Obrócone dwie korby jaka przyczyna?
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Obrócone dwie korby jaka przyczyna?
Witam.
Szukam tutaj porady co zrobić jeśli obróciło mi dwie korby i jaka jest tego przyczyna?Kawasaki ZXR750J, Przyjechałem z trasy i za czą stukać i po przekroczeniu 3tys. obrotów zaświecała się kontrolka ciśnienia oleju. Mam zamiar dać wał do regeneracji z dorobieniem panewek i czy taki wał będzie długo służył?
Szukam tutaj porady co zrobić jeśli obróciło mi dwie korby i jaka jest tego przyczyna?Kawasaki ZXR750J, Przyjechałem z trasy i za czą stukać i po przekroczeniu 3tys. obrotów zaświecała się kontrolka ciśnienia oleju. Mam zamiar dać wał do regeneracji z dorobieniem panewek i czy taki wał będzie długo służył?
- Krzysiek23l
- Świeżak
Jak będzie dobrze zrobione to pojezdzi troche,ale prędzej czy poźniej znowu walnie.. Ja na twoim miejscu szukałbym nowego pieca.A przyczyna? nie gumowałeś itp,może za mało oleju miałes? i pewnie jak kontrolka sie paliła dalej jezdziłes? 

ADHD Squad | | http://www.bikepics.com/members/pisiu/
- Pisiu
- VIP Åšcigacz.pl
No przyznam trochę go gumowałem czasem przejechałem na jednym kółku ale tylko chwilę. Znalazłem używany niby dobry ale jak będzie taki stan zbliżony do mojego. Może kawy tak mają, wadliwe silniki?
- Krzysiek23l
- Świeżak
A na tą robotę daje gwarancje ale czy ufać takim gwarancjom<?>. Jak się zdecyduję jest konieczność wymienienia pompy oleju po czym poznać jej zużycie się?
- Krzysiek23l
- Świeżak
Dorabiane panewki = kolejna awaria po krótkim czasie.
Oryginalne panewki w ASO Kawasaki kupisz, wału się nie szlifuje (trzeba go pomierzyć) + pomierzyć korbowody.
Prawdopodobnie pompa olejowa będzie do wymiany.
Koszty spore - warto sprawdzić ile 2-gi silnik kosztuje.
Oryginalne panewki w ASO Kawasaki kupisz, wału się nie szlifuje (trzeba go pomierzyć) + pomierzyć korbowody.
Prawdopodobnie pompa olejowa będzie do wymiany.
Koszty spore - warto sprawdzić ile 2-gi silnik kosztuje.
Moto Theodor - nieautoryzowany serwis Ducati
- Raczek_6
- VIP Åšcigacz.pl
No nie wiem znalazłem silnik za 1800zł ale facet daje tylko gwarancje rozruchową a jak po czasie coś walnie przecież nie da się znaleśc silnika w takim wieku żeby był dobry przecież wątpię że nie był katowany. a jak wał i panewki dobrze zrobią nie pochodzi to przynajmniej z 2 sezony ?
- Krzysiek23l
- Świeżak
szlifowany wał jest już osłabiony (fabrycznie jest powierzchniowo utwardzany), a panewki dorabiane to nie ten materiał i niestety lubią się szybko zacierać.
Lepiej kupić silnik i jak dostaniesz 7dni gwarancji rozruchowej to na sprawdzenie czy wszystko działa powinno wystarczyć.
A stary silnik sprzedasz na części i odzyskasz część kasy.
Lepiej kupić silnik i jak dostaniesz 7dni gwarancji rozruchowej to na sprawdzenie czy wszystko działa powinno wystarczyć.
Moto Theodor - nieautoryzowany serwis Ducati
- Raczek_6
- VIP Åšcigacz.pl
Dokładnie dzwoniłem do następnego i też chce 1800zł i na takich samych warunkach czyli daje gwarancje na odpalenie i nic poza tym. Więc mam małe zaufanie co do sprawności tych silników bo nawet nie chce mi dać gwarancji na 3 dni co o tym myślicie ?
- Krzysiek23l
- Świeżak
Musisz przeliczyć koszty, co się bardziej opłaca. Przeważnie sprzedawcy mówią, że silnik "igła" i dają gwarancję rozruchową, a potem cały rozrząd do wymiany, sprzęgło do wymiany, silnik kopci olej jak smok...i oto cała gwarancja rozruchowa. Mi w rr wszyscy odmawiali naprawy, ponieważ też panewka siadła. Koszt silnika to +/- 3000pln. Zdecydowałem się samemu robić, ponieważ w motoryzacji trochę czasu siedzę. Szlif wału+dorobiona panewka+plan głowicy+nowe uszczelki. W sumie kosztowało mnie to około 700pln (planowanie głowicy, dorabianie panewki i szlif dałem do zrobienia, reszta-samemu). Jeżdżę już tak 6 miesięcy, zrobiłem 10kkm i wszystko śmiga. Nie namawiam do niczego, ale ja naprawiałem panewkę i działa:)
- arcadioo997
- Świeżak
Głowicę się planuje, jeżeli są jakieś wżery, nierówności i nie ma płaszczyzny np. od temperatury, niewłaściwego odkręcania itp. Ale dokładnie - jak wszystko jest ok, to starczy papierkiem i też chodzi:)
- arcadioo997
- Świeżak
Da się wszystko zrobić ale w moim przypadku dorobienie jednej panewki cenią 95zł za jednego czopa a jest ich 10 + napawywanie iskrowe szlifowanie to koło 450zł po znajomości + 160zł azotowanie i na to wszystko dają gwarancję i teraz jestem w załamaniu bo nie wiem co zrobić kupić silnik a nuż się uda czy robić ten co wyniesie mnie remont 2tys. zł albo kupić używany za 1800zł w czym że facet na upartego nie chce mi dać nawet gwarancji 3 dniowej albo na 100km więc już sam nie wiem co z tym zrobić prosiłbym o radę?
- Krzysiek23l
- Świeżak
Już chodzi Moja ZXR-a tylko mnie jedna rzecz ciekawi jak strasy zjechałem to kontrolka po około minucie dopiero się zaświeca a jak postoi i odpalę go później to kontrolka zaświeca się po 3 sekundach po zgaszeniu silnika czy to normalne?
- Krzysiek23l
- Świeżak
uu...widzisz nie czytalem tego tematu wczesniej i odpowiedziałem w tamtym ale bez wiedzy, że był remont robiony.
hmm...wymiękam chyba narazie.
hmm...wymiękam chyba narazie.
http://www.tinyurl.pl?PlJBVNPo PrzeglÄ…d Twojego moto w P-N!
-
Przemo_rene - VIP Åšcigacz.pl
Znów nastepny mędrzec
toper-utl napisał(a):Srednio wystarcza na 1.000 km - jak na dwa sezony to troszke mało.
Tak? aAskad te madrosci bierzesz FILOZOFIE?
Carpe diem
- kargulvmax
- Świeżak
Następny
Raczek_6 napisał(a):szlifowany wał jest już osłabiony (fabrycznie jest powierzchniowo utwardzany), a panewki dorabiane to nie ten materiał i niestety lubią się szybko zacierać.
Znów widzę mądrosci wypisujesz z kapelusza.Panewki musza byc z Japonii tak? Bo jak made in Japan to lepsze? Zatrzymałes sie w latach 70tych(choc pewnie Cię jeszcze na świecie nie było).Wkurza mnie takie piprzenie
W 7 dni silnik sprawdzisz? chyba ze go rozłozysz na czesci pierwsze i zweryfikujesz.Kupujac silnik zawsze jest to loteria nikt nie wie co sie z nim w przeszłości działo
Carpe diem
- kargulvmax
- Świeżak
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Powrót do Mechanika motocyklowa
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości