Zobacz wÄ…tek - Kymco Nexxon - problem
NAS Analytics TAG

Kymco Nexxon - problem

i inne małe pojemności
_________

Kymco Nexxon - problem

Postprzez nexxon » 27/6/2009, 21:50

Witam.
Od kilku dni jestem posiadaczem Kymco Nexxona 50 (4 biegowy półautomat) i mam pewien problem. Pojawiają się dziwne metaliczne stuki w okolicach układu napędowego (łańcucha) podczas ruszania, hamowania silnikiem i trochę mocniejszym użyciu tylnego hamulca :( . Może nie za każdym razem, ale zdarza się, że stuka cały czas. Nie wiem co może być tego przyczyną więc liczę na Wasze rady. Dodam że motorower ma przejechane zaledwie 300km więc wątpię żeby ukł. napędowy był do wymiany.
Pozdrawiam.
nexxon
Świeżak

Postprzez talta » 27/6/2009, 21:51

nasmarowany byl?
talta
Mieszkaniec forum

Postprzez nexxon » 27/6/2009, 22:08

talta napisał(a):nasmarowany byl?

Tak jest nasmarowany.
nexxon
Świeżak

stuki w łańcuchu / kole/nexxon

Postprzez imsio » 30/6/2009, 12:53

Chyba miałem to samo co piszesz.

Wina może leżeć w poluzowaniu się tylnej zębatki ( postaw motor na podnóżkach i włącz bieg, przy dodawaniu gazu zauważysz że zębatka ma luzy względem koła,)
Trzeba odgiąć blokady śrub zębatki - mocujace ją do tylnego koła, dokręcić śruby, zagiąć z powrotem blaszki zabezpieczające.

Możesz też sprawdzić czy koło jest ustawione centrycznie, oraz naciag łańcucha, złe ustawienie centryczności też spowoduje hałas łańcucha, zbyt mocno naciągniety łańcuch spowoduję znaczne szarpniecia i opory -> co poskutkuje kolejymi luzami i awarią.
Pozdrawiam
Imsio Nexxon 50
imsio
Świeżak

Postprzez talta » 30/6/2009, 13:03

bardzo mozliwe
ja nie wiem czy ty masz taka gume miedzy kolem a lancuchem, moze ona sie wyrobila albo sie slizga
moj kumpel tak mial w simsonie sr i byly takie same objawy i wymienilismy ja, naciagnelismy lancuhc i jest ok
talta
Mieszkaniec forum

Postprzez nexxon » 1/7/2009, 22:22

A więc tak. Napiąłem łańcuch (faktycznie był trochę za luźny) i sprawdziłem czy tylne koło jest prosto przykręcone. Przejechałem się, ale nadal stukało:(. Odstawiłem go do garażu i na następny dzień podczas porannej przejażdżki - odziwo -stuki zniknęły:o. Zrobiłem kilkadziesiąt kilometrów i nic nie stuka :D. Mam nadzieje że to się nie powtórzy. Dziękuje Wam za rady i szerokości życzę 8) .

EDIT
Faktycznie zębatka nie była dokręcona, a ta poranna przejażdżka i kilkadziesiąt kilosów to fartem chyba :lol:
Kymco. "Better Than Best"
Mam niebieskiego, a mówią że czerwony szybszy :(
nexxon
Świeżak

Powrót do Motorowery do 50 ccm

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 25 gości

na górê