Suzuki Gsx-r 650 , Bandit czy może Yamaha FZ6 ?
• Strona 1 z 1
Suzuki Gsx-r 650 , Bandit czy może Yamaha FZ6 ?
Witam ,
To mój pierwszy post więc wypadało by coś o sobie napisać.
A właściwie o swojej historii z motocyklami.
Jak każdy zaczynałem og ogara , komara i tp.
później:
Aprillia rs 50ccm 93r. -> Honda Varadero 125ccm 01r -> Honda CBR 1000F 91r.
I mimo, iż posiadam nadal Ceb-rę to zapatruje się od przyszłego sezonu na coś łagodniejszego tak 100/80KM .
I wpadły mi w oko te trzy motocykle, a szukam czegoś dobrego zarówno na trasy jak i na miasto często z pasażerem .
Jestem dużym chłopcem bo 195cm i 80Kg i to powinna być też wygodna maszynka .
Chciał bym kupić taniej używaną albo nową na raty.
Bardzo mnie zachęciła suzuki Gsx-r 650F, bo ma miłe udogodnienia wliczając hydrauliczne sprzęgło i przyjemny wizualny wygląd, ale martwi mnie jej masa "Masa suchego pojazdu 216 kg" a jak wiadomo to nie mało jak na 600.
Czy tak duża masa jej nie przeszkadza?
Co możecie mi o niej powiedzieć?
czy może wybrać bandytę, który jest dużo lżejszy i na identycznych podzespołach?
Lub Yamahę, która pisząc szczerzę nie wzrusza mnie swoim wyglądem.
Czekam na wasze opinie i pozdrawiam.
To mój pierwszy post więc wypadało by coś o sobie napisać.
A właściwie o swojej historii z motocyklami.
Jak każdy zaczynałem og ogara , komara i tp.
później:
Aprillia rs 50ccm 93r. -> Honda Varadero 125ccm 01r -> Honda CBR 1000F 91r.
I mimo, iż posiadam nadal Ceb-rę to zapatruje się od przyszłego sezonu na coś łagodniejszego tak 100/80KM .
I wpadły mi w oko te trzy motocykle, a szukam czegoś dobrego zarówno na trasy jak i na miasto często z pasażerem .
Jestem dużym chłopcem bo 195cm i 80Kg i to powinna być też wygodna maszynka .
Chciał bym kupić taniej używaną albo nową na raty.
Bardzo mnie zachęciła suzuki Gsx-r 650F, bo ma miłe udogodnienia wliczając hydrauliczne sprzęgło i przyjemny wizualny wygląd, ale martwi mnie jej masa "Masa suchego pojazdu 216 kg" a jak wiadomo to nie mało jak na 600.
Czy tak duża masa jej nie przeszkadza?
Co możecie mi o niej powiedzieć?
czy może wybrać bandytę, który jest dużo lżejszy i na identycznych podzespołach?
Lub Yamahę, która pisząc szczerzę nie wzrusza mnie swoim wyglądem.
Czekam na wasze opinie i pozdrawiam.
- FuryS
- Świeżak
skazi napisał(a):Invinciblee napisał(a):Gsx-r 650F? A co to jest?
Nowy model jakiś
ojj.. nie czepiajcie sie szczegolow... heh
skoro to twoj pierwszy post to najpierw wypadalo sie by zapoznac z regulaminem.. nastepnie prywitac sie w odpowiednim do tego miejscu a potem poszukac info na wlasna reke.. czego sie mozesz dowiedziec z wyzej wspomnianego regulaminu..
-
Leg1oN - VIP Ścigacz.pl
Suzuki Gsx-r 6500F nie jest nowym modelem ... jest dokładnie opisany w najnowszym numerze "świata motocykli" występuje też w wersji z ABS w tedy jest oznaczony skrótem "650FA" jak wiadomo litera "A" oznacza ABS .
Informacje mam już wyszukane i wszystkie parametry motocykli też, ale chciałem dostać poradę od kolegów motocyklistów co mieli styczność z tym sprzętem i podałem swoje wymagania/parametry z zapytaniem, który z tych 3 motocykli najbardziej dla mnie odpowiada, biorąc pod uwagę mój styl jazdy rzecz jasna .
Więc prosił bym o jasne odp.
A nie spekulacje czy zna ktoś dany model czy nie.
Pozdrawiam
Informacje mam już wyszukane i wszystkie parametry motocykli też, ale chciałem dostać poradę od kolegów motocyklistów co mieli styczność z tym sprzętem i podałem swoje wymagania/parametry z zapytaniem, który z tych 3 motocykli najbardziej dla mnie odpowiada, biorąc pod uwagę mój styl jazdy rzecz jasna .
Więc prosił bym o jasne odp.
A nie spekulacje czy zna ktoś dany model czy nie.
Pozdrawiam
- FuryS
- Świeżak
Jak to pliszki mają w zwyczaju będę swój ogonek chwalił
FZ6 jest wygodniejszy od Bandyty, który wymusza pozycję bardziej pochyloną i ma wyżej usytuowane podnóżki Przy Twoim wzroście to będzie miało znaczenie. W GSX 650F poprostu dołożono do Bandita 650 owiewki i zegary. W sumie jak wolisz moto w pełnej obudowie to GSX 650F będzie akurat, choć można dokupić owiewki do FZ6S, np w PLASTBIKE. Osobiście zmieniłem niedawno moto z FZ6S na... FZ6S, poprostu odmłodziłem sobie model
Poprostu dla mnie ważne by motocykl był uniwersalny wygodny i nie rujnował mnie kosztami eksploatacji. Fazer od 2007 roku ma bardzo wygodną kanapę, w poprzednim z 2004 wymieniłem standardową na Bagstera, ale sprzedałem go razem z nią bo nowa moim zdaniem Bagsterowskiej nie ustępuje
Jeśli będziesz latł z plecaczkiem, to FZ6 ma dobre uchwyty dla pasażerki(a), a od 2007 przedłużone mocowania podnóżków. Stylistyka to kwestia gustu, lub poprostu opatrzenia się. Na początku chciałem kupić Fazera sprzed 2004 roku, bo nowy wydawał mi się zbyt nowoczesny ( wcześniej jeździłem klasycznym nakedem xj600 ), teraz wiem, że nie popełniłem błędu ten jest ładniejszy. Co ważne FZ6S sprawdza się i w mieście i w trasie, w sierpniu zrobiłem nim 2000 km, wyprawa z mazur na bieszczadzkie serpentyny. Do FZ6 znajdziesz dużo akcesoriów takich jak stelaże i kufry, a w razie W części na alledrogo.pl duży wybór.

-
t_racer_ - VIP Ścigacz.pl
hmmm ... ok może i jest funkcjonalny ... ale czy będzie dopasowany do mojego wzrostu i będzie możliwość siedzenia w dobrej pozycji .
a propos gsx 650f to też właśnie wyczytałem, że jest to bandtya tylko obudowany i z bajerami takimi jak wcześniej wymieniane hydrauliczne sprzęgło czy też wyświetlacz biegów, ale wiadomo te bajery są doliczone w cenę .
Najbardziej boje się o dopasowanie motocykla pod swój wzrost .
Ale jak będę miał wolną chwilę podjadę do salonu suzuki i yamaha i zasiądę na nich i w tedy się okaże czy kolana mi nie blokują kierownicy ;p
Ale nadal proszę o dalsze rady odnośnie tych 3sprzętów.
Pozdrawiam.
a propos gsx 650f to też właśnie wyczytałem, że jest to bandtya tylko obudowany i z bajerami takimi jak wcześniej wymieniane hydrauliczne sprzęgło czy też wyświetlacz biegów, ale wiadomo te bajery są doliczone w cenę .
Ale jak będę miał wolną chwilę podjadę do salonu suzuki i yamaha i zasiądę na nich i w tedy się okaże czy kolana mi nie blokują kierownicy ;p
Ale nadal proszę o dalsze rady odnośnie tych 3sprzętów.
Pozdrawiam.
- FuryS
- Świeżak
FuryS napisał(a):
I to będzie najlepszy test. Przymiarka wiele Ci rozjaśni, a przy okazji zobaczysz czy ogólny feeling motocykla Ci odpowiada. Rozejrzyj się w okolicy, może ktoś ze znajomych ma FZ6, lub GSX 650F i namówisz go na krótką przejażdżkę? W końcu nie jesteś świeżakiem i można by bez większych obaw powierzyć Ci moto;)
Podobno Yamaha wycofuje się z imprez wystawienniczych na rzecz innych form promocji wśród motocyklistów, może łatwiej będzie u nich o jazdę testową?
-
Co racja to racja .
Ale mam następne pytanie nurtując treści internetu z subiektywnymi opiniami na temat FZ6 .
Otóż zastanawia mnie czy tylna rura umieszczona pod siedzeniem pasażera nie ogranicza możliwości przelotowych/Km poprzez nagrzewanie siedzenia?
Bo chcąc jeździć w tym wypadku z pasażerką chciał bym też zadbać o jej wygodę i nie chciał bym żeby się upiekła jak kurczak z rożna .
Następne co mnie martwi to brak szkiełka z poziomem oleju, trochę przytłaczająca sprawa.
Ale mam następne pytanie nurtując treści internetu z subiektywnymi opiniami na temat FZ6 .
Otóż zastanawia mnie czy tylna rura umieszczona pod siedzeniem pasażera nie ogranicza możliwości przelotowych/Km poprzez nagrzewanie siedzenia?
Bo chcąc jeździć w tym wypadku z pasażerką chciał bym też zadbać o jej wygodę i nie chciał bym żeby się upiekła jak kurczak z rożna .
Następne co mnie martwi to brak szkiełka z poziomem oleju, trochę przytłaczająca sprawa.
- FuryS
- Świeżak
FuryS napisał(a):Otóż zastanawia mnie czy tylna rura umieszczona pod siedzeniem pasażera nie ogranicza możliwości przelotowych/Km poprzez nagrzewanie siedzenia?
[...]
Ani pasażerce, ani Tobie nic się nie przypiecze, nawet nie poczujecie, że wydech tam jest

Poziom oleju bada się krótkim bagnetem, podobnie jak w samochodzie. U mnie bez dolewek pomiędzy przeglądami, a mój pierwszy FZ6 ma już 51 tyś km

-
W 100% zgadzam sie ze slowami t_racer_'a
Co prawda latam golasem, ale tak jak juz wiele razy pisalem wybor nie byl przypadkowy. Nie kupowalem motocykla "oczami" i wiem jedno, ze tego segmentu chyba lepiej wybrac nie moglem - pewnie zaraz dostanie mi sie od wlascicieli Hornetow
IMHO jedyne czego brakuje w FZ6, a maja np szerszenie to regulacja zawieszenia, tyl cos mozna pokrecic ale przod to tylko fabryka
PS: golasa wybralem tylko dlatego, ze czesto ped powietrza studzi moje zapaly - mam cos w sobie ze swira, wiec FZ6S zostawiam dla bardziej zrownowazonych motocyklistow

IMHO jedyne czego brakuje w FZ6, a maja np szerszenie to regulacja zawieszenia, tyl cos mozna pokrecic ale przod to tylko fabryka

PS: golasa wybralem tylko dlatego, ze czesto ped powietrza studzi moje zapaly - mam cos w sobie ze swira, wiec FZ6S zostawiam dla bardziej zrownowazonych motocyklistow

Pozdrawiam,
4est
4est
-
4est - Świeżak
Kolega ma Horneta S, jakiś taki mały i tandetny w porównaniu z Fazerem. Za to lepszy do wygłupów w mieście, a w trasę to lepiej FZ6. Z drugiej strony w mieście nic Fazerkowi nie przeszkadza
, a ogólnie jest wygodniejszy i ma lepszą owiewkę.

-
do horneta od 2007 nie ma zadnych plastikow bocznych, jedyne co mozna dokupic to szybka
i hornet i fazer to dobre sprzety, co kto lubi i co sie komu podoba, ja mam horneta bo fazer mi sie zwyczajnie nie za bardzo podoba natomiast faktem jest, ze w przypadku yamahy masz wybor albo golas albo wersja z owiewka, w przypadku nowego horneta wyboru nie ma, tylko golas.
i hornet i fazer to dobre sprzety, co kto lubi i co sie komu podoba, ja mam horneta bo fazer mi sie zwyczajnie nie za bardzo podoba natomiast faktem jest, ze w przypadku yamahy masz wybor albo golas albo wersja z owiewka, w przypadku nowego horneta wyboru nie ma, tylko golas.
Twoj podpis jest za dlugi
-
leff - ZlyCzlowiek
na stronie yamahy widziałem boczki do frezera i pług tylko cen nie było ...
a na co radzicie zwracać szczególną uwagę kupując frezera?
Bo widzę, że używanego 07r. można już za 15tyś kupić .
W sumie w takich samych cenach kształtuje się suzuki .
a na co radzicie zwracać szczególną uwagę kupując frezera?
Bo widzę, że używanego 07r. można już za 15tyś kupić .
W sumie w takich samych cenach kształtuje się suzuki .
- FuryS
- Świeżak
Ja zrobię tak, że pojadę sobie do suzuki i yamahy i sobie usiądę i zobaczę co i jak, ale wiadomo każdy chwali swoje .
Więc dlatego też proszę teraz o wypowiedz tych co mieli styczność z GSX 650F.
Bo o frezerku już dostałem informacje co rozwiały moje wątpliwości .
W GSX 650F najbardziej martwi mnie jej waga , bo moja CBR waży 240 ale to jest litr , czy GSX z podobną wagą też sobie dobrze radzi? Czy może jest mozolny i mułowaty ?
Dzięki za odpowiedzi.
Pozdrawiam
Więc dlatego też proszę teraz o wypowiedz tych co mieli styczność z GSX 650F.
Bo o frezerku już dostałem informacje co rozwiały moje wątpliwości .
W GSX 650F najbardziej martwi mnie jej waga , bo moja CBR waży 240 ale to jest litr , czy GSX z podobną wagą też sobie dobrze radzi? Czy może jest mozolny i mułowaty ?
Dzięki za odpowiedzi.
Pozdrawiam
- FuryS
- Świeżak
• Strona 1 z 1