dopisuje"
Album mojej CB750 (otwórz link)
-
indor - Świeżak
Jeśli zdarzyło Ci się coś takiego to pierwsza sprawa jaka robisz to sprawdzenie bezpieczników. Bezpieczniki najpewniej poszły, chyba że były nieodpowiednie to wtedy mogło się przepalić coś dalej.
Przelewanie elektrolitu nie ma sensu, bo w starym akumulatorze najpewniej masz zasiarczone ogniwa.
Przelewanie elektrolitu nie ma sensu, bo w starym akumulatorze najpewniej masz zasiarczone ogniwa.
Wiatru szum, silnika śpiew, kręta droga oczywiście bez drzew:)
-
krydka - Świeżak
Albo czytasz bez zrozumienia albo przeczytałeś tylko początek. Napisałem że bezpieczniki są całe i są odpowiednie... sprawdzałem...
-
indor - Świeżak
jak podlaczyles ten nowy aku i sie zaiskrzylo to teraz ma on prad w sobie? moze upalilo kleme w srodku. nawet jak podlaczyles odwrotnie to przy normalnym podlaczeniu chociaz kontrolki powinny zaswiecic jak przekrecisz stacyjke
-
lopi83 - Świeżak
Nie zaświeciły się. Przecież po to szczegółowo wszystko opisałem żeby była jasność. Pierwsza opcja to podłącze stary aku i na krótko z samochodu kablami spróbuje odpalić maszynę. Jak się uda to znaczy że z motorem wszystko ok. Ale i tak kurwa nowy akumulator ma odwrotnie bieguny a kable nie starczają wiec przeleje elektrolit do starego. Do przyszłego sezonu wytrzyma.
-
indor - Świeżak
Oj boje się, że jednak coś się u ciebie upaliło
... Musisz obadać co... Miejmy nadzieje, że elektronika silnika, alternator, moduł, i regulator są całe... Sprawdz gdzie idą poszczególne kable od aku i spróbuj je ominąć innymi kablami, może któryś przepalił się gdzieś... Spróbuj podpiąć sam + a - dać prosto w ramę i sprawdź... Zerknij później na stacyjkę, może w niej coś się przepaliło...

Jak fenix z popiołów 

-
miki1406 - VIP Åšcigacz.pl
ja tez kiedys myslalem ze mam cale bezpieczniki pol moto rozebralem a jeden tak szlak trafil ze dopiero na amperomierzu czy jak to sie zwie wyszlo jaki on dobry
Tl 1000r
Pieprze raperów psełdo gangsterów
prawdziwym wyzwaniem jest zakręt
Pieprze raperów psełdo gangsterów
prawdziwym wyzwaniem jest zakręt
-
Artur 666 - Bywalec
senekkorzenna... stary... sam na siebie jestem kurewsko zly... wiesz ja mechanik nie jestem, niestety... a nie przyszlo mi do glowy ze akumulator ktory zamowilem pod model, rocznik i nawet wedle koni mechanicznych bedzie mial odwrucone jeb*** bieguny... a doszlo do tego cisnienie... pierwszy raz od wypadku na motor po miesiacu. Akurat tego samego dnia przyszly czesci do niego znaczy lusterko i prawa nozka. Najaralem jak dzieciak w pospiechu rutyne odwalilem bo nie raz juz aku wyjmowalem i wkladalem i poszlo...
jestem swiadom ze to tylko i wylacznie wina tego ze nie popatrzylem... ale nigdy nie przyszlo by mi wczesniej do glowy ze moga byc odwrucone bieguny. Jakas standaryzacja wydawalo mi sie obowiazuje.
Wlasnie ide ze starym aku naladowanym sprawdzic czy moto w ogole cos tam zareaguje czy musze sprawdzac instalacje.
EDIT:
Poszedl tylko bezpiecznik w kostce trzydziestka!!! ... musze kupic tylko kabel minusowy dluzszy o jakies 5cm i bedzie gitara... narazie poprowadzilem bokiem i wszystko cacy lata ... jade sie przejechac i do pracy.

Wlasnie ide ze starym aku naladowanym sprawdzic czy moto w ogole cos tam zareaguje czy musze sprawdzac instalacje.
EDIT:
Poszedl tylko bezpiecznik w kostce trzydziestka!!! ... musze kupic tylko kabel minusowy dluzszy o jakies 5cm i bedzie gitara... narazie poprowadzilem bokiem i wszystko cacy lata ... jade sie przejechac i do pracy.
Ostatnio edytowano 12/10/2009, 17:44 przez indor, łącznie edytowano 1 raz
-
indor - Świeżak
Nie umiem skasować posta :/ I nie widze nigdzie niebieskiego krzyzyka... a tak dlugo mnie na forum nie bylo ze zapomnialem zeby jeden pod drugim nie pisac... pierwszy raz mi sie zdazylo...
Ostatnio edytowano 12/10/2009, 18:18 przez indor, łącznie edytowano 1 raz
-
indor - Świeżak
• Strona 1 z 1
Powrót do Mechanika motocyklowa
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości