średni TURYSTYK - jaki wybrać?
• Strona 1 z 2 • 1, 2
średni TURYSTYK - jaki wybrać?
Właśnie sprzedałem swoje virago535.
Chciałem teraz się przesiąść na motor turystyczny.
- bezawaryjny, prosty w obsłudze
- komfortowy w prowadzeniu i siedzeniu
- możliwie niski (mam 173cm)
- nie za ciężki
- średnia moc i niskie spalanie do jazdy max 120km/h
Turystyka raczej drogowa z możliwością wjechania czasem na ścieżki leśne, polne.
Interesuje mnie sprzęt który da się kupić w dobrym stanie i roczniku za cenę 10-12tys.
jak dotąd znalazłem Hondę Deauville 650 - oprócz tego że jest trochę za słaba spełnia te kryteria. Niestaty jest tego mało na rynku, praktycznie nie ma w czym wybrać.
Jest też Yamaha TDM 900 - lżejsza, mocniejsza, i bardziej popularna - na razie mój faworyt.
Ale może podpowiecie mi jakieś inne motocykle?
Chciałem teraz się przesiąść na motor turystyczny.
- bezawaryjny, prosty w obsłudze
- komfortowy w prowadzeniu i siedzeniu
- możliwie niski (mam 173cm)
- nie za ciężki
- średnia moc i niskie spalanie do jazdy max 120km/h
Turystyka raczej drogowa z możliwością wjechania czasem na ścieżki leśne, polne.
Interesuje mnie sprzęt który da się kupić w dobrym stanie i roczniku za cenę 10-12tys.
jak dotąd znalazłem Hondę Deauville 650 - oprócz tego że jest trochę za słaba spełnia te kryteria. Niestaty jest tego mało na rynku, praktycznie nie ma w czym wybrać.
Jest też Yamaha TDM 900 - lżejsza, mocniejsza, i bardziej popularna - na razie mój faworyt.
Ale może podpowiecie mi jakieś inne motocykle?
Ostatnio edytowano 16/9/2009, 22:25 przez virago28, łącznie edytowano 1 raz
- virago28
- Świeżak
ja proponujÄ™ jak kolega Czester V-Storm
Życie zaczyna się powyżej 200km/h, czasami w tym samym momencie sie kończy, jednak gdyby to było regułą każdy z Nas umarłby jako niemowlę... | | moja Diablica http://picasaweb.google.com/PiciuR1/R1# ... 3032004354
- PittR1
- Świeżak
V-Strom ma w miare wysoko umieszczone siedzenie może HondaCBF600S
XR 400R | | Kula daje fula
| | https://www.youtube.com/watch?v=2Cq4e3WiCr0

-
Kula07 - Stały bywalec
Masz świeżą recenzję na scigacz.pl.
Przy tym samym wzroście jeżdżę FZ6S, siodo ma na wysokości 795 mm. Niby tylko 30mm różnicy" Kanapa znajdująca się 825mm od gleby stanowi pewną trudność dla krótkonogich. "

-
t_racer_ - VIP Åšcigacz.pl
virago28 napisał(a):a co sądzicie o Yamaha TDM 850/900?
w recenzjach spotykam opinie że to jest moto uniwersalne, doskonałe do turystyki.
Warto poczytać, i chyba warto poszukać. Sam szukam

http://www.scigacz.pl/Yamaha,TDM,850,90 ... 10634.html
lepiej się spóźnić na tym świecie, niż na tamtym być za wcześnie
dziadkowo pozdrawiam
dziadkowo pozdrawiam
- dziadek_XL
- Świeżak
Z recenzji fazera:
"Tak więc podsumowując...
Fazer to bardzo fajny sprzęt do jazdy na krótkich dystansach, ale za to jazdy agresywnej. Fazer to naprawde fajny i udany street fighter.
Super sprzęt, ale jednak głównie dla wielbicieli krótkodystansowej, miejskiej jazdy.
Plusy:
+ wyglÄ…d fajnego streetfightera
+ doskonały i mocny silnik
+ hamulce jak w szlifierkach
+ zawieszenie pozwalające na pokazanie pazurów
Minusy:
- brak osłon
- silnik dusi się na małych obrotach
- brak schowka
- na dłuższą metę troche niewygodny"
Podsumowując: z recenzji wyraźnie wynika że fazer to ścigacz, goły, za mocny i niezbyt wygodny na dłuższych trasach. To nie jest chyba motor turystyczny.
czytałem recenzję TDM, nie wiem czy TDM jest idealny, wyobrażam go sobie jako objuczonego kuframi i z maksymalnymi owiewkami, także na ręce. Zawieszenie można obniżyć aż o 6 cm za pomocą specjalnego zestawu za 350zł.
Jakby ktoś tu miał TDM-a proszę o podzielenie się wrażeniami.
"Tak więc podsumowując...
Fazer to bardzo fajny sprzęt do jazdy na krótkich dystansach, ale za to jazdy agresywnej. Fazer to naprawde fajny i udany street fighter.
Super sprzęt, ale jednak głównie dla wielbicieli krótkodystansowej, miejskiej jazdy.
Plusy:
+ wyglÄ…d fajnego streetfightera
+ doskonały i mocny silnik
+ hamulce jak w szlifierkach
+ zawieszenie pozwalające na pokazanie pazurów
Minusy:
- brak osłon
- silnik dusi się na małych obrotach
- brak schowka
- na dłuższą metę troche niewygodny"
Podsumowując: z recenzji wyraźnie wynika że fazer to ścigacz, goły, za mocny i niezbyt wygodny na dłuższych trasach. To nie jest chyba motor turystyczny.
czytałem recenzję TDM, nie wiem czy TDM jest idealny, wyobrażam go sobie jako objuczonego kuframi i z maksymalnymi owiewkami, także na ręce. Zawieszenie można obniżyć aż o 6 cm za pomocą specjalnego zestawu za 350zł.
Jakby ktoś tu miał TDM-a proszę o podzielenie się wrażeniami.
- virago28
- Świeżak
nie wiem czego recenzje czytałeś ale Fazer ma owiewkę i to taki miejski turystyk

-
Kula07 - Stały bywalec
virago28 chyba ma na myśli FZ6, Fazer to FZ6S z górną owiewką. Tylko wersja z owiewką nazywa się Fazer. Do jednoosobowej turystyki wystarczy, do turystyki dwuosobowej, trochę brakuje mu mocy, a przede wszystkim momentu obrotowego, tu lepszy będzie jakiś liter.
virago28, a brałeś pod uwagę Hondę CBF1000? Moc jak w FZ6S, ale to już 1000 i ma więcej momentu obrotowego w niskim zakresie obrotów silnika. Jak kiedyś się do takiego przysiadłem... poprostu bajka, ergonomia wzorowa! Tylko, że wizualnie jakiś taki nijaki, Fazerek ładniejszy
Możesz też popatrzeć za Hornetem 900, fajny uniwersalny motocykl, naked, po Virago nie będzie Cię raził nowoczesną linią 
virago28, a brałeś pod uwagę Hondę CBF1000? Moc jak w FZ6S, ale to już 1000 i ma więcej momentu obrotowego w niskim zakresie obrotów silnika. Jak kiedyś się do takiego przysiadłem... poprostu bajka, ergonomia wzorowa! Tylko, że wizualnie jakiś taki nijaki, Fazerek ładniejszy

-
t_racer_ - VIP Åšcigacz.pl
miałem właśnie to samo napisać o CBF1000
tylko mi wizualnie moto siÄ™ podoba
a może GSX-F? myślę, że też zmieściłby się w Twoich żądaniach

a może GSX-F? myślę, że też zmieściłby się w Twoich żądaniach

-
Kula07 - Stały bywalec
cbf1000 - na allegro są może ze 2 szt (tańsze używki), chyba jest bardzo mało popularny co nie wróży pozytywnie.
Póki co moim faworytem jest Yamaha TDM 900, tańsza, ekonomiczniejsza, bardzo popularna od blisko 20 lat i ma rewelacyjne opinie lekkiego (190kg), uniwersalnego turystyka. Moc 85KM zdolna podnieść przednie koło i przyspieszyć w 3,7 sek do 100km to aż nadto, więcej bym nawet nie chciał. Poza tym podoba mi się nowoczesna konstrukcja, silnik z wtryskiem i basowa praca silnika, zupełnie inna niż w ścgaczopodobnych motocyklach.
Póki co moim faworytem jest Yamaha TDM 900, tańsza, ekonomiczniejsza, bardzo popularna od blisko 20 lat i ma rewelacyjne opinie lekkiego (190kg), uniwersalnego turystyka. Moc 85KM zdolna podnieść przednie koło i przyspieszyć w 3,7 sek do 100km to aż nadto, więcej bym nawet nie chciał. Poza tym podoba mi się nowoczesna konstrukcja, silnik z wtryskiem i basowa praca silnika, zupełnie inna niż w ścgaczopodobnych motocyklach.

- virago28
- Świeżak
mozesz sie zastaowic nad honda transalp. nadaje sie do jazdy turystycznej i mozesz nia posmigac po bezdrożach
http://allegro.pl/item741045152_honda_transalp_600.html
http://allegro.pl/item741045152_honda_transalp_600.html
kiedy siedzę na maszynie totalny czuje luz, włączam silnik daje kopa za mna tylko kurz...
-
Pudelski7 - Świeżak
virago28 napisał(a):
Dla mnie, według mego rozeznania to idealny motocykl, a ta praca silnika piękna jest, podsłuchiwałem ostatnio

Moment obrotowy przy 6 tys obrotów pewnie pozwala zapomnieć o dźwigni biegów.
lepiej się spóźnić na tym świecie, niż na tamtym być za wcześnie
dziadkowo pozdrawiam
dziadkowo pozdrawiam
- dziadek_XL
- Świeżak
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 12 gości