Zobacz wÄ…tek - Termometr oleju a ciecz
NAS Analytics TAG

Termometr oleju a ciecz

Mechanika tylko powyżej 125cc.
_________

Termometr oleju a ciecz

Postprzez nismo » 2/8/2009, 18:42

Mam taki problem ze swoją kawką (gpz600r) że mam walnięty czujnik temperatury cieczy i wiatrak włącza mi się np po 3 minutach od odpalenia kiedy to temp na wskaźniku dochodzi dopiero pod "C" i teraz tak, jakbym kupił termometr oleju to może on mi w jakiś sposób powiedzieć czy silnik jest już naprawdę gorący? Nie mówie tutaj o temp 120C tylko np że 100C to by oznaczało że Ciecz jest już naprawdę gorąca? Nie wiem jak mam to wytłumaczyć... Czujnik mogę zamówić gdzieś na allegro od kogoś ale z żadną pewnością czy będzie dobry, więc pomyślałem o termometrze oleju. Pomóżcie w jakiś sposób :)
Dodaję że moto jest chłodzone cieczą i olejem.
nismo
Świeżak

Postprzez hugo2003 » 3/8/2009, 17:59

kolego nie kombinuj tak a napewno ja bym tak niekombinolwal kup nowy czujnik i go zmien lub daj komus... i problem z glowy..... i wtedy ciszysz sie komfortem spokojnej jazdy...!
Motorynka Pony

WSK 125 (1983r)

MZ ETZ 251

GSX 600F

ZX 9 R (moje oczko w głowie)
hugo2003
Mieszkaniec forum

Postprzez nismo » 3/8/2009, 20:14

Ok, dzięki :)
nismo
Świeżak

Postprzez zomodj » 4/8/2009, 00:55

ale odpowiadając na zadane pytanie - tok rozumowanie jest całkiem dobry :) to temperatura oleju świadczy o tak zwanym "rozgrzaniu" silnika, to właśnie temperatura wody mówi nam częściowo o domniemanej temperaturze oleju :) a kolega by chciał po prostu odwrotnie :)
zomodj
Świeżak

Postprzez hugo2003 » 4/8/2009, 17:26

zomodj napisał(a):ale odpowiadając na zadane pytanie - tok rozumowanie jest całkiem dobry :) to temperatura oleju świadczy o tak zwanym "rozgrzaniu" silnika, to właśnie temperatura wody mówi nam częściowo o domniemanej temperaturze oleju :) a kolega by chciał po prostu odwrotnie :)

wiem wiem o co chodzilo koledze ale skoro wystarczy sie kierowac temperatura cieczy chlodzacej to po co kombinowac i przerabiac cos jak wystarczy wymienic czujnik???
Motorynka Pony

WSK 125 (1983r)

MZ ETZ 251

GSX 600F

ZX 9 R (moje oczko w głowie)
hugo2003
Mieszkaniec forum

Postprzez nismo » 4/8/2009, 18:35

Nic nie trzeba przerabiać, chodziło mi o termometr wkręcany w zamiast korka wlewu oleju. Ale mniejsza z tym, zamówiłem "nowy" używany czujnik. Dziwi mnie tylko jedna rzecz, po odłączeniu czujnika wiatrak i tak się włączy po kilku minutach, potrafi mi ktoś powiedzieć dlaczego? W ogóle wydaję mi się że strasznie się silnik nagrzewa, ale może mi się wydaje i to jest jego normalna temperatura.
Odpowietrzyłem układ, wyciągnałem termostat, łapał lewe powietrze więc to też jest już zrobione. Jest też po regulacji gaźników, więc już nie wiem czy ma prawo się grzać wogóle :P
nismo
Świeżak

Powrót do Mechanika motocyklowa

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 11 gości

na górê