Zobacz wÄ…tek - Kupno motoru\auta - NIP
NAS Analytics TAG

Kupno motoru\auta - NIP

Przepisy, prawo
_________

Kupno motoru\auta - NIP

Postprzez maker3 » 14/6/2009, 10:04

Czy do kupna motoru\auta potrzebny jest NIP.
Będę mieć teraz niedługo 18 lat i chcę sobie kupić jakiś używany motorower, żeby zacząć zbierać już zniżkę na OC.

Czy do kupna motoru będę potrzebował NIP?
Na NIP trzeba czekać 1 miesiąc i dodatkowo nie mogę go wyrobić legalnie, ponieważ nigdzie nie pracuje, a na wniosku o NIP potrzebna jest pieczątka pracodawcy.

Da się kupić motor/auta bez tego NIPu?

Na zapłacenie haraczu w US mam niby 14 dni.
Jeśli urodziny miałbym 30 czerwca, to czy mógłbym podpisać umowę 16 czerwca? Jak poszedłbym do urzędu to miałbym już 18 lat. Uznają mi taką umowę, czy nie bo jak ją podpisywałem to byłem nieletni?

Jeszcze 1 pytanie:
Jak kupuje pojazd z Polski to wypełniam PCC-3,
a jak kupuje pojazd z zagranicy to wypełniam VAT-24, tak?
maker3
Świeżak

Postprzez reeich » 14/6/2009, 10:40

ja miałem nip wyrobiony w wieku 14 lat i tez nie pracowałem !do kupna nie jest ci potrzebny ale do rejestracji tak

ja krajowy to 2% placisz od wartości
jak z UE to 160zł bez roznicy jaka wartosc motocyklu !
więc nip musisz wyrobić tak czy innaczej
reeich
Świeżak

Postprzez matmax » 14/6/2009, 10:44

reeich napisał(a):ja miałem nip wyrobiony w wieku 14 lat i tez nie pracowałem !do kupna nie jest ci potrzebny ale do rejestracji tak

NIP tak dokładniej potrzebny jest do opłacenia skarbówki
matmax
Świeżak

Postprzez talta » 14/6/2009, 14:48

ja NIP mam od dwoch lat (teraz mam 14), nie musisz miec zadnych pieczatek tylko rodzice musza ci to zalatwic bo sam nie mozesz
NIP nie jest potrzebny do 1000zl wartosci bo wtedy nie placisz podatku, czyli na umowie musi byc 999,99zl lub mniej zeby bylo bez podatku
talta
Mieszkaniec forum

Postprzez Raczek_6 » 14/6/2009, 19:34

Nie miałem NIP jak rejestrowałem pierwsze 2 pojazdy na Siebie i nikt się nie czepiał.
W skarbówce po PESEL-u mogą spokojnie dojść kto opłaca - nie rozumiem tej papierologii i po co nam tyle numerów obozowych ;-) Wystarczył by PESEL.
Moto Theodor - nieautoryzowany serwis Ducati
Raczek_6
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez reeich » 15/6/2009, 15:07

Raczek_6 numery obozowe są po to aby instytucje charytatywne mogły sciagac haracz :P :D Skarbówce musisz mieć pesel !
reeich
Świeżak

Postprzez motopata » 16/6/2009, 12:32

talta napisał(a):ja NIP mam od dwoch lat (teraz mam 14), nie musisz miec zadnych pieczatek tylko rodzice musza ci to zalatwic bo sam nie mozesz
NIP nie jest potrzebny do 1000zl wartosci bo wtedy nie placisz podatku, czyli na umowie musi byc 999,99zl lub mniej zeby bylo bez podatku

Ogólnie rzecz ujmując chcąc podbić umowę k-s w skarbówce musisz złożyć wniosek PCC-3. Do niedawna myślałem, że jeśli wartość pojazdu ustalona jest poniżej 1000 to wystarczy umowa k-s, bystre oko urzędniczki, pieczątka i do domu.

Okazało się, że ostatnio musiałem wypełniać PCC-3 pomimo zakupu pojazdu za 850 zł. W PCC-3 pierwszą rubryką do wypełnienia jest właśnie NIP:). Gdyby urzędnik był normalny to łyknąłby papier bez NIP ale pewnie gdyby zabrakło cukru i kawa była gorzka to mógłby być z tego tytułu problem.

Lepiej wyrobić NIP bo bez tego numeru życie jest jeszcze bardziej skomplikowane:).
motopata
Świeżak

Postprzez Ltcrx » 16/6/2009, 16:24

czasem przymrozaja oko na NIP,niestety w wiekszosci przypadkow robia z tym straszne problemy....
kiedys Honda NSR->aktualnie Honda Hornet
Ltcrx
Świeżak

Postprzez Czester » 22/6/2009, 16:23

NIP czyli Numer Identyfikacji Podatkowej - bez niego Urząd Skarbowy nie jest w stanie zidentyfikować podatnika. Nie musisz czekać do uzyskania pełnoletności aby wyrobić sobie taki numer lecz musisz to zrobić z któryms z rodziców. Dodatkowo wszelkie transakcje będa musiały być podpisane przez rodzica.

Ltcrx napisał(a):czasem przymrozaja oko na NIP,niestety w wiekszosci przypadkow robia z tym straszne problemy....

Ltcrx - jak zwykle piszesz głupoty... widzę, że prawnik z Ciebie pełną gębą... ręce opadają... zaczęły się wakacje i trolli coraz więcej...
Wypadki chodzÄ… po ludziach, ludzie po wypadkach nie zawsze.
Czester
Administrator

Powrót do Prawo

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości

na górê