słaba iskra-brak, motor nie pali, szukam pomocy
• Strona 1 z 1
słaba iskra-brak, motor nie pali, szukam pomocy
kupiłem motor jest to yamaha dt 125 lc z 1987 roku.
motor jest piękny, wszystkie części oryginalne- Japan, stan idealny ale...
motor miał porwaną instalacje elektryczną przy widelcu, stacyjce.
poskładałem wszystko i działał, ale nie ładował akumulatora.
zrobiłem nim 500km, super, poza tym ładowaniem.
uprościłem instalacje, usunąłem stacyjkę, i zbędną instalację elektryczną.
podczas szukania powodu braku ładowania spowodowałem spięcie na załączonym silniku, no i narobiłem!!
Motocykl przestał działać!!
na początku posiadał iskrę, ale strasznie słabą, nie odpalał.
zmieniłem fajkę-nic
nowÄ… cewkÄ™- nic
teraz niema już iskry wcale?
zacząłem szukać co i jak, no i napięcie na cewkę z modułu jest, podczas kopnięcia kickstartera dochodzi do 2.2V
ale iskry nie mam wcale!!
do kabla z modułu podpiąłem LED 1.5v zamiast cewki by zobaczyć co z napięciem i ...
przy pierwszym kopnięciu LED zamrużył, przy drugim mniej i trzecim już nic, ale gdy dotknę przewodu z modułu do led, świeci znacznie lepiej i za każdym razem tak samo, czyżby przez moje dłonie coś się masowało lub poprawiało przewodzenie, nie kumam??
gdzie szukać przyczyny, ktoś ma pomysł??
moduł?- ale napięcie z niego wychodzi
cewka, fajka, świeca odpada, bo są nowe-nie wiem, ale iskry dalej nie ma na świecy (kilku świecach)
nie wiem co zrobić, a nie mam drugiego modułu by go sprawdzić ( to stary motocykl.
chciałem kupić moduł ale jak taki znaleźć, ma oznaczenie 57U-MO
czy jest możliwość dopasowania modułu od innego 125 cm motocykla, co robić, gdzie szukać pomocy-nie mam już sił, miesiąc walki a motor dalej bez iskry stoi w garażu
rozpaczliwie szukam pomocy
dziękuję
motor jest piękny, wszystkie części oryginalne- Japan, stan idealny ale...
motor miał porwaną instalacje elektryczną przy widelcu, stacyjce.
poskładałem wszystko i działał, ale nie ładował akumulatora.
zrobiłem nim 500km, super, poza tym ładowaniem.
uprościłem instalacje, usunąłem stacyjkę, i zbędną instalację elektryczną.
podczas szukania powodu braku ładowania spowodowałem spięcie na załączonym silniku, no i narobiłem!!

Motocykl przestał działać!!
na początku posiadał iskrę, ale strasznie słabą, nie odpalał.
zmieniłem fajkę-nic
nowÄ… cewkÄ™- nic
teraz niema już iskry wcale?
zacząłem szukać co i jak, no i napięcie na cewkę z modułu jest, podczas kopnięcia kickstartera dochodzi do 2.2V
ale iskry nie mam wcale!!
do kabla z modułu podpiąłem LED 1.5v zamiast cewki by zobaczyć co z napięciem i ...
przy pierwszym kopnięciu LED zamrużył, przy drugim mniej i trzecim już nic, ale gdy dotknę przewodu z modułu do led, świeci znacznie lepiej i za każdym razem tak samo, czyżby przez moje dłonie coś się masowało lub poprawiało przewodzenie, nie kumam??
gdzie szukać przyczyny, ktoś ma pomysł??
moduł?- ale napięcie z niego wychodzi
cewka, fajka, świeca odpada, bo są nowe-nie wiem, ale iskry dalej nie ma na świecy (kilku świecach)

nie wiem co zrobić, a nie mam drugiego modułu by go sprawdzić ( to stary motocykl.
chciałem kupić moduł ale jak taki znaleźć, ma oznaczenie 57U-MO
czy jest możliwość dopasowania modułu od innego 125 cm motocykla, co robić, gdzie szukać pomocy-nie mam już sił, miesiąc walki a motor dalej bez iskry stoi w garażu
rozpaczliwie szukam pomocy
dziękuję
- zakstar
- Świeżak
Jak nie opanujesz ładowania na poziomie min 13.5V to się moto nie pocieszysz. Ale mino to na naładowanym akumulatorze powinno być przez jakiś czas ok.
Te 2.2V na cewkę to raczej za mało, Mogło ci się udac uszkodzić moduł ! myśle że inny od takiego rodzaju motocykla można dopasować, poszukaj na allegro napewno coś znajdziesz. Powodzenia.
Te 2.2V na cewkę to raczej za mało, Mogło ci się udac uszkodzić moduł ! myśle że inny od takiego rodzaju motocykla można dopasować, poszukaj na allegro napewno coś znajdziesz. Powodzenia.
-
nightracer - Świeżak
moduł kupiłem-motor działa!!!
jeszcze jedno pytanie, dokupiłem przedni reflektor do swojej yamahy, ale nie wiem gdzie go podpiąć??
pytam tu bo nie chce zakładać nowego wątku!!
z cewki prądotwórczej wyprowadzony jest żółto/czerwony kabelek w którym jest napięcie( z magneta, nie akumulatora), przewód prowadzi do przodu, czy to właśnie on zasila lampę??
A co z uziemieniem??
Lampa podpięta pod napięcie z akumulatora bardzo szybko go rozładowuje!dziękuję za pomoc!!!
jeszcze jedno pytanie, dokupiłem przedni reflektor do swojej yamahy, ale nie wiem gdzie go podpiąć??
pytam tu bo nie chce zakładać nowego wątku!!
z cewki prądotwórczej wyprowadzony jest żółto/czerwony kabelek w którym jest napięcie( z magneta, nie akumulatora), przewód prowadzi do przodu, czy to właśnie on zasila lampę??
A co z uziemieniem??
Lampa podpięta pod napięcie z akumulatora bardzo szybko go rozładowuje!dziękuję za pomoc!!!
- zakstar
- Świeżak
niemam iskry
ale ten moduł pasuje od innego moto 125 bo mam ten sam problem żę jest 1 iskra(i to bardzo słaba)potem niema wcale a do cewki dochodzi bardzo mało napięcia znalazłem na allegro moduł zapłonowy od skutera 4 suwa kostki są niby te same czy będzie pasowało proszę o kontakt gg 9757327 i pomoc (czy jeżeli będzie tam inna mapa zapłonowa to nie osłabi mi moto )
- postal
- Świeżak
• Strona 1 z 1
Powrót do Mechanika motocyklowa
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 18 gości