Aprilia RX 125 Rotax 123 - kopci, jak to zmienić?
• Strona 1 z 1
Aprilia RX 125 Rotax 123 - kopci, jak to zmienić?
Cześć witajcie,
koledzy - zakupiłem aprilię jak w temacie. Niestety kopci jak z komina, myślałem, że wynika to z oleju do mieszanki w paliwie dolanego ręcznie przez właściciela i zarazem podawanego automatycznie ze zbiornika. Zabezpieczył się tak, ponieważ założony jest nowy tłok.
Przejechane już jednak dodatkowe 10 litrów świeżej PB98, z mieszanką wyłącznie podawaną automatycznie i dalej kopci, zwłaszcza na wysokich obrotach i przy obciążeniu, czyli gazując mocno na postoju jak i sunąć na wysokich RPM pod znaczną górę.... czym to może być spowodowane? Czy da się w tej aprilii regulować podawany olej do mieszanki? Czy może w ogóle nie jest przyczyną mieszanka a inne uszkodzenie?
Pomóżta proszę, gdyż takiego cuda nie miałem jeszcze a frajda z tej włoszki przednia.
Tomek
koledzy - zakupiłem aprilię jak w temacie. Niestety kopci jak z komina, myślałem, że wynika to z oleju do mieszanki w paliwie dolanego ręcznie przez właściciela i zarazem podawanego automatycznie ze zbiornika. Zabezpieczył się tak, ponieważ założony jest nowy tłok.
Przejechane już jednak dodatkowe 10 litrów świeżej PB98, z mieszanką wyłącznie podawaną automatycznie i dalej kopci, zwłaszcza na wysokich obrotach i przy obciążeniu, czyli gazując mocno na postoju jak i sunąć na wysokich RPM pod znaczną górę.... czym to może być spowodowane? Czy da się w tej aprilii regulować podawany olej do mieszanki? Czy może w ogóle nie jest przyczyną mieszanka a inne uszkodzenie?
Pomóżta proszę, gdyż takiego cuda nie miałem jeszcze a frajda z tej włoszki przednia.
Tomek
- blase
- Świeżak
odczep dozownik i walnij go w kÄ…t!!
Rób mieszankę taniej i pewniej wyjdzie!!
ttr to 4t a rx to 2t!!
Rób mieszankę taniej i pewniej wyjdzie!!
ttr to 4t a rx to 2t!!
peugeot zenith -> yamaha dt 125-> ktm sx 125-> suzuki rm 250 -> Malagutii f12-> Yamaha aerox -> Aprilia sr -> Yamaha yz 125 -> KTM sx 250 -> KTM sx 400 -> Husqvarna te 250
- szybki90
- Świeżak
Kolego kupiłeś 2t i nie dziw się że kopci na obrotach. Gorzej by było jakby nie kopcił 

,,De gustibus non est disputandum"(łac.)-O gustach się nie dyskutuje.
-
Landryss25 - VIP Åšcigacz.pl
zalezy jak kopci. jaki ma zapach. jak smierdzi spalenizną to moze byc simer na wale i wpuszcza olej. ja tak miałem i smierdziało jak nie wiem. da sie to wyczuc.. co innego moze byc za duza ilosc oleju. albo jakis najtanszy olej zalany i dlatego kopci...
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
hejka, po odpięciu zbiornika i jeździe na mieszance "ręcznej" dalej kopci
Ja wiem, że musi bo to 2T, ale kiedyś się wyjeździłem już na identycznej apce i była spora różnica. Jak dobrze pociągne do góry to biało za mną od 100 metrów.
Olej to Castrol extreme 2t czy jakoś tak się zwie, 60 pln za 1 litr dałem
))
To chyba nie jakiÅ› tam mixol - mam nadziejÄ™
A czy śmierdzi? No tak - pachnąć to te spaliny fiołkami nie pachną.
Spala olej przez nieszczelny simering?
A może być to wina..hmm...regulacji gaźnika, czy nie bardzo?
I jeszcze najważniejsze, czy po odpięciu zbiornika z dozownikiem nie zatrze się ta magiczna pompka pod pokrywą z naklejką electronic rave ?

Ja wiem, że musi bo to 2T, ale kiedyś się wyjeździłem już na identycznej apce i była spora różnica. Jak dobrze pociągne do góry to biało za mną od 100 metrów.
Olej to Castrol extreme 2t czy jakoś tak się zwie, 60 pln za 1 litr dałem

To chyba nie jakiÅ› tam mixol - mam nadziejÄ™

A czy śmierdzi? No tak - pachnąć to te spaliny fiołkami nie pachną.
Spala olej przez nieszczelny simering?
A może być to wina..hmm...regulacji gaźnika, czy nie bardzo?
I jeszcze najważniejsze, czy po odpięciu zbiornika z dozownikiem nie zatrze się ta magiczna pompka pod pokrywą z naklejką electronic rave ?

- blase
- Świeżak
ja ci powiem że ja lałem tez tego castrola i nalałem 1:15 mieszanke na dotarciu czyli na tanim oleju moto powinien kopcic jak nie wiem. a on kopcił jak zimny i przy ostrzym przegazowaniu.... wiec to nie to. ja obstawiam że to ten zimer na wale. od gaźnika tez nie zalezy ile oleju wpuszcza. tylko całą mieszanke wiec to wina czegos innego. moze swiece jeszcze wymien. a i własnie jak to jest ? zaciera sie pompka oleju ?
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
teoretycznie tak. Ale co z tego jeśli jej nie używamy??
peugeot zenith -> yamaha dt 125-> ktm sx 125-> suzuki rm 250 -> Malagutii f12-> Yamaha aerox -> Aprilia sr -> Yamaha yz 125 -> KTM sx 250 -> KTM sx 400 -> Husqvarna te 250
- szybki90
- Świeżak
Jeśli nie ubywa Ci oleju ze skrzyni ani płynu z układu chłodniczego to po prostu urok 2t.
Ja w 125 2t też tak miałem przy mieszance 1:45 a wszystko w moto było na tip top.
Ja w 125 2t też tak miałem przy mieszance 1:45 a wszystko w moto było na tip top.
,,De gustibus non est disputandum"(łac.)-O gustach się nie dyskutuje.
-
Landryss25 - VIP Åšcigacz.pl
Mieszankę robię 1:30. Skoro się zaciera ta pompka to warto wrócić do niej
Skoro takie udogodnienie jest to czemu nie korzystać..
No dobra, wyjdzie w praniu, na zimę rozbieram do golasa, muszę resztę kabli pościągać, silnik też rozłożę

No dobra, wyjdzie w praniu, na zimę rozbieram do golasa, muszę resztę kabli pościągać, silnik też rozłożę

- blase
- Świeżak
Biały dym 100 m za Tobą-obstawiam, że coś z układem chłodzenia.
Tylko na torze. | Honda CR 125 - Osobniku! Do Ciebie piszę! Narzekasz, że bez przerwy Ci mocy brakuje? Jeśli tak, ta czerwona diablica pokaże Ci , gdzie jest Twoje miejsce! Normalnie Cię sponiewiera! | http://www.youtube.com/watch?v=6FQG7Eqwtow
-
Hamulec - Bywalec
nom albo chłodzenie albo bierze olej
bo przy tej mieszance nic nie powinno sie dziac. i nie powinien dymic. chyba że ma ustawioną dawke za duzą ale mimo wszystko nie powinno tak byc. co do dozownika w teren i do stuntu raczej sie z tego rezygnuje bo jak najdzie ci piachu czy wody to łatwo o zatarcie silnika. jednak ja ci powiem że w DT 50 jeździłem łącznie 2 lata i praktycznie tylko teren czasem ostre bagno i nigdy mi sie nie zapchało nic
P a kumpel pojechał w gęstwine DTtką i mu sie odpioł chyba tam węzyk od gaźnika i zatarł silnik 

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
przy takiej mieszance będzie ci kopcić. i nic nie zrobisz. 1:45 i powinno być o niebo lepiej
- szybki90
- Świeżak
• Strona 1 z 1
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości