Prędkościomierz?!
• Strona 1 z 1
Prędkościomierz?!
Witam wszystkich bardzo serdecznie!
Jestem szczęśliwym posiadaczem crossówki 150(zarejestrowana na 50cm3) i Jest to motor po wypadkowy więc cały przód składałem od nowa bo był cały z kasowany. I w oryginale też nie było prędkościomierza i nie wiem czy jest to wymagane obowiązkowo w motorowerze? Chodzi mi o to że gdyby w przypadku kontroli policji mógłbym dostać mandat? Założę licznik na nowy sezon ale chciałbym do pracy móc jeździć crossem bo samochodem jest bardzo nie ekonomicznie.
O przekroczenie prędkości proszę nic nie pisać bo napewno narazie nie będę jej przekraczał żeby nie być na oku policji
Z góry dzięki, pozdrawiam...
Jestem szczęśliwym posiadaczem crossówki 150(zarejestrowana na 50cm3) i Jest to motor po wypadkowy więc cały przód składałem od nowa bo był cały z kasowany. I w oryginale też nie było prędkościomierza i nie wiem czy jest to wymagane obowiązkowo w motorowerze? Chodzi mi o to że gdyby w przypadku kontroli policji mógłbym dostać mandat? Założę licznik na nowy sezon ale chciałbym do pracy móc jeździć crossem bo samochodem jest bardzo nie ekonomicznie.
O przekroczenie prędkości proszę nic nie pisać bo napewno narazie nie będę jej przekraczał żeby nie być na oku policji
Z góry dzięki, pozdrawiam...
- agg476
- Świeżak
gdzie ci policja bedzie sprawdzac predkosciomierz ja cały sezon latam bez slimaka i dopiero moze po sezonie kupie
-
andrzej551 - Bywalec
-
Bartorex70 - Świeżak
Obowiązkowe wyposażenie motoroweru:
1. Dwa niezależne, skutecznie działające hamulce
2. Światło mijania barwy białej lub żółtej selektywnej
3. Boczne światła odblaskowe barwy żółtej
4. Dzwonek lub inny sygnał ostrzegawczy o nieprzeraźliwym dźwięku
5. Lusterko wsteczne
6. Tłumik wydechu
7. Światło pozycyjne barwy czerwonej
8. Światło odblaskowe barwy czerwonej
Ze strony KGP;)
Ale i tak 150/50 jest przestepstwem...
1. Dwa niezależne, skutecznie działające hamulce
2. Światło mijania barwy białej lub żółtej selektywnej
3. Boczne światła odblaskowe barwy żółtej
4. Dzwonek lub inny sygnał ostrzegawczy o nieprzeraźliwym dźwięku
5. Lusterko wsteczne
6. Tłumik wydechu
7. Światło pozycyjne barwy czerwonej
8. Światło odblaskowe barwy czerwonej
Ze strony KGP;)
Ale i tak 150/50 jest przestepstwem...
- MichalK
- Świeżak
Motor ma wszelkie oświetlenie...
Jak mi policja udowodni że jest to 150cc i ze ja kupujac go wiedziałem o tym, jesli w umowie kupna jasno pisze 49cc?
Dokładnie nie brakuje mi tylko ślimaka ale brakuje mi całości.
Dzięki za odpowiedzi... Jednak się wstrzymam do przyszłego sezonu i zrobię go tak jak trzeba
Jak mi policja udowodni że jest to 150cc i ze ja kupujac go wiedziałem o tym, jesli w umowie kupna jasno pisze 49cc?
Dokładnie nie brakuje mi tylko ślimaka ale brakuje mi całości.
Dzięki za odpowiedzi... Jednak się wstrzymam do przyszłego sezonu i zrobię go tak jak trzeba
- agg476
- Świeżak
Że motorynki nie miały to nie znaczy że nie jest on wymagany... Tak mogło być 20lat temu. Teraz jest on niezbędny.
,,De gustibus non est disputandum"(łac.)-O gustach się nie dyskutuje.
-
Landryss25 - VIP Åšcigacz.pl
A maluchy nie miały pasów z tyłu, a są obowiązkowe teraz...
W przypadku jazdy motocyklem zarejestrowanym na motorower można natknąć się na następujące "nieprzyjemności":
Za przekrocznie prędkości 45km/h, dostajesz mandat 500zł za jazdę MOTOCYKLEM bez prawka, bo w świetle prawa motorower, który może rozpędzić się do prędkości większej niż 45km/h jest motocyklem.
Zatrzymany może ci zostać dowód rejestracyjny, za niezgodne z prawem modyfikacje w motorowerze... a później kłopotliwy przegląd, którego możesz nawet nie przejść, jak diagnosta troszkę się boi. Finalnie, motocykl może także trafi na parking policyjny z podejżeniem, że pochodzi on z kradzierzy...
Nie jest tak różowo z tym "na 50"... Swoją drogą ludzie przeginają pałe... Widziałem GS500 zarejestrowany na 50ke...
W przypadku jazdy motocyklem zarejestrowanym na motorower można natknąć się na następujące "nieprzyjemności":
Za przekrocznie prędkości 45km/h, dostajesz mandat 500zł za jazdę MOTOCYKLEM bez prawka, bo w świetle prawa motorower, który może rozpędzić się do prędkości większej niż 45km/h jest motocyklem.
Zatrzymany może ci zostać dowód rejestracyjny, za niezgodne z prawem modyfikacje w motorowerze... a później kłopotliwy przegląd, którego możesz nawet nie przejść, jak diagnosta troszkę się boi. Finalnie, motocykl może także trafi na parking policyjny z podejżeniem, że pochodzi on z kradzierzy...
Nie jest tak różowo z tym "na 50"... Swoją drogą ludzie przeginają pałe... Widziałem GS500 zarejestrowany na 50ke...
Jak fenix z popiołów 

-
miki1406 - VIP Åšcigacz.pl
Widziałem GS500 zarejestrowany na 50ke
To już totalna głupota, najbardziej pusty policjant nie da się na to nabrać ,także jazda takim "motorowerem" skończy się przy pierwszej kontroli .
Za jazdę 50tką znacznie powyżej 45km/h mimo że się nie przekracza ograniczenia prędkości na danej drodze można mieć już kłopoty tak jak kolega wcześniej napisał motorower to pojazd który nie przekracza 45km/h ,jeśli przekracza jest traktowany jak motocykl mimo że to 49cm3 .
Myślę że jak ktoś ma 80/50 lub maksymalnie 125/50 i jeździ ok 50km/h to mniej ryzykuje niż ktoś kto ma 50tke i zasuwa np 80km/h .
Ale jedno i drugie jest niezgodne z prawem ale kto jeździ zablokowaną 50tką ? nikt.
A co do licznika to lepiej załóż ,chyba że masz dobre wyczucie i bez licznika wiesz że jedziesz ponad 50...
Motorhispania (xp6)
- krzysieg
- Bywalec
Kontaktowałem się z poprzednim właścicielem i otrzymałem informację że jest to 110cc (przepraszam ze wprowadziłem was w błąd ale byłem pewien ze to 150cc) Powiedział że nie jeździł jeszcze po mieście nim tylko czasem do sklepu więc nie zna reakcji chłopaków z policji...
Licznik i inne potrzebne rzeczy będą bo wolę nie ryzykować taką głupotą...
Licznik i inne potrzebne rzeczy będą bo wolę nie ryzykować taką głupotą...
- agg476
- Świeżak
predkosciomierz zamontuj bo podobno ma byc tak ze jak zlapia na radarze motorower co jedzie ponad 45km/h to odrazu na motocykl walic beda..... ale to tylko "podobno"
- Wojtek-S51
- Świeżak
• Strona 1 z 1
Powrót do Motorowery do 50 ccm
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości