Zakup moto metodÄ… "zlecenie sprowadzenia jakiejÅ› firmie
• Strona 1 z 1
Zakup moto metodÄ… "zlecenie sprowadzenia jakiejÅ› firmie
Witam.
Post dotyczy tematu zakupu motoru używanego, ściągniętego przez firmę zajmującą się importem używanych motocykli.
Zamierzam kupić moto, najpewniej Yamahe XJ600S. Pojęcie o moto mam takie jakie można mieć po kursie A i absolutnie nic więcej. Póki co interesuje mnie głównie jazda na motorze a nie dłubanie w mechanice.
Do wyboru mam opcje:
- zakup od kogoś w Polsce (z całym bagażem wad i zalet tego rozwiązania)
- zakup od kogoś za granicą (jak powyżej),
- zakup przez zlecenie ściągnięcia przez jakąś firmę np:
http://motopasja.ldc.pl/onas.php
Odnośnie tego trzeciego rozwiązania udało mi się zdobyć następujące informacje:
Zlecam ściągnięcie podając np. takie dane jak rocznik, ewentualny przebieg, kolor itd. Goście z firmy jadą, szukają (Francja, Szwajcaria Niemcy) i dzwonią jeśli znajdą. Możliwe jest przesłanie foto. Motor jest badany na urządzeniach (laser, diagnostyka silnika i elementów mechanicznych), dają gwarancje na podwozie ale nie na silnik, mimo tego że też go sprawdzają. Na ściągnięcie daję zaliczkę, jeśli zrezygnuję z zakupu, to zaliczkę tracę.
I teraz pytania:
1. Czy ktoś ma jakieś doświadczenie z takim kupowaniem moto i mógłby podzielić się wrażeniami i radami?
2. Co to u licha znaczy "dać gwarancję na podwozie, ale nie na silnik"??
3. A co jeśli ściągną szmelc? Diagnostyka pokaże (o ile uczciwie to przyznają), że szmelc to szmelc i z taką świadomością mam na to wydać kilka patyków? Ktoś się orientuje jak taką diagnostykę się przeprowadza i czy można mieć do całego tego procederu zaufanie?
Zapraszam do komentowania!
Pozdrawiam.

Post dotyczy tematu zakupu motoru używanego, ściągniętego przez firmę zajmującą się importem używanych motocykli.
Zamierzam kupić moto, najpewniej Yamahe XJ600S. Pojęcie o moto mam takie jakie można mieć po kursie A i absolutnie nic więcej. Póki co interesuje mnie głównie jazda na motorze a nie dłubanie w mechanice.
Do wyboru mam opcje:
- zakup od kogoś w Polsce (z całym bagażem wad i zalet tego rozwiązania)
- zakup od kogoś za granicą (jak powyżej),
- zakup przez zlecenie ściągnięcia przez jakąś firmę np:
http://motopasja.ldc.pl/onas.php
Odnośnie tego trzeciego rozwiązania udało mi się zdobyć następujące informacje:
Zlecam ściągnięcie podając np. takie dane jak rocznik, ewentualny przebieg, kolor itd. Goście z firmy jadą, szukają (Francja, Szwajcaria Niemcy) i dzwonią jeśli znajdą. Możliwe jest przesłanie foto. Motor jest badany na urządzeniach (laser, diagnostyka silnika i elementów mechanicznych), dają gwarancje na podwozie ale nie na silnik, mimo tego że też go sprawdzają. Na ściągnięcie daję zaliczkę, jeśli zrezygnuję z zakupu, to zaliczkę tracę.
I teraz pytania:
1. Czy ktoś ma jakieś doświadczenie z takim kupowaniem moto i mógłby podzielić się wrażeniami i radami?
2. Co to u licha znaczy "dać gwarancję na podwozie, ale nie na silnik"??
3. A co jeśli ściągną szmelc? Diagnostyka pokaże (o ile uczciwie to przyznają), że szmelc to szmelc i z taką świadomością mam na to wydać kilka patyków? Ktoś się orientuje jak taką diagnostykę się przeprowadza i czy można mieć do całego tego procederu zaufanie?
Zapraszam do komentowania!
Pozdrawiam.

- Deathward
- Świeżak
Chyba najlepiej pofatygować się osobiście lub zlecić znajomym którzy się tym trudnią bądź po prostu jeżdżą regularnie na zachód. Możliwe, że firma ściągnie ci szmelc za który da śmieszne pieniądze bo przecież też musi na tym zarobić. Rozwiązaniem byłoby namierzenie dobrej sztuki samemu i wtedy zlecenie sprowadzenia. Powstaje tylko pytanie czy taka firma nie łyknie go wtedy dla siebie a Tobie oznajmi że nie był wart zakupu 

Ostatnio edytowano 11/1/2007, 11:50 przez Blacko, łącznie edytowano 1 raz
Suzuki VX 800
-
Blacko - Świeżak
Forum ma to do siebie, że nie można zrobić nic innego, jak tylko napisać, że to nie jest żadna reklama.
Link powyżej to tylko przykład.
Ani przez chwilę nie pomyślałem, żeby traktować to jako reklamę.
Mam rozumieć, że post powyżej napisał pracownik jakiejś innej firmy? Jeśli tak to chrzanię takie forum, które jest niby o motocyklach a nic konkretnego nie można się dowiedzieć bo zaraz wrzask, że coś reklamuję.
P.S. Proszę moderatora o sprawdzenie adresu serwera z którego wysłano ten i poprzedni post a będzie wtedy wiadomo, że do Lublina mi daleko...
Link powyżej to tylko przykład.
Ani przez chwilę nie pomyślałem, żeby traktować to jako reklamę.
Mam rozumieć, że post powyżej napisał pracownik jakiejś innej firmy? Jeśli tak to chrzanię takie forum, które jest niby o motocyklach a nic konkretnego nie można się dowiedzieć bo zaraz wrzask, że coś reklamuję.

P.S. Proszę moderatora o sprawdzenie adresu serwera z którego wysłano ten i poprzedni post a będzie wtedy wiadomo, że do Lublina mi daleko...
- Deathward
- Świeżak
Akurat firma z jastkowa ma dosc dobra renome. Czasem jednak mozna kupic w Polsce dosc tanio fajny sprzet.
Mysle ze zakup tego typu to niezle rozwiazanie pod warunkiem ze:
1. nie znasz sie na mechanice i nie ma kto ci pomoc
2. zamowisz motocykl w sprawdzonej profesjonalnej firmie
3. nie szkoda Ci kasy za posrednictwo
Mysle ze zakup tego typu to niezle rozwiazanie pod warunkiem ze:
1. nie znasz sie na mechanice i nie ma kto ci pomoc
2. zamowisz motocykl w sprawdzonej profesjonalnej firmie
3. nie szkoda Ci kasy za posrednictwo
-
siekson - VIP Åšcigacz.pl
• Strona 1 z 1
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 22 gości