silnik rotacyjny
• Strona 2 z 2 • 1, 2
Thrillco napisał(a):A wszystko przez to ,że żaden z "mundrych" nie potrafi napisac, ze Wankel to silnik z tłokiem pracującym obrotowo (czyt.rotacyjnie) i stad czesto mylnie utożsamiany z silnikiem gwiazdowym, zwanym często rotacyjnym. Boszzz...tak nisko upadliście?!
Nie silnik gwiazdowy nie jest zwany silnikiem rotacyjny. Tzn zdarza się że ktoś go tak nazwie, ale to tak jak nazwać silnik Wankla - silnikiem rotacyjnym, albo dowolny silnik z 8 cylindrami - V8.
Dobra postaram się wyjaśnić bardziej obrazowo:
Silnik Wankla (myślałem że wszyscy wiedzą, ale):

Spotykany w Mazdach, wiele razy przemielony na forum, duże kłopoty z uszczelnieniem (wypluwa część benzyny, dymi), Dużo mocy z niewielkich pojemności, teoretycznie świetny do moto, Norton produkuje motocykle z nim http://www.youtube.com/watch?v=Ylyz2Mmsuz0
Silnik gwiazdowy:

Właściwie klasyczny silnik w nietypowym układzie cylindrów.
Jak widzicie kręci się wał a cylindry stoją w miejscu. Głównie spotykany w lotnictwie.
Silnik rotacyjny:

A tu jest odwrotnie: wał stoi w miejscu, a w koło kręcą się cylindry. Właściwie nikt tego nie robi, bo i po co? Dużych obrotów z tego się nie wykręci - mało mocy, ale za to pewnie ma mnóstwo momentu, do moto bezużyteczny (efekt żyroskopowy), główną zaletą jest świetne chłodzenie. Kiedyś zamontowano go w kilku modelach samolotów.
-
Invi - VIP Åšcigacz.pl
ale dałem ciała jak młody xD jak zaczeliście o silniku rotacyjnym, to nie wiem dlaczego od razu pomyślałem o gwiazdowym xD
<b>Life begins at 200km/h!!!!</b>
było gsx600f, było ZX12R
, jest V-Strom 650 AK8 
było gsx600f, było ZX12R

-
mar111cin - VIP Åšcigacz.pl
• Strona 2 z 2 • 1, 2
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 34 gości