Kymco Nexxon - problem
• Strona 1 z 1
Kymco Nexxon - problem
Witam.
Od kilku dni jestem posiadaczem Kymco Nexxona 50 (4 biegowy półautomat) i mam pewien problem. Pojawiają się dziwne metaliczne stuki w okolicach układu napędowego (łańcucha) podczas ruszania, hamowania silnikiem i trochę mocniejszym użyciu tylnego hamulca
. Może nie za każdym razem, ale zdarza się, że stuka cały czas. Nie wiem co może być tego przyczyną więc liczę na Wasze rady. Dodam że motorower ma przejechane zaledwie 300km więc wątpię żeby ukł. napędowy był do wymiany.
Pozdrawiam.
Od kilku dni jestem posiadaczem Kymco Nexxona 50 (4 biegowy półautomat) i mam pewien problem. Pojawiają się dziwne metaliczne stuki w okolicach układu napędowego (łańcucha) podczas ruszania, hamowania silnikiem i trochę mocniejszym użyciu tylnego hamulca

Pozdrawiam.
-
nexxon - Świeżak
stuki w łańcuchu / kole/nexxon
Chyba miałem to samo co piszesz.
Wina może leżeć w poluzowaniu się tylnej zębatki ( postaw motor na podnóżkach i włącz bieg, przy dodawaniu gazu zauważysz że zębatka ma luzy względem koła,)
Trzeba odgiąć blokady śrub zębatki - mocujace ją do tylnego koła, dokręcić śruby, zagiąć z powrotem blaszki zabezpieczające.
Możesz też sprawdzić czy koło jest ustawione centrycznie, oraz naciag łańcucha, złe ustawienie centryczności też spowoduje hałas łańcucha, zbyt mocno naciągniety łańcuch spowoduję znaczne szarpniecia i opory -> co poskutkuje kolejymi luzami i awarią.
Pozdrawiam
Wina może leżeć w poluzowaniu się tylnej zębatki ( postaw motor na podnóżkach i włącz bieg, przy dodawaniu gazu zauważysz że zębatka ma luzy względem koła,)
Trzeba odgiąć blokady śrub zębatki - mocujace ją do tylnego koła, dokręcić śruby, zagiąć z powrotem blaszki zabezpieczające.
Możesz też sprawdzić czy koło jest ustawione centrycznie, oraz naciag łańcucha, złe ustawienie centryczności też spowoduje hałas łańcucha, zbyt mocno naciągniety łańcuch spowoduję znaczne szarpniecia i opory -> co poskutkuje kolejymi luzami i awarią.
Pozdrawiam
Imsio Nexxon 50
- imsio
- Świeżak
A więc tak. Napiąłem łańcuch (faktycznie był trochę za luźny) i sprawdziłem czy tylne koło jest prosto przykręcone. Przejechałem się, ale nadal stukało:(. Odstawiłem go do garażu i na następny dzień podczas porannej przejażdżki - odziwo -stuki zniknęły:o. Zrobiłem kilkadziesiąt kilometrów i nic nie stuka
. Mam nadzieje że to się nie powtórzy. Dziękuje Wam za rady i szerokości życzę
.
EDIT
Faktycznie zębatka nie była dokręcona, a ta poranna przejażdżka i kilkadziesiąt kilosów to fartem chyba

EDIT
Faktycznie zębatka nie była dokręcona, a ta poranna przejażdżka i kilkadziesiąt kilosów to fartem chyba

Kymco. "Better Than Best"
Mam niebieskiego, a mówią że czerwony szybszy
Mam niebieskiego, a mówią że czerwony szybszy

-
nexxon - Świeżak
• Strona 1 z 1
Powrót do Motorowery do 50 ccm
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 25 gości