Zobacz wątek - zawór wydechu - da sie zaadoptowac ?
NAS Analytics TAG

zawór wydechu - da sie zaadoptowac ?

Mechanika tylko powyżej 125cc.
_________

zawór wydechu - da sie zaadoptowac ?

Postprzez levis » 24/9/2009, 14:44

Witam.
Mam pytanie do ekspertow.

Czy da sie zaadoptowac zawor wydechu jak na fotce ponizej do innego motocykla, w ktorym nie jest przewidzany taki zawor ?

Obrazek

z tego co wiem, dziala on na zasadzie zamkniecia jednego z kanalow wydechu, w niskim i srednim zakresie obrotow, natomiast otwiera go przy wyzszych obrotach. Dzieki temu przebieg momentu obrotowego jest duzo przyjemniejszy.

Pytanie tylko jak sterowany jest taki zawor, wiem wiem, 2 linki, jedna zamyka, druga otwiera, ale jak to polaczyc z praca silnika ?

Z gory dzieki za podpowiedzi :)
levis
Świeżak

Postprzez Michal_burnout » 24/9/2009, 15:58

W kawie te linki idą pod siedzenie kierowcy i tam jest silniczek(tak to wygląda) spięty z kompem. Nie da rady do motocykla który nie ma sterowania tymi linkami, zależnie od obrotów musi być on przymykany bądź otwierany a skąd wziąć to w moto które nie było przystosowane do tego typu ulepszeń.
Michal_burnout
Świeżak

Postprzez Arek-R » 26/9/2009, 20:26

Też wydaje i się że nie podejdzie, do tego dochodzi masa czujników, które analizują stopień uchylenia rpzepustnicy/obciążenie silnika/skład mieszanki itd.
......::::Tuning::::......
Arek-R
Świeżak

Postprzez skwy » 27/9/2009, 06:47

Panowie wszystko się da zrobić.
Tylko zależy kto ile pieniążków posiada.
Dajmy na to gdybyś chciał zastosować do moto które jest warte 3-4tyś zł to inwestycja jest nie opłacalna.
Gdyż robocizna przewyższy wartość motocykla.
skwy
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez Michal_burnout » 27/9/2009, 19:38

No da sie ale nawet niech moto będzie warte 30 tys.(chociaż za tyle kasy to pewnie ma ten zawór :) ) to i tak za wiele pracy i przeróbek potrzeba żeby uruchomić to ustrojstwo, które czasem specjalnie wymontowują.
Michal_burnout
Świeżak

Postprzez peterpl » 4/10/2009, 22:14

Żeby tym sterować potrzebny jest serwonapęd (silniczek), i elektronika która w zależności od obrotów będzie to przymykała. W R1 jest coś takiego (EXUP) i przymyka kolektory wydechowe w obrębie około 4 tys (o ile dobrze pamiętam) obrotów, gdzie występuje załamanie charakterystyki momentu. A to ogranicza ten efekt. Mając dostęp do hamowni jesteś w stanie znaleźć odpowiednią charakterystykę sterującą.
peterpl
Świeżak

Powrót do Mechanika motocyklowa

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości

na górê