Czy mogę sprzedać skuter, który jest nie zarejestrowany ??
• Strona 1 z 1
Czy mogę sprzedać skuter, który jest nie zarejestrowany ??
Witam,
Otóż chcę sprzedać koledze skuter, lecz problem w tym, że jest od niezarejestrowany i nieubezpieczony. Słyszałem gdzieś, że podobno nie można więc nie wiem czy żeby go sprzedać nie będę musiał go zarejestrować, ubezpieczyć, aby potem moj kolega go wyrejestrował i ponownie zarejestrował
Wydaje mi się to bez sensu więc stąd moje pytanie.
Pozdrawiam.
Otóż chcę sprzedać koledze skuter, lecz problem w tym, że jest od niezarejestrowany i nieubezpieczony. Słyszałem gdzieś, że podobno nie można więc nie wiem czy żeby go sprzedać nie będę musiał go zarejestrować, ubezpieczyć, aby potem moj kolega go wyrejestrował i ponownie zarejestrował

Pozdrawiam.
- bartekc49
- Świeżak
Nie musisz rejestrować. Spiszcie umowę kupna - sprzedaży, do tego daj koledze umowę, którą zawarłeś z poprzednim właścicielem i niech leci opłacić skarbówkę a potem do wydziału komunikacji.
Wypadki chodzÄ… po ludziach, ludzie po wypadkach nie zawsze.
-
Czester - Administrator
CzesterTX napisał(a):Nie musisz rejestrować. Spiszcie umowę kupna - sprzedaży, do tego daj koledze umowę, którą zawarłeś z poprzednim właścicielem i niech leci opłacić skarbówkę a potem do wydziału komunikacji.
W skarbówce to jakie mniej więcej koszty będą?
- bartekc49
- Świeżak
Do Urzędu Skarbowego w celu uiszczenia opłaty od czynności cywilno - prawnych (w tłumaczeniu na polski w celu zapłacenia 2% podatku od wartości pojazdu).
Do Wydziału Komunikacji w celu przerejestrowania pojazdu na nowego właściciela czyli zmiana dowodu rejestracyjnego (ew. zmiana tablic rejestracyjnych w przypadku kupna pojazdu z innego powiatu).
Chyba prościej wytłumaczyć się nie da
Do Wydziału Komunikacji w celu przerejestrowania pojazdu na nowego właściciela czyli zmiana dowodu rejestracyjnego (ew. zmiana tablic rejestracyjnych w przypadku kupna pojazdu z innego powiatu).
Chyba prościej wytłumaczyć się nie da

-
Czester - Administrator
Witam ponownie!
Piszę ponieważ mam jeszcze jedno bardzo ważne pytanie: Na umowie kupna-sprzedaży jest taki punkt jak numer rejestracyjny pojazdu, co należy tam wpisać skoro skuter jest niezarejestrowany? Myślałem o numerze z tablic ale nie jestem pewien, więc pisze.
Piszę ponieważ mam jeszcze jedno bardzo ważne pytanie: Na umowie kupna-sprzedaży jest taki punkt jak numer rejestracyjny pojazdu, co należy tam wpisać skoro skuter jest niezarejestrowany? Myślałem o numerze z tablic ale nie jestem pewien, więc pisze.
- bartekc49
- Świeżak
To prawda. Jeżeli cena jest niższa niż 1000zł to nie płacisz podatku. Ale do Urzędu Skarbowego i tak kolega będzie musiał iść żeby podstemplowali mu umowę.
-
Czester - Administrator
• Strona 1 z 1
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości