Zobacz wątek - Działanie i regulacja ssania w skuterze
NAS Analytics TAG

Działanie i regulacja ssania w skuterze

i inne małe pojemności
_________

Działanie i regulacja ssania w skuterze

Postprzez krzysieg » 4/8/2009, 07:26

witam

Na początek wytłumaczę wam wszystkim jak działa ssanie automatyczne w skuterku ,myślę że nie każdy o tym wie .
Myślałem że mam zepsute ,szukałem na google coś o zasadzie działania nic nie znalazłem ...w końcu sam rozbebeszyłem elektrozawór i teraz już wiem :)

Nie ma żadnych czujników temperatury ani w zaworze ani w instalacji, na przewodzie doprowadzającym zasilanie do elektrozaworu ssania cały czas występuje 12V prąd zmienny .

Zawór na zewnątrz ma tulejkę plastikową która wysuwa się a na niej jest przepustnica z iglicą .
Wewnątrz jest sprężyna która dociska tulejkę plastikową do środka,za tulejką znajduję się popychacz sterowany bimetalem ,od temperatury bimetalu zależy położenie-wysunięcie popychacza a w efekcie tulejki z przepustnicą .
Bimetal nagrzewany jest poprzez miniaturową grzałkę elektryczną .
W praktyce elektrozaworek podłączony pod zasilanie zaczyna wysuwać przepustnice po czasie ok pół minuty (jeśli jest zimno na pewno dłużej ) .

U góry korpusu jest regulacja położenia zerowego przepustnicy i od tej pozycji przesunie się jeszcze w dół o ok 9mm po rozgrzaniu się bimetalu .

Ja ustawiłem na sam dół nie wiem czy nie przesadziłem a nie chce mi się czekać az będzie zimno ,jak silnik chodzi jak jest na ssaniu ?
Motorhispania (xp6)
krzysieg
Bywalec

Postprzez Spidey » 4/8/2009, 09:56

jak na poczatku wlaczy sie ssanie automatyczne to przez jakis moment bedzie mial wyzsze obroty ;] i po uznaniu ze juz jest cieply komputer wylaczy ssanie i nie bedzie lazil na ssaniu ;] co innego jak ma sie reczne bo jesli po zagrzniu doda sie ssanie to motor ci zgasnie bo dostanie za duzo paliwa ;]
Spidey
Świeżak

Postprzez krzysieg » 4/8/2009, 16:15

jak na poczatku wlaczy sie ssanie automatyczne to przez jakis moment bedzie mial wyzsze obroty ;] i po uznaniu ze juz jest cieply komputer wylaczy ssanie i nie bedzie lazil na ssaniu ;]

Nie ma żadnego komputera z cdi to też nie ma nic wspólnego .
Tak jak już pisałem ssanie wyłącza się jak sie nagrzeje bimetal przez grzałkę
w niskiej temperaturze będzie to trwało dłużej a jak jest upał to na pewno krócej .
Elektrozawór wykręcałem z gaźnika i podłączyłem pod akumulator,po niecałej minucie przepustnica wysuwa się ...

Ssanie jest tylko po to żeby lepiej odpalić jak jest zimno ?
Motorhispania (xp6)
krzysieg
Bywalec

Powrót do Motorowery do 50 ccm

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości

na górê