Zobacz wątek - zauważyliście zależność?
NAS Analytics TAG

zauważyliście zależność?

O wszystkim
_________

zauważyliście zależność?

Postprzez Przemo_rene » 31/8/2009, 08:04

Jak przychodzi wiosna to pytania na forum w mechanice oscylują w temacie "nie pali po zimie" , "jaki olej" , "zaliczyłem szlifa bo piasek", "cieknie mi z lag po pierwszych wiosennych gumach"

Jak jest końcówka sezonu to : "zaczyna pić olej" , "gdzie się dolewa/jak się sprawdza olej w mojej R1...bo to mój pierwszy i nie wiem..."
"gdzie się prostuje ramy...cieknie z lagi..prostować?"
"obroty rosną a mtocykl nie przyspiesza...czy to sprzęgło?..." "coś puka, stuka, wali...czy to zawory, a moze rozrząd...a może jestem Polakiem i mając sprzet za 20000zł wolę to zorbić w szopie mimo iż się nie znam niż wydać 300zł na naprawe u mechanika..."
To tak jako konkluzje

Wnioskuje, że malo kto niestety dba w naszym kraju o swoje motocykle.
Niestety spora wiekszość. Widzę to po znajomych, spotkanych często różnych innych motocyklistach...i te rozwiązania "na sznurek, sylikon, młotek i francuza..." czy jak ostatnio jednen wieśniak (typowy rolnik) co kupił zx9r...bez kasku lata...po 180 na drodze gdzie ja się 90 boje taki syf... i się pyta ile klocki kosztują...to mu mówie...a on, że"łee to ja przytne gumówką na wymiar bo mam tańsze samochodowe"

Nie wspomnę o katowaniu na zimno (bo isę lepiej rozgrzewa...) no żal aż mi.

Na blachach jeszcze z anglii...opony po torowe...przewody stalowe i moto umiera w jego rękach...
http://www.tinyurl.pl?PlJBVNPo Przegląd Twojego moto w P-N!
Przemo_rene
VIP Ścigacz.pl

Postprzez Piankowy Marynarzyk » 31/8/2009, 08:06

Co zrobic... tylko pozostaje sie najebac xD
Piankowy Marynarzyk
VIP Ścigacz.pl

Postprzez Czester » 31/8/2009, 08:14

Taaa, ja w weekend tak się najebałem, że jeszcze nie mogę dojść do siebie... już trzy razy dziś rzygałem, nawet wodę zwracam... :x
Wypadki chodzą po ludziach, ludzie po wypadkach nie zawsze.
Czester
Administrator

Postprzez Przemo_rene » 31/8/2009, 08:22

Ja miałem tankowanie od czwartku, ale dziś tylko 3 wypije bo slink z ramy wyciągamy i remonto sie zaczyna. :twisted:
Przemo_rene
VIP Ścigacz.pl

Postprzez karolr » 31/8/2009, 08:25

Ciekawe czy opony też na wymiar sobie dotnie bo samochodowe tańsze..
Honda to Honda..
karolr
Bywalec

Postprzez Piankowy Marynarzyk » 31/8/2009, 08:29

CzesterTX napisał(a):Taaa, ja w weekend tak się najebałem, że jeszcze nie mogę dojść do siebie... już trzy razy dziś rzygałem, nawet wodę zwracam... :x

Kurde ja mialem mixa tez z rzyganiem :( kurwwwwwwaaa najbardziej zaluje tego, ze nie zagadalem do jednej dziewczyny ;( ale tak to juz jest jak sie ma za malo olowiu w jajach ;/ eh a to byla ostatnia sierpniowa majowka buuuu....
Piankowy Marynarzyk
VIP Ścigacz.pl

Postprzez patryk83 » 31/8/2009, 08:32

A mnei sie wydaje, że marudzisz :)
Dobrze, że się pytają. Lepiej się zapytać niż kombinować samemu i coś spier***.
A to, że się ktoś interesuje tym że mu cieknie z lag, spala olej czy inny uj to chyba dobrze.
Nie każdy zna się na mechanice i potrafi do wszystkiego sam dojść. Ja nic nie wiem o naciągu łańcha więc wolałem się w Offtopie zapytac o to niż w mechanice bo znając życie jakiś wielki och ech user forum by mnie próbował zjechać, że tego nie wiem... a skąd mam wiedzieć jak nigdy tego nie robiłem...

Dla mnie ten topic jest tak smao z dup* jak niektóre inne o narzekaniu czy innym pieprzeni jak jest źle...

I nie żebym miał coś do Ciebie bo już któryś raz komentuje Twoje marudzenie ale jak mówiłem nie podoba Ci się to ich nie czytaj.
To chyba tylko w Polsce zawsze na wszystko się marudzi, że źle, że to nie tak tamto nie tak...
Honda CBR 600 F4i user
Obrazek (otwórz link)
patryk83
Bywalec

Postprzez SzpiceR » 31/8/2009, 08:33

dlattego najlepiej od znajmoego kupic...
ten co sobie nie żałuje
SzpiceR
VIP Ścigacz.pl

Postprzez Przemo_rene » 31/8/2009, 08:48

Patryk83 to bardziej refleksje ku przestrodze dla tych co dopiero kupują moto - mam przynajmniej taką nadzieję. Wiesz ja zostałem tak technicznie wychowany, że jak coś inzynier wymyślił by było obsługiwane tak tego trzeba przestrzegać, a w serwisówkach nawet wyraźnie jest napisane, że niektóre rzeczy się wymienia, nie regeneruje, czy robi w szopie...jakby taki inż napisał: "gdy rura nośna przedniego zawieszenia ulegnie skrzywieniu można ją wziąć w imadło i odginać ile ma się w łapie a gdy to nie pomoże to można rozgrzać palnikiem i wtedy giąć a jak nie to kupić używkę a jak nie to dopiero nową" to spoko. Chodzi mi o zachowanie jakie, np w niemcowni jest nie do pomyślenia (choć i tak nie zawsze). Wiem, bo też mam tam kilku znajomych i mimo ich ogólnego luźnego podejściac do życia to sprzęty serwisują jak należy i dbają. Inna mentalnośc - ot tyle.

Po prostu zbyt dużo ludzi dookoła mnie jeździ tak, że strach mnie ogarnia. Nie to, ze dobrze...a właśnie jak bezmyślnie totalnie. I nie mam tu na myśli gumowania spod świateł czy coś takiego. Chodzi mi prawdziwych bezmózgów pałujących ile wlezie i gdzie sie da, trzymaniu na odcięciu po 15sekund...i wierz mi, że sporo z nich nawet nie pomyśli by przesmarować łańcuch a opony zmieniają jak druty wychodzą tak, że piz*a o wachacz...

A, że temat o niczym bo o wielu rzeczach to się zgadzam. Co nie znaczy, że z dup*. Można się dowiedzieć kto ile wypił w weekend np i że ktoś potrafi klocki wyciąć zgrabnie na wymiar... Mniej ciśnienia - jest p-n rano - w robocie to co zawsze, a przynajmniej tutaj można pogadać...nawet o niczym. Lepsze to niż "dzień doooobry" przez 3 godziny od rana zanim sięz każdym przywitasz w robocie bo każdy chce być taki kulturalny..."i tak do zajebania" ;)
Przemo_rene
VIP Ścigacz.pl

Postprzez Czester » 31/8/2009, 08:53

Przemo a w jakim fachu robisz?
Czester
Administrator

Postprzez melvin » 31/8/2009, 11:35

Pierd*olenie w tym temacie...

na wiosnę po długim postoju moto może mieć jakiś kaprys, a po sezonie z reguły wychodzą nam elementy które się zużyły, lagi zaczynają lać same z siebie, łożysko główki ramy wybija się od jazdy, opony się zdzierają, itd dlatego rzeczy które pracują mają prawo się zużywać. do tego motocykle zwłaszcza sportowe nie są do preclojazdy po 30km/h tylko do napie*dalania a przy napierdalaniu mają prawo się szybciej zużywać....
DUŻO GAZU I SPRZĘGŁO OD RAZU! :twisted:
melvin
PierwszyOkrutny

Postprzez Łukasz_15* » 31/8/2009, 11:56

Od tego jest temat mechanika, żeby takie pytania zadawać i tyle. :)
Z resztą jak ktoś chce motocykl na własną ręke naprawiać to jego sprawa, a pytać nikt nie zabroni.
Łukasz_15*
Świeżak

Postprzez turboponczek » 31/8/2009, 13:00

Generalnie to mam głęboko w pi*dzie jak ludzie dbają o swoje o sprzęty.

Np mój wujek w tym sezonie jeszcze nie odpalił swojego sprzęta. Rok temu trzymał go pod 20cm warstwą śniegu przez 2 tyg.

kiedyś kolo na wiosce mi powiedział że po co kupować owiewke skoro można ją odlać na styropianie czy cos hahaha :lol:
turboponczek
MEGA TROLL

Postprzez grzybek124 » 31/8/2009, 16:18

Mi w tym roku na wiosnę tez nei chciał odpalić. Musiałem dopiero zlać paliwo z gaźników i trochę go pokręcić. Do tego przejechałem jakieś 500km i zaczęły mi cieknąć lagi. I to nie dlatego, że nie dbam o sprzęta. motor ma swoje lata i trzeba co jakiś czas parę rzeczy przy nim zrobić. Takie życie.
FZR 1000
grzybek124
Świeżak

Re: zauważyliście zależność?

Postprzez lonewolf » 31/8/2009, 21:00

Przemo_rene napisał(a):Wnioskuje, że malo kto niestety dba w naszym kraju o swoje motocykle.
Niestety spora wiekszość. Widzę to po znajomych, spotkanych często różnych innych motocyklistach...i te rozwiązania "na sznurek, sylikon, młotek i francuza..." czy jak ostatnio jednen wieśniak (typowy rolnik) co kupił zx9r...bez kasku lata...po 180 na drodze gdzie ja się 90 boje taki syf... i się pyta ile klocki kosztują...to mu mówie...a on, że"łee to ja przytne gumówką na wymiar bo mam tańsze samochodowe"

Nie wspomnę o katowaniu na zimno (bo isę lepiej rozgrzewa...) no żal aż mi.

Skąd ja to znam ;D Kumpel ma wielce klub motocyklowy (nieoficjalny) a jego moto non stop w garażu wisi. Z łańcucha iskrzy bo go nie smaruje, regulacji gaźników moto potrzebowało w zeszłym sezonie, ale co - kumpel zrobił niedawno dopiero. Oponki tylne za 50zł, bo po co przepłacać... Inny kumpel zaczyna jarać gumę na kompletnie zimnym silniku. Wcześniejszy silnik tak zajebał. Niefortunnie wrzucił dwójkę i mu karter rozwaliło. Czasami też moto się rozgrzewało na gumie... No i co jeszcze powiem... jego moto stało na allegro jako turystycznie używane, nigdy nie katowane - autentycznie. Na zlotach to już w ogóle nie mówię co się czasami dzieje. Stwierdziłem, że ściga już z drugiej ręki nie kupię, ale w sumie czy tylko sporty są katowane? Nie. :roll:
lonewolf
Bywalec

Postprzez Kula07 » 31/8/2009, 22:22

Przemo_rene napisał(a):(...)wieśniak (typowy rolnik) (...)

wieśniak a rolnik to zupełnie coś innego... :twisted:
XR 400R | | Kula daje fula :D | | https://www.youtube.com/watch?v=2Cq4e3WiCr0
Kula07
Stały bywalec

Postprzez miki1406 » 31/8/2009, 22:28

Ja się w sobote z braciakiem nadoiłem w warsztacie :lol: A później gołymi łapami dokręcaliśmy tłumik w Quadzie po małym kacie... Palce mam brązowe jakieś... Młody ma bomble... Ale cyrk :lol: :wink:
Jak fenix z popiołów :)
miki1406
VIP Ścigacz.pl

Postprzez Czester » 31/8/2009, 23:09

Kula07 napisał(a):
Przemo_rene napisał(a):(...)wieśniak (typowy rolnik) (...)

wieśniak a rolnik to zupełnie coś innego... :twisted:

Dla mnie to jeden ****.
Czester
Administrator

Postprzez miki1406 » 31/8/2009, 23:17

Czester... Ale rolników zostało już mało, a wieśniaków dalej jest od pyty (patrz portal nk).
Jak fenix z popiołów :)
miki1406
VIP Ścigacz.pl

Postprzez Czester » 31/8/2009, 23:26

Na NK nie zaglądam. Miałem tam kiedyś konto (na samym początku istnienia portalu) ale po paru miechach usunąłem bo jakoś nie widziałem siebie w takiej społeczności. Miało być odnajdywanie starych znajomych ze szkoły a wyszedł jeden wielki burdel. Wyścigi na ilość znajomych i na jak najbardziej lanserskie (czytaj burackie) foty. Dno i trzy metry mułu.

Co do rolników i wieśniaków to może i racja. Rolnik uprawia ziemię i hoduje bydło a wieśniak lansuje się pod remizą w stuningowanym BMW E30 (tudzież Calibra żeby nie obrażać fanów marki z Bawarii) i dresach z bazaru. Do tego Kalwi & Remi w subwoowerze zrobionym z kany od mleka i full wypas.
Czester
Administrator

Następna strona

Powrót do Hydepark