Zobacz wątek - Ciągnie sprzęgło na wyłaczonym ZZR 600
NAS Analytics TAG

Ciągnie sprzęgło na wyłaczonym ZZR 600

Mechanika tylko powyżej 125cc.
_________

Ciągnie sprzęgło na wyłaczonym ZZR 600

Postprzez Przemo_rene » 29/6/2009, 07:42

Heja, w temacie o tym co się dzieje jak ciągnie sprzęgło to było sporo ale podczas jazdy, natomiast mój problem polega na czymś trochę innym.
Jak silnik jest wyłączony i zimny (po nocy np) to przy wbiciu jedynki i wciśnieciu klamki sprzęgła motocykl trudniej przestawić w garażu (tzn. i tak łatwo, ale trudniej niż gdy wbije na neutral'a - wtedy jest wyczówalnie mniejszy opór)

Regulowałem linkę - efekty żadne.
Dodam, że ostatnio sporo na gumie ze sprzęgła wstawałem, ale to raczej powinno się ślizgać, a nie ciągnąć jak już.

Ps. jak silnik siÄ™ rozgrzeje jest spoko.

Czy to może być już olej do wymiany (zbyt gęsty się zrobił)? Wymieniałem na wiosne ale już zrobiłem od wymiany 7000km (serwisówka podaje niby 6000,..) a wogóle w tym sezonie juz 10kkm ;)

Czy może jednak to coś ze sprzęgłem?

Czekam na propozycje. Najpierw te mało kosztowne - później wymiane całego spzegła ok? Bo tu chodzi o to by coś naprawić a nie tylko wymienic na nowe... ;)

THX!
http://www.tinyurl.pl?PlJBVNPo PrzeglÄ…d Twojego moto w P-N!
Przemo_rene
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez szybki90 » 29/6/2009, 19:25

zobacz najpierw olej bo najtaniej, potem luknij na sprężyny sprzęgła, przekładki, potem tarcze.
A i spróbuj tak ustawić sprzęgło żeby nie ciągnęło.
Ale mam wrażenie ze tak jest w każdym sprzęcie więc wymień dla pewności olej i ciesz się dalsza jazdą;)
peugeot zenith -> yamaha dt 125-> ktm sx 125-> suzuki rm 250 -> Malagutii f12-> Yamaha aerox -> Aprilia sr -> Yamaha yz 125 -> KTM sx 250 -> KTM sx 400 -> Husqvarna te 250
szybki90
Świeżak

Postprzez rider143 » 29/6/2009, 19:48

Piszesz że zrobiłeś na oleju 7000km podczas gdy serwisówka zaleca wymianę co 6000km, w trudniejszych warunkach pracy (gumowanie) przebieg ten jeszcze się zmniejsza. I co znaczy te niby 6000km? A później pojawiają się złomy na alledrogo w okazyjnych cenach...
Zużyty olej może dać takie objawy jak masz, zresztą na zimnym silniku z mokrym wielotarczowym sprzeglem takie zjawisko jest czymś normalnym.
Wymien olej z filtrem na zalecany i pilnuj wymian, wyreguluj sprzęgło (odpowiedni luz na klamce sprzęgła) i jeździj dalej.
rider143
Świeżak

Postprzez macs » 29/6/2009, 21:28

rider143 -zgadzam sie z Toba ,na zimnym silniku,nie rozgrzanym olejem taki objaw wystepuje,
macs
Bywalec

Postprzez Przemo_rene » 30/6/2009, 00:04

dzieki chłopaki - dziś przelatalem i rozgrzałem sprzeta do wentylatora 3 razy. po zgaszeniu silnika trzyma minimalnie jak trzymało na zimnym. Wiec jakby zimny czy ciepły nie ma róznicy...co do stanu mojego moto - nie jest to padł ojakic hna allegro duużo...co to to nie :) Co kolwiek sie dzieje to robie na czas i porządnie. a 1000km po trasach prędkościami 120-140 nie wierze ze robie silnikowi wielką róznice. Gumowanie to ostatnio miało miejsce. tak mnie wzięło.
Luz na klamce jest dobry - tego pilnuje. Myśle, że to bardziej moje zboaczenie na punkcie działania sprzetu TIP-TOP. Wymienie olej ale najpierw obejrze sprzeglo po spuszczeniu oleju starego. jak coś bedzie nie tak to to kupie i zrobie. NIe ma co oszczedzać. To nie romet, czy MZ. To 100km i moje życie i frajda z jazdy.

Podziekował!
Przemo_rene
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez elco » 30/6/2009, 10:33

Jezeli uczysz sie gumowania i nie za bardzo to wychodzi to podejrzewam, ze mogles lekko przypalic sprzeglo. Jak bedziesz spuszczal olej to powachaj go. Na pewno bedziesz wiedzial jak pachnie, a wlasciwie smierdzi spalone sprzeglo.
Honda VFR 800 FI
elco
Moderator

Postprzez Przemo_rene » 30/6/2009, 11:51

Za każdym strzałem wstawał i cięgnał do góry więc raczej poślizgów na spalenie nie było dużo. Ale zwróce na to uwage! :)
Przemo_rene
VIP Åšcigacz.pl

Powrót do Mechanika motocyklowa

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Bing [Bot] i 0 gości

na górê