Jak działa sprzeglo od aprili rs 125
• Strona 1 z 1
Jak działa sprzeglo od aprili rs 125
jak dziala sprzeglo poczawszy od wcisniecia klamki ??? linka sie napreza ,w srodku to do czego podlaczam linke sie przesuwa ale co to robi dalej bo nie ma tu ani zaczepnienia zadnego ani nic
Aprilia Rs 125
- rajders
- Świeżak
-
maciek.046 - Bywalec
Na zgaszonym silniku tak samo wskakują(ze sprzęgłem i bez niego).
A czy Ci sprzęgli możesz najłatwiej sprawdzić wrzucając jedynke (zgaszony silnik) wciskając sprzegło i pchać. Jeśli pchasz ze sprzęgłem tak jak byś miał wrzucony luz tzn że sprzęgło jest BdB. Jak nie idzie płynnie to sprzęgło nie działa.
A czy Ci sprzęgli możesz najłatwiej sprawdzić wrzucając jedynke (zgaszony silnik) wciskając sprzegło i pchać. Jeśli pchasz ze sprzęgłem tak jak byś miał wrzucony luz tzn że sprzęgło jest BdB. Jak nie idzie płynnie to sprzęgło nie działa.
"Komu mam wierzyć? co nazwać zaufaniem?
Czym jest - honor, szacunek, duma, prawda ponad prawem?"
O.S.T.R. - Mówiłaś mi...
Czym jest - honor, szacunek, duma, prawda ponad prawem?"
O.S.T.R. - Mówiłaś mi...
- Tokash
- Świeżak
w środku oś naciska na popychacz. Popychacz przechodzi przez wałek skrzyni biegów, na którego końcu znajduje się koszyk sprzęgłowy... Łamiąc siłę sprężyn sprzęgła, popychacz po naciśnięciu klamki luzuje tarcze i przekładki, przekładki połączone są z wałkiem, a tarcze z koszykiem (koszyk z wałem korbowym)... Pojawienie się luzu między tarczami a podkładkami powoduje uślizg tarcz względem podkładek i moto kręci wałem i tarczami ale skrzynia stoi... W tym czasie wszystko smarowane i chłodzone jest olejem silnikowym. Po puszczeniu sprzęgła popychacz luzuje się, a siłą sprężyn zaciska tarcze i podkładki... Lekki uślizg w trakcie wysprzęglania sprawia, że moto płynnie rusza. Całkowite puszczenie sprzęgła powoduje równą pracę tarcz i przekładek, a więc co za tym idzie wału korbowego i skrzyni biegów...
Jeśli po całkowitym puszczeniu następują uślizgi moto kręci się na obroty ale nie przenosi tego na tylne koło... Mówimy wtedy, że tarcze sprzęgłowe, są zużyte lub w wyniku przegrzania - spalone...
Jeśli dalej nie bardzo łapiesz to poszukam ci na googlach jakiegoś filmiku czy zdjęcia
Jeśli po całkowitym puszczeniu następują uślizgi moto kręci się na obroty ale nie przenosi tego na tylne koło... Mówimy wtedy, że tarcze sprzęgłowe, są zużyte lub w wyniku przegrzania - spalone...
Jeśli dalej nie bardzo łapiesz to poszukam ci na googlach jakiegoś filmiku czy zdjęcia
Jak fenix z popiołów 

-
miki1406 - VIP Ścigacz.pl
• Strona 1 z 1
Powrót do Mechanika motocyklowa