Kiedy mogę sprzedać motocykl..POMOCY
Moderatorzy: Walenty, Movi, adam_tomasz, Czester, madcap, Leg1oN, rosiboj, Lovtza, Terror, lagiboy, melvin, Landryss25, kravec, gelo007, andy7, suhy-19, Bostorn, Miczab, Boshi
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Kiedy mogę sprzedać motocykl..POMOCY
Witam!!! Zakupiłem motocykl w maju 2009r i teraz niestety z przyczyn osobistych muszę go sprzedać, ale nie wiem czy mogę. Słyszałem że muszę odczekać pół roku ze sprzedażą a gdy sprzedam go wcześniej to będę musiał zapłacić jakiś duży podatek od wzbogacenia ale nie wiem czy jest to prawda. Proszę kogoś żeby mi to wyjaśnił.
- daw1921
- Świeżak
z używanym nie ma problemu, z nowym za cash też jest tak samo, wiem że leasing jest obwarowany bodajże 2 letnim posiadaniem maszyny z kredytem jest tak że musisz go najpierw spłacić i dopiero sprzedać
AGAINST SLOW
ZAPRASZAM PO MOTOCYKLE i AKCESORIA
ZAPRASZAM PO MOTOCYKLE i AKCESORIA
-
kosta - VIP Ścigacz.pl
malyzck napisał(a):Nie jestem pewien ale nawet jak sie kupilo za gotowke i sprzedasz szybciej niz pol roku to placisz podatek od wzbogacenia
Co wy z tym podatkiem od wzbogacenia?

Wzbogacenie to jest wtedy jak coś zarobisz na transakcji.
Tak samo jak ludzie piszecie czasem, że placicie podatek od wzbogacenia jak motonga kupicie. Niby przybylo Ci moto w garażu ale ubyło kasy w portfelu. Gdzie tu zatem wzbogacenie?

- stonetown
Jak sama nazwa mówi - podatek od wbogacenia płaci się tylko wtedy gdy sie ktoś "wzbogaci" czyli w tym wypadku byłaby o tym mowa, jeżeli kupiłbyś moto taniej niż sprzedałeś. Wtedy od tej kwoty (róznica pomiedzy kwotą sprzedaży a kupna) płaci się podatek.
Wpisz mniejszą kwotę i tyle.
Wpisz mniejszą kwotę i tyle.
http://bikepics.com/members/kbiadun/ | CBR 600 RR4
-
limak14 - VIP Ścigacz.pl
Nom pięknie, a czy to przypadkiem nie jest oszukiwanie Urzędu Skarbowego ? ;>
| "Szybciej jeździmy, szybciej pijemy, szybciej żyjemy i niestety często - szybciej umieramy." |indor napisał(a):zanim nauczę się szybko jeździć nauczę się szybko hamować

-
Bystry - Stały bywalec
NIE:)- łoją nas na taka kasę za paliwo itp i nic z tego nie mamy.
-
limak14 - VIP Ścigacz.pl
ale jest to nakłanianie do przestępstwa
i to podatkowego więc ...

| "Szybciej jeździmy, szybciej pijemy, szybciej żyjemy i niestety często - szybciej umieramy." |indor napisał(a):zanim nauczę się szybko jeździć nauczę się szybko hamować

-
Bystry - Stały bywalec
Bystry napisał(a):ale jest to nakłanianie do przestępstwai to podatkowego więc ...
Więc co?
Ostatnio oglądając telewizję usłyszałem o propozycji ustawy odnośnie emerytur dla p-OSŁÓW. Otóż takowy delikwent urzędujący w sejmie np.4 kadencje otrzymałby emeryture w wysokości 9tys zł. I powiedz o tym kombatantom, którzy walczyli na wojnie i dostają grosze.
Nie gadaj mi tu o uczciwości bo każdy kręci jak może tylko niektórym to lepiej wychodzi.Polska to specyficzny kraj, i to nie w pozytywnym tego słowa znaczeniu. I Bystry nie wierzę, że nigdy nie złamałeś prawa- bo robisz to codziennie,kiedy jeździsz motocyklem.
-
limak14 - VIP Ścigacz.pl
C-bool napisał(a):Państwo nie jest uczciwe w stosunku do mnie, więc nie widzę powodu, żeby być uczciwym w stosunku do państwa.
To jest prawda i podsumowanie mojej wypowiedzi. Kilka razy dostałem po dupie i zauważyłem, że czasem przepisy panujace w tym państwie są do kitu.
-
limak14 - VIP Ścigacz.pl
limak14 napisał(a):I Bystry nie wierzę, że nigdy nie złamałeś prawa- bo robisz to codziennie,kiedy jeździsz motocyklem.
Nie jeżdżę niestety

-
Bystry - Stały bywalec
Dlatego teoretycznie trzeba by wpisać nie za małą cenę... albo jeśli cena motocykla jest niska to można nawet teoretycznie wpisać, że motocykl uszkodzony i cena np. 900 zł, bo wtedy się nie płaci wzbogacenia.
Nadmieniam, iż jest to czysto teoretycznie i nie sprawdzone, nie ponoszę odpowiedzialności, gdy ktoś weźmie moje słowa poważnie
Nadmieniam, iż jest to czysto teoretycznie i nie sprawdzone, nie ponoszę odpowiedzialności, gdy ktoś weźmie moje słowa poważnie

GS500F --> SV650S --> Bandit 600N --> XV535 Virago
-
C-bool - Mieszkaniec forum
• Strona 1 z 2 • 1, 2