Zobacz wątek - Honda MBX / MTX 80 tuning
NAS Analytics TAG

Honda MBX / MTX 80 tuning

i inne małe pojemności
_________

Honda MBX / MTX 80 tuning

Postprzez Jasio-Łosice » 6/7/2009, 21:23

elo!
Jetem nowy na forum więc witam wszystkich :) Mam takie pytanie o tuning silnika hondy mbx/mtx 80ccm (chłodzone cieczą)? Co można zrobić?Szukałem na tym forum i w ogóle w internecie ale nic nie znalazłem :wink: Do głowy przychodzi mi zmiana cylindra ale nie idzie kupić jakiegoś tuningowego,większy gaźnik,moduł bez ogranicznika,lepsza membrana....
Mam akurat pół silnika Hondy nsr 125 jc20,Myślałem żeby z niej wziąść cylek ale czy wał by wytrzymał??pomóżcie ,pzdr :D
Aj tam, **** tam ^^
Jasio-Łosice
Świeżak

Postprzez Tokash » 22/7/2009, 10:59

W NSR cylinder jest tylko szerszy ?? Nie jest wyższy?? Jak masz wyższy cylek to może się pod bakiem nie zmieścić. Wał powinien wytrzymać.
Jak wsadzisz inny cylinder to gaźnik też by pasowało.
Moduł to oczywiste że jak masz zablokowany to pomoże.
Pod magnetem masz iskrownik i na nim też jest blokada, jak jest przekręcony w jedną stronę jest zablokowany na środku jest połowa mocy w drugą stronę przekręcony jest odblokowany(ale nie pamiętam jakie to są strony trzeba popróbować).
Ostatnio na tym forum dowiedziałem się że filtr stożkowy trochę pomaga.
Możesz kupić tuningowe świece.
Można też lekko odchudzić :D Zbiornik z olejem możesz wyciągnąć wtedy widać piękny amortyzator :> jak wsadzisz filtr stożkowy to wyrzucasz pudło z wcześniejszego filtra. Akumulator raczej potrzebny zbyt nie jest bo odpalić można bez niego.
Tokash
Świeżak

Postprzez Jasio-Łosice » 25/8/2009, 21:42

tylko że ja wkładam silnik mbx do ramy rometa charta i nie wiem co zrobić z dozownikiem.Można go odłączyć i lać mieszankę??
Aj tam, **** tam ^^
Jasio-Łosice
Świeżak

Postprzez talta » 26/8/2009, 06:23

tak, mozna
co do przerobek ramy nie bede pisal
cylek musi miec taki sam tlok i skok walu musi byc dobry
lepsza membrana, malo da
filtr stozkowy przy mocnym tunie i ne za 15zl z allegro
zalezy co idzie z aku, bo jak kierunki i swiatla to raczej sie przyda
tuningowe swiece :roll:
talta
Mieszkaniec forum

Postprzez Jasio-Łosice » 7/9/2009, 21:14

co do cylka to na razie pojeżdżę na oryginale,widziałem gdzieś na allegro używany cylinder 115ccm do mbx,nie wiecie gdzie można dostać taki nowy???
Co do elektryki to ten moto będzie "golasem" czyli ma mieć jakieś tam światła i iskrę ;p
Aj tam, **** tam ^^
Jasio-Łosice
Świeżak

Powrót do Motorowery do 50 ccm