Zobacz wÄ…tek - gpz 500 rozrusznik
NAS Analytics TAG

gpz 500 rozrusznik

Mechanika tylko powyżej 125cc.
_________

gpz 500 rozrusznik

Postprzez kojolander » 3/6/2009, 18:10

Witam mam taki problem ze swoim motorkiem( to moj pierwszy). nie znam sie kompletnie na mechanice motocyklowej jednak gdy dzisiaj probowalem go odpalic raz motor zakręcił ale poznej zacza tak bzyczec tylko rpzy nacisnieciu rozruchu. znajomy powiedzial mi ze to wina bendiksu i ze to on nie odbija czy jakos tak. wiec zapytam da sie to naprawic w domowych warunkach?? i ewentualnie jak wyjąć rozrusznik trzeba zdejmowac pokrywe silnika?? z gory dzieki pozdro
kojolander
Świeżak

Postprzez kojolander » 3/6/2009, 18:11

zapomnialem dodac ze motor to kawasaki gpz 500 89r.
kojolander
Świeżak

Postprzez rider143 » 4/6/2009, 10:00

Rozrusznik mozesz wyciagnac bez odkrecania lewej pokrywy silnika, tylko zeby go wlozyc z powrotem pokrywe i tak bedziesz musial odkrecic. Z tego co sie orientuje to problem moze nie tkwic w samym rozruszniku a w ukladzie "wolnego koła" ktore jest za magnetem i ktore przekazuje moment z rozrusznika na wal korbowy ( takie sprzeglo jednokierunkowe ). Mozesz tez zdjac pokrywe silnika, uprzednio przechylajac moto aby nie wyciekl olej i na krotko wlaczyc rozrusznik-najprawdopodobniej rozrusznik bedzie krecil ale wal korbowy nie bedzie sie obracal. Do zdjecia kola magnesowego niezbedna jest sruba ktorą sie wkreca w wal korbowy po odkreceniu sruby mocujacej magneto. Uwaga na magnesy-to nie jest najmocniejsza czesc tego moto. Jesli nie czujesz sie na silach zaprowadz moto do kogos kto juz mial z tym do czynienia.
p.s. czy masz naladowane aku?
jesli trzeba podesle serwisowke
rider143
Świeżak

Postprzez kojolander » 4/6/2009, 13:47

no wlasnie i pojawil sie nowy problem bo pseudo mechanik rpobowal mi zdjąć to koł amgnesowe... po peirwsze nie wiedzial ze ejst lewy gwint i zerwal srube a po drugie odpadła jedna połówka magnesu..:/ czy to znaczy ze trzeba juz kupwoac nowe koło magnesowe nawet jak maly kawalek odpadl??
kojolander
Świeżak

Postprzez rider143 » 4/6/2009, 15:52

No to masz jeden z najbardziej powaznych problemow jaki wystepuje w tym silniku.
Nowego kola nie kupisz, sprobuj uzywane na alledrogo lub po forach popytaj-tylko wazny jest rocznik z jakiego to kolo magnesowe bedzie. Po 1994 kawa zmodernizowalo to moto i magneto z przed liftingu nie pasuje do wersji po. Na alledrogo jest sporo ludzi zajmujacych sie regeneracjÄ… kol magnesowych-ciezko cos o nich powiedziec. Jedni mowia ze to naciagacze bo w niektorych przypadkach wystepuje problem z ladowaniem aku. Najrozsadniej jest kupic sprawna uzywke a te uszkodzone odsprzedac ludziom ktorzy zajmuja sie regeneracja kol magnesowych-wiem ze je skupujÄ….
Piszesz o zerwanym gwincie-zerwal sie na srubie czy w wale korbowym?
po szczegolowe info dot tego motocykla zapraszam na gg:8000501 nawet jak jestem niedostepny
rider143
Świeżak

Powrót do Mechanika motocyklowa

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości

na górê