Zobacz wÄ…tek - Jaki luz na zaworach YAMAHA XT600
NAS Analytics TAG

Jaki luz na zaworach YAMAHA XT600

Mechanika tylko powyżej 125cc.
_________

Jaki luz na zaworach YAMAHA XT600

Postprzez Quasimodo » 2/6/2009, 08:54

Moja YAMAHA XT600 jest z 1988r. zmieniam w niej uszczelkę pod głowico i nie wiem jakie powinny być luzy na zaworach? Mam też takie pytanie może i śmieszne :? ,bo uszczelniałem w silniku pokrywę lewą od zapłonu i z tego co zauważyłem to zapłon chodzi w tym samym oleju co i silnik, wiec pytanie jest takie ile tego oleju tam powinno się wlać, czy też ten olej uzupełni się sam z misy olejowej? Podobne pytanie mam co do oleju w skrzyni bo nie znalazłem żadnego korka wlewowego. Zamierzam tez w moto uszczelnić lagi (powietrzno-olejowe) jak je rozkręcić i czy to są duże koszty?
Pozdrawiam ;)
Quasimodo
Świeżak

Postprzez Raczek_6 » 2/6/2009, 21:52

W XT jest tzw sucha miska olejowa, tzn olej wlewasz w ramę (odpowiednią ilość - zgodnie z manualem), uruchamiasz silnik nagrzewasz 10-15 minut, wyłączasz silnik, czekasz 1 minutę, stawiasz motocykl do pionu wykręcasz korek z bagnetem czyścisz wkładasz i wyciągasz, patrzysz na poziom (powinno być na max, - teoretycznie między min. a max.)
Przy okazji załóż nowy wkład filtra oleju (po prawej stronie dekielek na 3- śruby).

Skrzynia i silnik ma ten sam olej.
Polecam Motul 3000 20W50.

Poszukaj manuala.
Moto Theodor - nieautoryzowany serwis Ducati
Raczek_6
VIP Åšcigacz.pl

Powrót do Mechanika motocyklowa

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 24 gości

na górê