Na co zwrocic uwage kupujac Suzuki GS 500 ?
• Strona 1 z 3 • 1, 2, 3
Na co zwrocic uwage kupujac Suzuki GS 500 ?
Witam!
Prosze Was o porade. Mianowicie przyszedl czas na kupno mojego pierwszego "prawdziwego" motocykla. Wybor padl na Suzuki GS 500 E. Niestety nie mam za wielkich funduszy, na kupno moge przeznaczyc ok 5000zl. Na Allegro jest sporo ogloszen mieszczacych sie w tej cenie, rocznikowo bedzie to 89-93. Od razu zaznaczam ze moto planuje kupic na 2 moze 3 sezony i pozniej zmienic na cos wiekszego. Niestety w temacie motocykli niebardzo sie orientuje, mialem co prawda kilka Wuesek, mialem Jawe TS350, nadal mam Simsona S51 (na ktorym objechalem pol Polski
). Chce kupic motocykl sprowadzony. I tu zaczyna sie problem - kto zna dobrze ten motor niech napisze na co w szczegolnosci zwrocic uwage przy zakupie?? (Na temat lakieru, sladow po prostowaniu ramy itp. czytalem) ale chce wiedziec konkretnie dla tego modelu co moze byc normalne a co nie. Co i jak sprawdzac zeby nie wpasc na mine? Bardzo prosze o porady. Z gory serdecznie dziekuje!
Pozdrawiam!
Prosze Was o porade. Mianowicie przyszedl czas na kupno mojego pierwszego "prawdziwego" motocykla. Wybor padl na Suzuki GS 500 E. Niestety nie mam za wielkich funduszy, na kupno moge przeznaczyc ok 5000zl. Na Allegro jest sporo ogloszen mieszczacych sie w tej cenie, rocznikowo bedzie to 89-93. Od razu zaznaczam ze moto planuje kupic na 2 moze 3 sezony i pozniej zmienic na cos wiekszego. Niestety w temacie motocykli niebardzo sie orientuje, mialem co prawda kilka Wuesek, mialem Jawe TS350, nadal mam Simsona S51 (na ktorym objechalem pol Polski

Pozdrawiam!
- arturssp
- Świeżak
Jesli nie czujesz zie zbyt pewnie w temacie to nic Ci tu rady nie pomogą,bo sprzedający gdy wyczuje Twoja niewiedze będzie lał wode i koniec koncow Cie przekona ze motor jest super...
Moja rada jest taka zebys wzial sobie kogos kto sie na tym zna,dasz mu te 100-200zl i będziesz mial spokojną głowe,wiadomo-do wnetrza silnika nie zaglądnie,ale oceni moto okiem "mechanika",takze popytaj w okolicy o jakiegos znawce,szukaj sprzęta i ruszaj na oględziny
Moja rada jest taka zebys wzial sobie kogos kto sie na tym zna,dasz mu te 100-200zl i będziesz mial spokojną głowe,wiadomo-do wnetrza silnika nie zaglądnie,ale oceni moto okiem "mechanika",takze popytaj w okolicy o jakiegos znawce,szukaj sprzęta i ruszaj na oględziny

-
mlody - VIP Ścigacz.pl
Tylko problem taki, ze nie ma w okolicy nikogo takiego
Mieszkam na wschodzie naszego pie..knego kraju i malo tu motocyklistow niestety... Na mechanice jako takiej troche sie znam - naprawiam samochody i ciagniki rolnicze juz od kilku lat. Chodzi mi szczegolnie o slabe punkty tego motocykla, kazdy jeden takie ma. Kto mial ten motorek moze cos doradzic.

- arturssp
- Świeżak
Pierwsza sprawa,przejedz sie nim,ewentualnie niech to zrobi ktos kto troche sie orientuje.Jesli nie jest pokrzywiony to niewiele rzeczy moze sie w nim dziac.W starszych maszynach lecial czasem napinacz lancuszka(za slaba sprezyna),oprocz tego w wersji z `89 nie bylo regulacji przednich zawiasow,trzeba sprawdzic w jakim sa stanie i czy nie ma plam oleju na lagach.Oprocz tego czasem cos sie lubilo dziac z korbowodem.Sprawdz czy na rozgrzanym silniku slychac charakterystyczny klekot.Jesli tak byc moze bedzie Cie czekalo rozkladanie silnika.I to chyba wszystko
Gdyby Kózka Ecie Plecie to by Nóżki Ch**j Ci w dupe:>
-
Shinden - Świeżak
Witam!
Dzis kupilem suzuki gs
rocznik 94, co najciekawsze mial tylko jednego wlasciciela w niemczech i mam udokumentowany przebieg 12700km!!. Silnik pracuje idealnie, rama jest nienaruszona, elektryka w 100% sprawna, lakier w stanie prawie idealnym (dwa bardzo male odpryski na baku), hamulce, naped, opony - spokojnie jeszcze na 2 sezony
Dziekuje za porady!
Pozdrawiam!
Dzis kupilem suzuki gs

Pozdrawiam!
- arturssp
- Świeżak
zerknij na opony z którego roku są ? bo z takim przebiegiem to pierwszy komplet by się jeszcze nie zjechał tak że powinny niby być od nowości (chociaż po takim czasie guma ta nie będzie się nadawała nawet na staniki
)

<b>Life begins at 200km/h!!!!</b>
było gsx600f, było ZX12R
, jest V-Strom 650 AK8 
było gsx600f, było ZX12R

-
mar111cin - VIP Ścigacz.pl
Tak, wszystko na to wskazuje ze lakiej jest orginalny - nie widze nic co by wskazywalo na przemalowywanie. Tylko jazde probna zrobilem. Za zimno jest a poza tym snieg w nocy pada i slisko
Narazie troche sie przy nim grzebie - kosmetyka, wymiana oleju, filtrow, oczyszczenie i nasmarowanie napedu i takie tam... Dopieszczam go na sezon
Ponawiam pytanie - gdzie na oponach moze byc podany rok produkcji? Bo na samym obrzezu znalazlem numer 1094, i tylko to 94 zgadza sie z rokiem produkcji, a co oznacza 10? dziesiaty tydzien, miesiac? A moze to calkiem nie ten numer... Jesli oponki sa rzeczywiscie z 94-go roku, to raczej musze je wymienic, chociaz wygladaja na calkiem zdrowe, ale nie wiem jak zachowuje sie tak stara guma podczas jazdy - prosze o jakies sugestie w tej sprawie. A moze moge na nich przejezdzic choc z jeden sezon?

Suzuki GS500E
- arturssp
- Świeżak
Swietny zakup... prawie jak moj
Ja mam rocznik '93 i jak kupowalem mial 18200km.
Co do roku produkcji opon, dobrze ze napisalem, musze sprawdzic u siebie, juz tego kiedys szukalem ale nie wiedzialem czego szukac, zobaczymy czy na moich oponkach tez jest jakas taka liczba... bo podejzewam ze u mnie tez moze byc pierwszy komplet opon.
Lakier to oryginal... z tym ze na tylnej bocznej owiewce nie ma naklejek z symbolem "GS500E" ...ciekawe czemu?

Ja mam rocznik '93 i jak kupowalem mial 18200km.
Co do roku produkcji opon, dobrze ze napisalem, musze sprawdzic u siebie, juz tego kiedys szukalem ale nie wiedzialem czego szukac, zobaczymy czy na moich oponkach tez jest jakas taka liczba... bo podejzewam ze u mnie tez moze byc pierwszy komplet opon.
Lakier to oryginal... z tym ze na tylnej bocznej owiewce nie ma naklejek z symbolem "GS500E" ...ciekawe czemu?
GS 500E '93 --> VFR 800 '00
-
Kris2k - VIP Ścigacz.pl
• Strona 1 z 3 • 1, 2, 3