sprzedaż motocykla
• Strona 1 z 1
sprzedaż motocykla
Witam! 3 lata temu kupiłem motor, a dokładnie MZ ETZ 150;]. Została wtedy sporządzona umowa z właścicielem pojazdu. Jednak nie miałem zamiaru rejestrować motocykla. Po prostu kupiłem motorek i jeździłem nim po polnych drogach, nie byłem w żadnym urzędzie. Na umowie sprzedawca napisał cenę 200 zł (kupiłem za 1000zł). Nie wiem też dokładnie, dlaczego, ale wspominał coś o niby kupnie kupnie jak gdyby uszkodzonego motoru i że niby jak będę chciał go rejestrować to mam mówić że sam kupiłem części i go wyremontowałem. Dostałem wtedy od niego dowód rejestracyjny, papierek OC, umowę i jakiś papierek PCC . Wszystkie papiery rzuciłem "w kąt". I tak leżały sobie w szafce przez te 3 lata. Teraz chciałbym sprzedać motor osobie, która będzie chciała go zarejestrować. Czy będą jakieś problemy z rejestracją motocykla przez tą osobę?
- adrian_k700i
- Świeżak
Tak, będą w Urzędzie Skarbowym oraz w wydziale komunikacji. Nie musiałeś koniecznie rejestrować motocykla ale powinieneś przynajmniej pójść z umową do Urzędu Skarbowego. Kwota zakupu nie przekracza progu 1000zł więc jest zwolniona z podatku. Poprzedni właściciel chciał zrobić Ci "dobrze" żebyś nie płacił podatku więc zaniżył kwotę na umowie lecz nie wiedział, że górna granica wynosi 1000zł. Tak więc w umowie mogliście wpisać prawdę. Kazał Ci mówić w urzędzie, że motocykl był uszkodzony dlatego, że mają tam swoje cenniki z Euro Tax-u i sprawdzają od razu czy deklarowana wartość nie mija się drastycznie ze stanem faktycznym. Ale mniejsza z tym. Jeżeli sprzedajesz motocykl komuś znajomemu to niech on pójdzie do Urzędu Skarbowego z obiema umowami (tą Twoją i tą między Wami) i powie, że chce uregulować sprawy podatkowe bo poprzedni właściciel tego nie zrobił. Sam tam lepiej nie idź bo Cię zjedzą (jak się wytłumaczysz, że się do nich nie zgłosiłeś przez 3 lata?) Bez ostemplowanej umowy przez US nie zarejestrują motocykla w wydziale komunikacji i właśnie po to dostałeś druk PCC.
Wypadki chodzÄ… po ludziach, ludzie po wypadkach nie zawsze.
-
Czester - Administrator
Czyli ogólnie nieciekawie
Nawet jeśli znajomy pójdzie do US, to mogę spodziewać się jakiejś kary?

- adrian_k700i
- Świeżak
Na zgłoszenie w Urzędzie Skarbowym masz 14 dni. W Twoim przypadku kwota jest zwolniona z podatku, więc odsetek żadnych Ci nie naliczą. Co do kary to prawnikiem nie jestem ale z US lepiej nie zadzierać. W razie co to możesz się wytłumaczyć, że zaraz po zakupie motocykla niespodziewanie wyjechałeś za granicę i dopiero niedawno wróciłeś - może poskutkuje - zależy na kogo trafisz po drugiej stronie okienka...
Wypadki chodzÄ… po ludziach, ludzie po wypadkach nie zawsze.
-
Czester - Administrator
Ogólnie nie powinno być źle nawet jak pójdziesz sam bo podatku do zapłaty brak. Oczywiście musisz złożyć wniosek PCC-3 a jeśli masz go sprzed 3 lat (wspominałeś, że sprzedający Ci go dał) to go nie wypełniaj tylko zaopatrz się w nowy egzemplarz bo zdaje się były zmiany w tych drukach. Teraz wygląda to tak:
http://www.auto.pl/dokumenty/formularz_pcc3.pdf (otwórz link)
Pamiętaj, że na pierwszej stronie (data dokonania czynności) wpisujesz datę zawarcia umowy kupna -sprzedaży a nie datę składania wniosku.
http://www.auto.pl/dokumenty/formularz_pcc3.pdf (otwórz link)
Pamiętaj, że na pierwszej stronie (data dokonania czynności) wpisujesz datę zawarcia umowy kupna -sprzedaży a nie datę składania wniosku.
- motopata
- Świeżak
- adrian_k700i
- Świeżak
• Strona 1 z 1
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości