r6 zdaja olej
• Strona 1 z 1
r6 zdaja olej
Witam
Jestem szczesliwym posiadaczem r6 k7
po 1 przegladzie 1000 km zmieniłem oleje filtry i podokrecałem co trzeba
przejechałem 3,5 km i zapaliła mi sie kontrolka oleju ze niski poziom
sprawdziłem faktycznei niski.. trudno widac musieli przy zmianie oleju troche mało nalac + moto troche zdjal - da sie wybaczyc = swiecąca kontrolka
olej dolałem teraz mam 7 k km i ... znów kontrolka sie swieci
zeżarł w czort oleju
co moze byc przyczyna?
moto garazowany nic z niego nie cieknie
czy to jest normalne? ze tak żre?
jesli tak to nie pboblem
litr oleju 50 zł? nie pamietam
50 pln to nie problem raz na 4k km
pytanie czy tak ma być?
pzdr
Jestem szczesliwym posiadaczem r6 k7
po 1 przegladzie 1000 km zmieniłem oleje filtry i podokrecałem co trzeba
przejechałem 3,5 km i zapaliła mi sie kontrolka oleju ze niski poziom
sprawdziłem faktycznei niski.. trudno widac musieli przy zmianie oleju troche mało nalac + moto troche zdjal - da sie wybaczyc = swiecąca kontrolka
olej dolałem teraz mam 7 k km i ... znów kontrolka sie swieci
zeżarł w czort oleju
co moze byc przyczyna?
moto garazowany nic z niego nie cieknie
czy to jest normalne? ze tak żre?
jesli tak to nie pboblem
litr oleju 50 zł? nie pamietam
50 pln to nie problem raz na 4k km
pytanie czy tak ma być?
pzdr
- ravraj
- Świeżak
To nie jest normalne. Moja r6 nie bierze grama oleju. Wlewam nowy olej pod koniec sezonu i latam na takiej samej ilosc do końca następnego. Mechanikiem nie jestem, wiec poczekaj na wypowiedzi lepiej obeznanych..
-
Dominik_YZF - Bywalec
Dominik_YZF napisał(a):To nie jest normalne. Moja r6 nie bierze grama oleju. Wlewam nowy olej pod koniec sezonu i latam na takiej samej ilosc do końca następnego. Mechanikiem nie jestem, wiec poczekaj na wypowiedzi lepiej obeznanych..
No to też nie dobrze.
Fabryczna norma to 1l/1000km - i tyle R6, R1 wciąga przy ostrej jeździe + gumowanie.
1l / 6kkm to super małe zużycie oleju.
Kiedyś już wspominałem że każdy silnik 4T spala olej i spalał będzie.
Jest to całkiem normalne zjawisko wynikające z konstrukcji silnika 4-ro suwowego.
Przejmować się trzeba jak silnik spala powyżej 1l/1000km.
Moto Theodor - nieautoryzowany serwis Ducati
- Raczek_6
- VIP Åšcigacz.pl
Raczek_6 napisał(a):Przejmować się trzeba jak silnik spala powyżej 1l/1000km.
Znaczy, że dolewasz 6l między wymianami?
http://www.bikepics.com/members/cichy929/ | SMR450/YZ125
-
cichy - VIP Åšcigacz.pl
byc moze kupiles gowno nie olej typu yamalube 15w50 lub cos innego. jak juz cos lac to tylko motul a najlepiej motul 300v. i po problemie. problem powinien zniknac. i pamietaj ze po zalaniu moto i odpaleniu jakas setka idzie do zalania filterka oleju wiec jeszcze po zapaleniu znow dolewka
- ostryziom
- Świeżak
Raczek jesli masz warszatat motocyklowy to podaj adres a bd wiedzial czego unikac bo to co napisalem jest niesamowita bzdura. Czyli jak uwazasz?? Mozwisz ze kazdy silnik 4T powienien jesc olej, to ile te tiry ktore jezzda po calej europie musza zjadac oleju?? Przecietny motocyklista liczmy robi w sezonie 6kkm czyli dolewa 6 litrow oleju + coroczna wymiana oleju wraz z filtrem haha. Faktycznie niektore silniki motocyklowe np bandit 600 po przekroczeniu 50kkm moga zjadac 1litr oleju na 1000km ale nie prawie nowa r6. Wracajac do tematu. Przy dodawaniu gazu lub przy ujmowaniu silnik dymi?? Pzdr
- Grzesiek-88
- Świeżak
Cytat z innego forum
Nadmierny ubytek oleju.
Pierwsza przyczyna - wycieka na ziemiÄ™.
Druga przyczyna, to wtedy kiedy olej nie wycieka na ziemię tylko do silnika i tam jest spalany. Widać to na świecach i po niebieskim dymie z rury wydechowej. Przyczyny pobierania oleju to zużyta gładź cylindra i pierścienie tłokowe (lub nieprawidłowe ich ułożenie), nieszczelne uszczelniacze zaworów.
Zdarza się, że na przegrzanym silniku przekręci się pierścień oleju i wejdzie w fazę łączenia pierścienia benzynowego uszczelniającego i po prostu olej w linii prostej będzie się przedostawał do komory , wtedy będzie właśnie takie zużycie oleju jak opisywał ktoś na początku. 1l/1000km.
Nadmierny ubytek oleju.
Pierwsza przyczyna - wycieka na ziemiÄ™.
Druga przyczyna, to wtedy kiedy olej nie wycieka na ziemię tylko do silnika i tam jest spalany. Widać to na świecach i po niebieskim dymie z rury wydechowej. Przyczyny pobierania oleju to zużyta gładź cylindra i pierścienie tłokowe (lub nieprawidłowe ich ułożenie), nieszczelne uszczelniacze zaworów.
Zdarza się, że na przegrzanym silniku przekręci się pierścień oleju i wejdzie w fazę łączenia pierścienia benzynowego uszczelniającego i po prostu olej w linii prostej będzie się przedostawał do komory , wtedy będzie właśnie takie zużycie oleju jak opisywał ktoś na początku. 1l/1000km.
- mirek65s
- Świeżak
A ja bym się podpisał pod tym co napisał Raczek_6. I apelował o uważne czytanie "ostrej jeździe" - która jak dla mnie to zaczyna się od 7000obr/min. Ewentualne uszkodzenia silnika są widoczne już na wolnych obrotach w postaci niebieskiego dymu jeżeli go brak to pozostaje tylko jedno - odparowywanie oleju pod wpływem rozgrzanego silnika; sprawdz płym w chłodnicy (to tak w formie żartu
)

- drat_wa
- Świeżak
No wiec latam nim po zakretach ostro
praktycznie dzien w dzien szlifuje kolano
na gumie nie latam
ale otarło mi sei o uszy ze motocykle czesto pochylane moga wiecej chleptać oleju.. ale to moze byc bzdura..
nie spala mi 1l /1000
a niespełna litr jakies o,8 / 3,500 km
praktycznie dzien w dzien szlifuje kolano
na gumie nie latam
ale otarło mi sei o uszy ze motocykle czesto pochylane moga wiecej chleptać oleju.. ale to moze byc bzdura..
nie spala mi 1l /1000
a niespełna litr jakies o,8 / 3,500 km
- ravraj
- Świeżak
-
Seba_ER5 - VIP Åšcigacz.pl
• Strona 1 z 1
Powrót do Mechanika motocyklowa
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 22 gości