Zobacz wątek - Czy można rejestrować motocykl poza miejscem zameldowania?
NAS Analytics TAG

Czy można rejestrować motocykl poza miejscem zameldowania?

Przepisy, prawo
_________

Czy można rejestrować motocykl poza miejscem zameldowania?

Postprzez frutis » 24/9/2009, 20:13

Właśnie zamierzam kupić motocykl, ale mam problem natury prawnej. Uczę się 500km od domu i tu chcę kupić moto (zarejestrowane w kraju). Niestety to uczelnia wojskowa i nie mogę sobie zrobić dnia wolnego od zajęć, żeby jechać w rodzinne strony aby pozałatwiać wszystkie formalności w urzędach. W soboty i niedziele, kiedy mogę być w domu urzędy są nieczynne... I tu rodzi się pytanie: Jak to wszystko załatwić?
-Czy umowę mogę opłacić w dowolnym urzędzie skarbowym, czy tylko tam gdzie jestem zameldowany?
-Czy mogę zrobić upoważnienie dla osoby trzeciej (np ojca) żeby to ona mogła wszystko pozałatwiać w urzędzie komunikacji? Jak takie upoważnienie powinno wyglądać i czy wystarczy pod nim mój podpis, czy musi być potwierdzone notarialnie.
-Czy jest jakaś czynność przy której jednak muszę być osobiście i nikt nie może za mnie tego zrobić?
-I na koniec, czy nie mogę zarejestrować motocykla w miejscu gdzie się uczę, ale nie jestem zameldowany?
Z góry dziękuję za wszelką pomoc.
frutis
Świeżak

Postprzez plexi » 4/10/2009, 09:43

Możesz, ale nie słuchaj urzędników, którzy nie mogą się jeszcze przestawić z braku konieczności posiadania tzw. "medlunku". Wal od razu z podaniem do kierownika - tak było w moim przypadku pomimo że urzędnik upierał się że jest to niemożliwe to nei wnikałam z nim bardzo w dyskusje. Po prostu był niedoinformowany..

Bo od 2009 roku zmieniły się przypisy. Zgodnie z Art. 73 Prawo o ruchu drogowym: rejestracji pojazdu dokonuje na wniosek właściciela kierownik rejonowego urzędu rządowej administracji ogólnej właściwy ze względu na miejsce jego zamieszkania. Jedyny problem, który tu możesz napotkać to udowodnienie, że miejsce gdzie przybywasz to Twoje miejsce zamieszkania.

Miejsce zamieszkania defuniuje chyba Kodeks Cywilny, jest to miejsce gdzie przebywasz na stałe z zamiarem stałego pobytu. Musisz wykazać dokumenty udowadniające że tam przebywasz na stałe oraz wykazać wolę pobytu na stałe/na dłużej.

-Czy umowę mogę opłacić w dowolnym urzędzie skarbowym, czy tylko tam gdzie jestem zameldowany?

W adekwatnym do miejsca zamieszkania (nie meldunku!). Idziesz do US i składasz od razu NIP-3 ze zmianą danych miejsca zamieszkania w jednym okienku - i podateczek od razu w następnym okienku. W US nie powinni robić problemów.

-Czy mogę zrobić upoważnienie dla osoby trzeciej (np ojca) żeby to ona mogła wszystko pozałatwiać w urzędzie komunikacji? Jak takie upoważnienie powinno wyglądać i czy wystarczy pod nim mój podpis, czy musi być potwierdzone notarialnie.

A tego to już nie wiem. Pewnie jakoś da się :)

-Czy jest jakaś czynność przy której jednak muszę być osobiście i nikt nie może za mnie tego zrobić?
-I na koniec, czy nie mogę zarejestrować motocykla w miejscu gdzie się uczę, ale nie jestem zameldowany?

Tak - j/w/.
Mnei się udało. :-) Najważniejsze - to podaj jak najwięcej dowodów i argumentów że jest to Twoje miejsce zamieszkanai (umowa najmu, szkoła, lokalna dziewczyna itd.. ;)

Powodzenia! :)
plexi
Świeżak

Re: Czy można rejestrować motocykl poza miejscem zameldowani

Postprzez navi » 5/10/2009, 18:58

frutis napisał(a):

Wystarczy pisemne oświadczenie właściciela (nie musi być poświadczone notarialnie). Muszą być dane właściciela oraz osoby której zleca zarejestrowanie pojazdu. Licz się jednak z tym, że będziesz musiał dopłacić za to parę złotych (nie wiem dokładnie ile ale nie jest to duża suma).

frutis napisał(a):

nie ma takiej czynności

frutis napisał(a):
Z góry dziękuję za wszelką pomoc.

Wydaje mi się że możesz zarejestrować tylko tam gdzie jesteś zameldowany, ale rzeczywiście teraz jest tak, że nie ma obowiązku meldunku, a więc może się to też pozmieniało. Najlepiej zadzwoń do Wydziału Komunikacji.
VFR 02'
navi
Świeżak

Powrót do Prawo