Zobacz wÄ…tek - Cagiva Mito EV 125 Remont silnika
NAS Analytics TAG

Cagiva Mito EV 125 Remont silnika

Mechanika tylko powyżej 125cc.
_________

Cagiva Mito EV 125 Remont silnika

Postprzez Obserwator » 28/6/2009, 12:36

Witam, posiadam Cagive Mito 125 z 1999 roku, mianowicie motorek ma już 30 000 przebiegu i jest na oryginalnych częściach jeszcze z fabryki.

Wiem że to się niedługo już rozpadnie, więc postanowiłem zrobić remont.
Mam zamiar wsadzić tam cylinder marki Polini o pojemności 180 cm3
Cylinder będzie po regeneracji gładzi, tłok nowy. Ale nie wiem co robić z wałem. Bo to już torchę wydatek. A Cagiva przy takich osiągach to będzie szatan i kat dla części.

I o wał troszczę sie najbardziej... bo nie wiem jak np zatarł by się to czy mógł by uszkodzić zestaw cylindrowo tłokowy? Nigdy nie miałem okazji zobaczyć jak przebiega zatarcie wału korbowego w sportowych 125.

Mam pytanko, może dać by wał do regeneracji mimo że jeszcze chodzi i nich założą wzmacniane łożyska ? Czy ten patent da rade na dłuższą metę ? I jakie by były tego koszta?

Bo niestety na kupno wału za 2000 mnie już nie stać, ale na regeneracje raczej tak.

A może ten wał da radę jeszcze polatać? Choć wątpie bo kolega miał EV 7 speed, jeździł trochę na poznaniu na torze, i padł mu wał po 15 000 (chyba że był przebieg kręcony)

Aha i mam jeszcze pytanie czy Cagiva w środku ma te durne nakrętki o dziwnych kształtach jak np od kosza sprzęgłowego, czy wałka równoważącego w Hondzie NSR ? Takie gówniane nakrętki że trzeba do nich narzędzia dorabiać..

Wiem że Cagiva jest bardzo wrażliwa na temperatury, więc pytanie czy aby na pewno układ chłodzenia poradzi sobie z takimi temperaturami ? Czy trzeba będzie zakładać wiatraki i instalować czujnik ? Tak jak jest np w Hondzie CBR 125?
Obserwator
Świeżak

Postprzez szybki90 » 29/6/2009, 19:28

bardziej niż wał bałbym się o łozyska na wale i na korbowodzie. jak to zmienisz powinno wytrzymać
peugeot zenith -> yamaha dt 125-> ktm sx 125-> suzuki rm 250 -> Malagutii f12-> Yamaha aerox -> Aprilia sr -> Yamaha yz 125 -> KTM sx 250 -> KTM sx 400 -> Husqvarna te 250
szybki90
Świeżak

Postprzez Obserwator » 30/6/2009, 01:11

a co tam ma sie zniszczyć innego jak nie to...???
Obserwator
Świeżak

Powrót do Mechanika motocyklowa

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 28 gości

na górê