Zobacz wątek - Problemy z chłodzeniem
NAS Analytics TAG

Problemy z chłodzeniem

Mechanika tylko powyżej 125cc.
_________

Problemy z chłodzeniem

Postprzez Justyn » 13/8/2009, 17:29

Tak jak w temacie mam problemy z chłodzeniem w kawasaki er 5. Mianowicie jakiś czas temu czyściłem cały układ bo myslałem że taka była przyczyna zapalającej sie kontrolki temp. Faktycznie układ był troche zapchany przeczyściłem go i na jakis czas się poprawiło, ale teraz pojawił się inny problem... Jak zapier***lam temp jest ok ale jak robie jakieś krótkie trasy na spokojnie moto mi się grzeje. Oglądałem i czyściłem chłodnice, chłodnica jest w jednym miejscy klejona,ale przepływ ma tylko nie wiem czy całościowo bo jak moto mi się zagrzeje i dotykam chłodnicy to jest ciepła, ale tylko od połowy w dół, a na domiar tego płyn chłodniczy w zbiorniczku przelewowym jest cały czas zimny, i co jakiś czas wywala mi go odmą... ja mam trzy podejrzenia; jebnięty termostat lub chłodnica lub jedno i drugie, ale zacząłbym od termostatu bo chyba taniej :D. Co byście mi zaradzili ( tylko tak sensownie bez tekstów typu kawasaki jebnij w krzaki albo spal moto :) ) Z góry dzięki
Kawasaki Er 5

Przypadki są przypadkami tylko dla ignorantów
Justyn
Świeżak

Postprzez przemek23 » 13/8/2009, 18:29

tak jak mówisz sprawdź termostat a nawet go wyjmij i pośmigaj bez niego wtedy zobaczysz czy cała chłodnica ci się grzeje no i jeszcze sprawdź poziom płynu w chłodnicy bo ze zbiorniczka nadmiaru nie masz możliwości powrotu płynu do chłodnicy a jak ci się parę razy zagotował moto to do nadmiaru się trochę przelało
Jeszcze jedno może też to być pompa wodna i nie masz pełnego obiegu cieczy tylko grawitacyjny ale co do tego to skontaktuj się z jakimś mechaniorem
przemek23
Świeżak

Postprzez baktus » 13/8/2009, 19:11

Tak jak kolega wyzej,na poczatek wywal termostat bedzie najprosciej i jedna zecz juz ci odejdzie do sprawdzania.
CB 400N
GSF 600N Bandit
FZS 600 Fazer,GSF 1200N
baktus
Świeżak

Postprzez tobiach » 13/8/2009, 20:43

Ja jednak mysle ze to chlodnica bo jak nagrzewa sie tylko polowa to na pewno cos nie tak z nia. A termostat swoja droga.
Komar-2, Honda Rebel 125, Jawa 250 Suzuki SV 650 S 06'
tobiach
Świeżak

Postprzez zomodj » 13/8/2009, 21:18

a pomyślałeś że układ może być zapowietrzony? to by tłumaczyło zimną chłodnice, a powietrze w komorze termostatu (urządzenia bimetalowego zamykającego mały albo duży obieg) w którym znajduje się zapewne czujnik do kontrolki - powoduje jego przekłamanie.
zomodj
Świeżak

Powrót do Mechanika motocyklowa