hjc is-16/fg-15 vs uvex boss 525 vs nolan n84
• Strona 1 z 2 • 1, 2
hjc is-16/fg-15 vs uvex boss 525 vs nolan n84
Witam koledzy i kolezanki
Na początku chciałbym się przywitac, jest to moj pierwszy post, wiec nie opierd***c mnie jak cos.
Naczytalem się prawie wszystkich postow na temat kasków ale nie moglem znaleźc takie zestawienia jakie podałem w temacie.
Czy mozna wyłonic z tych 4 kasków, 1 zwycięzce, który bije konkurentów na łep? Bylem juz zdecydowany na hjc is-16 ale po przeczytaniu testu http://www.motogen.pl/laboratorium/test ... art22.html zaczalem sie zastanawiac.
Proszę o pomoc w wyborze bo czas podjac męską decyzję.
Na początku chciałbym się przywitac, jest to moj pierwszy post, wiec nie opierd***c mnie jak cos.
Naczytalem się prawie wszystkich postow na temat kasków ale nie moglem znaleźc takie zestawienia jakie podałem w temacie.
Czy mozna wyłonic z tych 4 kasków, 1 zwycięzce, który bije konkurentów na łep? Bylem juz zdecydowany na hjc is-16 ale po przeczytaniu testu http://www.motogen.pl/laboratorium/test ... art22.html zaczalem sie zastanawiac.
Proszę o pomoc w wyborze bo czas podjac męską decyzję.
-
jedrekla7 - Świeżak
na mtogen jest też test fg15. poszukaj
pomiędzy is16, a fg15 jest różnica w materiale wykonania. zapewne ten z fg15 stoi oczko wyżej. w testach bezpieczeństwa sharp is16 zdobył 2 gwiazdki, a fg15 4 (na 5) (bez wdawania się w dyskusję na temat słuszności tych testów)
is ma blendę przeciwsłoneczną, ale moim zdaniem w tym wykonaniu jest nieprzydatna (za jasna i powinna opuszczać się niżej). do tego fg15 ma taki jakby spoiler z tyłu, więc powinien lepiej zachowywać aerodynamikę.
nolan to uznana kostrukcja i godna polecenia.
o uvex nie mam zdania
pomiędzy is16, a fg15 jest różnica w materiale wykonania. zapewne ten z fg15 stoi oczko wyżej. w testach bezpieczeństwa sharp is16 zdobył 2 gwiazdki, a fg15 4 (na 5) (bez wdawania się w dyskusję na temat słuszności tych testów)
is ma blendę przeciwsłoneczną, ale moim zdaniem w tym wykonaniu jest nieprzydatna (za jasna i powinna opuszczać się niżej). do tego fg15 ma taki jakby spoiler z tyłu, więc powinien lepiej zachowywać aerodynamikę.
nolan to uznana kostrukcja i godna polecenia.
o uvex nie mam zdania
-
SQ - Mieszkaniec forum
fg-15 tez czytalem...wlasnie tu jest ten problem, czy jest sens doplacac do is-16 i czy lepiej sprawdza sie w praktyce. Argumentem który przeważył za is16 byla ta blenda przeciwsloneczna, ktorą uznałem za przydatną, a widze, ze jednak nic nie wartą. Mówisz SQ, ze z tych podanych HJC wybral bys fg-15?
Ja najchetniej wybral bym n84 ale 300-400zl trzeba dolozyc. Ciekawe czy tak naprawdę odczuje róznice w czasie jazdy, zreszta w tym przedziale cenowym nie ma co kombinowac. Jeszcze jak mozesz SQ to potwierdz, który lepiej wziąźc Twoim zdaniem 15 czy 16.
Ja najchetniej wybral bym n84 ale 300-400zl trzeba dolozyc. Ciekawe czy tak naprawdę odczuje róznice w czasie jazdy, zreszta w tym przedziale cenowym nie ma co kombinowac. Jeszcze jak mozesz SQ to potwierdz, który lepiej wziąźc Twoim zdaniem 15 czy 16.
-
jedrekla7 - Świeżak
ja bym wykluczył is16 i wybrał z 3 pozostałych. jednak w tym zestawieniu wydaje się, że hjc zostaje nieco z tyłu
-
SQ - Mieszkaniec forum
Zacząlem powaznie zastanawiac sie nad tym bossem 525 gdy w oko wpadl mi AIROH FORCE NERO MATT FC11. Mam Panowie taki stragan w glowie ze potrzebuje glosu kótry mi podpowie na forum i przeważy szalę na dany kask.
W takim razie zostaje wybor boss525/hjc fg15 no i nie wiem jak ten airoh force.
W takim razie zostaje wybor boss525/hjc fg15 no i nie wiem jak ten airoh force.
-
jedrekla7 - Świeżak
jednak tego airoha nie biore pod uwage bo nie ma antyfoga, wiec odpada. To pozostają dwa. Za uvexem przemawia szybka o której naczytalem pozytywów...mozna powiedziec ze połową głowy jestem juz w uvexie boss525.
-
jedrekla7 - Świeżak
wczoraj przymierzałem tego HJC, faktycznie muszę stwierdzić, że blenda jest wielkim minusem: po pierwsze - słabe przyciemnienie, po drugie - sposób opuszczania okulara: kto wpadł aby suwak zamocować na samym czubku głowy...
Co do Bossa nie miałem okazji przymierzyć tego kasku.
Co do airoha zobacz sobie jeszxcze model Leox, kask w przystępnej cenie, z blendą, zrobiony z kompozytów: carbon + kevlar. Jedyny minus to brak antifoga.
Nie wiem jak poniższe kaski zachowują się podczas jazdy, niestety nie miałem okazji sprawdzić. ale nadzieja, ze któryś z użytkowników się wypowie.
Co do Bossa nie miałem okazji przymierzyć tego kasku.
Co do airoha zobacz sobie jeszxcze model Leox, kask w przystępnej cenie, z blendą, zrobiony z kompozytów: carbon + kevlar. Jedyny minus to brak antifoga.
Nie wiem jak poniższe kaski zachowują się podczas jazdy, niestety nie miałem okazji sprawdzić. ale nadzieja, ze któryś z użytkowników się wypowie.
FZ6S '04
-
AskONE - Świeżak
Tez wlasnie wczoraj mierzyłem hjc 15/16 i bossa525. We wszystkich czułem sie dobrze. Dopiero jak wrocilem do domu zaczalem czytac o hjc is-16 i troche sie zniechęciłem.
AskoOne, wydaję mi się ze antifog to ważna rzecz, wiec Leoxa odrzucę. Bardzo mało jest opinii bossa525.
Chcialbym go wypróbowac ze względu na tą szybkę która spisuje się dobrze z tego co czytalem w sloneczne dni, bez blendy.
AskoOne, wydaję mi się ze antifog to ważna rzecz, wiec Leoxa odrzucę. Bardzo mało jest opinii bossa525.
Chcialbym go wypróbowac ze względu na tą szybkę która spisuje się dobrze z tego co czytalem w sloneczne dni, bez blendy.
-
jedrekla7 - Świeżak
Ale zwróć uwagę, że za uvexa płacisz ponad 800 pln. Za leoxa ok 600-650 do tego doliczasz sobie folię lub cokolwiek co można użyć aby szybka nie parowała (koszt pewno 50-80 pln) i masz kask z całkiem dobrych materiałów.
Również jestem na etapie kupna nowego kasku. Propozycji jest sporo na rynku. czytając różne fora, wysłuchując uwag sprzedawców i użytkowników idzie oszaleć.
Jak kupisz tego uvexa i go przetestujesz to daj znać, może jest to faktycznie produkt warty uwagi.
Również jestem na etapie kupna nowego kasku. Propozycji jest sporo na rynku. czytając różne fora, wysłuchując uwag sprzedawców i użytkowników idzie oszaleć.
Jak kupisz tego uvexa i go przetestujesz to daj znać, może jest to faktycznie produkt warty uwagi.
-
AskONE - Świeżak
ten leox i boss525 so porownywalnej jakosci, argumentami ktore wskazuja na nizsza cene leox`a jest brak antifoga i inna szybka (525 ma pokryta niby warstwa antyrefleksyjna)
A co do foli o ktorej wspominasz to jakos nie mam przekonania, przyznam ze jakos nie spotkalem sie z jej stosowaniem, moze jest to dobre wyjscie, ale w tym przypadku jestem sklonny dac te 200zl wiecej i miec wszystko jak nalezy.
A co do foli o ktorej wspominasz to jakos nie mam przekonania, przyznam ze jakos nie spotkalem sie z jej stosowaniem, moze jest to dobre wyjscie, ale w tym przypadku jestem sklonny dac te 200zl wiecej i miec wszystko jak nalezy.
-
jedrekla7 - Świeżak
Ja swego czasu latałem w FG-15. Moim zdaniem jest to bardzo dobry sportowy garnek. Posiada bardzo dobrą wentylację ale co za tym idzie jest dość głośny. Wnętrze jest bardzo komfortowe. Kask dobrze zachowuje się przy większych prędkościach a przyzwoita masa 1400g pozwala na dłuższe jazdy bez skutków ubocznych.
Polecam ten model jako jego użytkownik.
Polecam ten model jako jego użytkownik.
,,De gustibus non est disputandum"(łac.)-O gustach się nie dyskutuje.
-
Landryss25 - VIP Åšcigacz.pl
Mi jakoś brak przyciemnienia w słoneczne dni bardzo nie przeszkadzał i jeździłem bez niczego. Z czasu zakładałem okulary ale to bardzo rzadko. Ja nie miałem żadnego problemu z zapięciem w FG-15.
,,De gustibus non est disputandum"(łac.)-O gustach się nie dyskutuje.
-
Landryss25 - VIP Åšcigacz.pl
Sam juz nie wiem co wybrac. Zobacze jaka roznica cenowa bedzie miedzy fg-15 a bossem 525 i wtedy podejmÄ™ decyzjÄ™. Dzieki koledzy za porady.
Rozmawialem teraz z czlowiekiem to mowil ze boss525 - 880zl a fg-15 -630zl więc jest sie nad czym zastanowic.
Rozmawialem teraz z czlowiekiem to mowil ze boss525 - 880zl a fg-15 -630zl więc jest sie nad czym zastanowic.
-
jedrekla7 - Świeżak
Gdzie możesz kupić fg-15 za 630 pln??
Na alledrogo ceny zaczynają się od 8 stów.
Landryss jako użytkownik HJC możesz mi powiedzieć jak wygląda dostępność części do tych kasków? Jak łaziłem po sklepach jeden kolo powiedział, że jest z tym problem, natomiast w innym, że żadnego problemu nie ma. Jak to z tym jest?
Na alledrogo ceny zaczynają się od 8 stów.
Landryss jako użytkownik HJC możesz mi powiedzieć jak wygląda dostępność części do tych kasków? Jak łaziłem po sklepach jeden kolo powiedział, że jest z tym problem, natomiast w innym, że żadnego problemu nie ma. Jak to z tym jest?
FZ6S '04
-
AskONE - Świeżak
Według mnie cena jest rewelacyjna.
Jeżeli faktycznie ten kask sprzedają w takiej cenie, to sam się skuszę. Jutro przedzwonie i się upewnię. Na allegro towar też wystawiają, to zamowię u nich wysyłkę. Rozmiarówkę wiem jaką to problemu nie będzie.
Jeżeli faktycznie ten kask sprzedają w takiej cenie, to sam się skuszę. Jutro przedzwonie i się upewnię. Na allegro towar też wystawiają, to zamowię u nich wysyłkę. Rozmiarówkę wiem jaką to problemu nie będzie.
FZ6S '04
-
AskONE - Świeżak
Moge sie dodatkowo wypowidziec ok kaszczku bo juz przetestowany w niskich temp. Szybka nie paruje ale zachodzi troche rosa. Zaznacze tylko ze jak wyszedlem od ziomka okolo 22 caly motor byl zroszony i mgla w powietrzu ogolniek. Kaszczek fajny i nie narzekam kosztowal mnie z przesylko 915pln.
-
Seba_ER5 - VIP Åšcigacz.pl
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Powrót do Akcesoria motocyklowe
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 18 gości