zmiana biegów w tzr
• Strona 1 z 1
zmiana biegów w tzr
Witam mam pytanie, moze głupie ale wkońcu z kądś muszę się dowiedzieć.
Nauczyłem się już troche jeździć na automacie Gilera DNA 50, i teraz mam plan przesiąść się na coś z manualem a dokładnie na Yamahe TZR 50.
Moje pytanie.:
Jak mam np na 4 biegu i chce zmienić na neutral "N" to jak to zrobić tak samo z innymi biegami, bo echałem kolegi ogarem z manualem to wystarczylo nacisnac lekko do tylu i raz do przodu, ale w ścigaczach jest tylko jedna dzwignia do biegów a w ogarze jest tak jakby podwojna,
Więc pytam jak zmienić ten bieg z np 4, 5 na "N" czy trzeba zjezdżac pokolei az do 1 i na "n" czy jak to jest ????
PROSZĘ o WYROZUMIAŁOŚĆ ----- JESTEM POCZĄTKUJĄCY
Nauczyłem się już troche jeździć na automacie Gilera DNA 50, i teraz mam plan przesiąść się na coś z manualem a dokładnie na Yamahe TZR 50.
Moje pytanie.:
Jak mam np na 4 biegu i chce zmienić na neutral "N" to jak to zrobić tak samo z innymi biegami, bo echałem kolegi ogarem z manualem to wystarczylo nacisnac lekko do tylu i raz do przodu, ale w ścigaczach jest tylko jedna dzwignia do biegów a w ogarze jest tak jakby podwojna,

PROSZĘ o WYROZUMIAŁOŚĆ ----- JESTEM POCZĄTKUJĄCY
- vigura
- Świeżak
Raczej nie radze zrzucać z 5 na luz. Ja kiedy jeszcze byłem początkujący to chciałem się z góry puścic na luzie i tak zrzuciłem to tak przy 2 jak pier*** to aż mnie coś zabolało
. Można znaleźć luz pomiędzy biegami, np. 6 a 5. Łatwe i bezpieczne to nie jest, bo mi kiedyś tak bieg sam wszedł i przestałem kąbinować.

-
Łukasz_15* - Świeżak
nie mozesz z 5 na luz wrzucic jezeli chcesz zwolnic to odrobine przychamowujesz i redukujesz bieg nizej potam znowu przychamowujesz i bieg nizej i tak do dwujki i potem tylko leciutko na dół i masz neutral
-
andrzej551 - Bywalec
Ale z tego co wiem w tym moto (w 2t) nie powinno sie chamowac biegami. Poniewz silnik nie ma wtedy smarowania
Suzuki Gs 500 1998r -> oczko w głowie
-
wojtasmazi1 - Stały bywalec
Ale z tego co wiem w tym moto (w 2t) nie powinno się hamować biegami. Ponieważ silnik nie ma wtedy smarowania .
Koledze chodziło o przyhamowanie hamulcem po prostu ,przed redukcją trzeba znacznie zwolnić po to żeby obroty nie wystrzeliły w górę , ewentualnie można lekko zwolnić ale za to dodać więcej gazu przy puszczeniu sprzęgła .
Jest taka zasada głownie przy redukcji : puszczając sprzęgło powinno się jednocześnie dodać trochę gazu , puszczenie sprzęgła nie może spowodować nagłego wzrostu obrotów, najlepiej jeśli zostaną takie same -
wtedy przekładnia idealnie się zsynchronizowała czyli załączające się zębatki obracały sie z równą prędkością .
Pisze to bo sam miałem problemy i się nieźle wkur*****m bo u mnie jak dobrze nie zsynchronizuje to nawet bieg nie wskoczy .
Motorhispania (xp6)
- krzysieg
- Bywalec
w ogarze ni ema 2 dzwigni jest to samo co w innych biegowkach, w tzr mozna na dzwignie "nadepnac" albo palcami do gory, a w ogarze zamiast palcami pchac w gore mozna pieta. a jak chcesz wrzucic luz to chyba sprzeglo i wachlujesz w dol no nie? tam mysle, chociaz sie bardzo nie znam ;]
Ogar 900R > NSR 125 > CBR 600 F3 

-
norecqi - Świeżak
naczy sie to nie rozumiem was chłopaki czyli jak np podjezdzam do skrzyzowania mam 60km/h to wciskam szprzegło i hamuje ze wcisnietym sprzegłem potem wachluje dzwignia na duł ? no ja jak jade to lekko hamuje wciskam sprzegło zmniejszam bieg i puszczam sprzegło potem znowu starce troche na predkosci i zmniejszam bieg jezdze tak cały czas i nic mi sie nie stało
-
andrzej551 - Bywalec
Przykładowo mam długą prostą 0,5 km i na jej końcu się zatrzymuje zjeżdżam do domu itp
Jadę na 4 zmniejszam gaz, gdy jadę niemal minimalną prędkością dla tego biegu -40km/h sprzęgło 3 puszczam -dodając lekko gazu.
Z następnymi niższymi biegami tak samo .
Redukuje zwalniając do minimalnej stabilnej prędkości :
Z 4 na 3 przy 40 km/h
z 3 na 2 przy 30km/h
z 2 na 1 przy 20 km/h
wszystko przy lekkim dodaniu gazu przy puszczaniu sprzęgła
można redukować przy prędkościach np 5 km/h wyższych wtedy powinno się dodać trochę więcej gazu przy puszczaniu sprzęgła .
Jeśli odległość jest mniejsza ,między redukcjami hamuje ze sprzęgłem albo lekko hamuje bez sprzęgła .
Jeśli trzeba się zatrzymać na krótkim odcinku jadąc na 4 to niestety
mogę nie zdążyć zredukować po kolei tak jak trzeba ,wtedy z 4 na 3 normalnie , trzymając sprzęgło 3 -2- 1 i potem luz .
Na pewno to nie jest zbyt dobre , parę razy lekko mi stukneło w przekładni .
Jadę na 4 zmniejszam gaz, gdy jadę niemal minimalną prędkością dla tego biegu -40km/h sprzęgło 3 puszczam -dodając lekko gazu.
Z następnymi niższymi biegami tak samo .
Redukuje zwalniając do minimalnej stabilnej prędkości :
Z 4 na 3 przy 40 km/h
z 3 na 2 przy 30km/h
z 2 na 1 przy 20 km/h
wszystko przy lekkim dodaniu gazu przy puszczaniu sprzęgła
można redukować przy prędkościach np 5 km/h wyższych wtedy powinno się dodać trochę więcej gazu przy puszczaniu sprzęgła .
Jeśli odległość jest mniejsza ,między redukcjami hamuje ze sprzęgłem albo lekko hamuje bez sprzęgła .
Jeśli trzeba się zatrzymać na krótkim odcinku jadąc na 4 to niestety
mogę nie zdążyć zredukować po kolei tak jak trzeba ,wtedy z 4 na 3 normalnie , trzymając sprzęgło 3 -2- 1 i potem luz .
Na pewno to nie jest zbyt dobre , parę razy lekko mi stukneło w przekładni .
Motorhispania (xp6)
- krzysieg
- Bywalec
Można z któregokolwiek biegu zmienić na ''N'' nawet przy dużej prędkosci jednak tylko gdy trzymasz sprzęgło i już hamujesz, jakbys zmienil z 6 na np. 1 i przypadkowo puscil sprzeglo to blokuje ci tylne koło i robi niezłą mielonke w silniku
Dlatego zmieniaj biegi po kolei 6-5-4-3-2-N-1
Dlatego zmieniaj biegi po kolei 6-5-4-3-2-N-1
-
gba4 - Bywalec
Witam. Jestem nowy mam pyt. Slyszałem kilka wersji jak hamowac yamaha tzr 50. Czy nie mozna poprostu dojeżdżając do zakrętu : sprzęgło 2 biegi w dół i gaz. a do skrzyżowania : sprzęgło hamulec i jak sie zatrzymam to dopiero zbic bieg do 1 ? I czy trzeba robić przygazówki czy nie wystarczy poprostu : sprzęgło bieg w dół i gaz ? Pozdrawiam
- pavelx
- Świeżak
mozesz nawet zgasic silnik i zebami po asfalcie hamować. ale na pewno zdrowe to nie będzie. podane wyżej informacje są napisane tak jak jest najlepiej. kazda inna ingerencja w to w jakiś sposób szkodzi. przede wszystkim biegi nie zbija sie naraz tylko kazdy bieg z osobnym wysprzęgleniem i najlepiej z przegazówką. po 2 mozesz zawsze zbic bieg tak jak napisałes i po prostu przejechac kawałek na wyzszych obrotach - ale tez bez sensu żeby po zbiciu 2 biegów nie wyskoczyłoi ci 12 tys obrotów. no i nie hamuje sie silnikiem w 2T tylko hamulcami 

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
te przegazówki nie są do hamowania, tylko do podkręcania obrotów silnika by wyrównac obroty skrzyni z obrotami silnika coś takiego.
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
ale jak bedziesz stał i zbijał biegi to bedziesz niszczył skrzynie 

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Takie są skutki jazdy kiblami.
Międzygaz i przeciwskręt to jak dodawanie i odejmowanie w matematyce. Wystarczy zobaczyć ile jeszcze zostało do nauczenia się w jeździe motocyklem. A najczęściej widuję tuning kible i młodych rossich na nich, co nie wiedzą co to znaczy przeciwskręt i pokonują zakręty 20 km/h, a na prostej 100 przy 560000 obr.
Jak już się nauczysz międzygazu, to będzie dla ciebie odruch, więc nie będzie przeszkadzać i nie będzie to takie straszne, jak się wydaje.
Można stosować szybki międzygaz, bo w tym pseudosyfie są króciutkie biegi, więc możesz w ciągu jednej sekundy zbić po kolei 2 biegi z międzygazem, ale trzeba do tego dojść treningiem. Następnie naucz się dziecko przeciwskrętu, po 20 tyś km można by powiedzieć, że może umiesz ruszać. Niestety motocyklizm jest taki. 
Międzygaz i przeciwskręt to jak dodawanie i odejmowanie w matematyce. Wystarczy zobaczyć ile jeszcze zostało do nauczenia się w jeździe motocyklem. A najczęściej widuję tuning kible i młodych rossich na nich, co nie wiedzą co to znaczy przeciwskręt i pokonują zakręty 20 km/h, a na prostej 100 przy 560000 obr.
Jak już się nauczysz międzygazu, to będzie dla ciebie odruch, więc nie będzie przeszkadzać i nie będzie to takie straszne, jak się wydaje.

- melonick
- Świeżak
• Strona 1 z 1
Powrót do Motorowery do 50 ccm