rejestracja motocykla
• Strona 1 z 1
rejestracja motocykla
Kupiłem motocykl i niestety mam problem z rejestracją
opisze wszystko po kolei:
1-szy własciciel (pan A) sprzedał motocykl na fakture panu B
pan B sprzedał motocykl panu C
a pan C sprzedał mnie czyli D
jak kupowałem motocykl to OC juz nie było opłacone przez ok 2 miesiące.
nikt z panów B i C nie rejestrował na siebie motocykla
mam takie dokumenty
kopia faktury sprzedaży pomiędzy A i B
org faktura sprzedaży pomiędzy B i C
umowa kupna - sprzedaży pomiędzy C i D
w starostwie chcą orginału faktury sprzedaży pomiędzy A i B, niestety ani pan A ani pan B tej faktury nie mogą dać ponieważ jest im potrzebna w swojej dokumentacji
co mam zrobić w takiej sytuacji ??
Bardzo proszÄ™ o pomoc
Dziękuję
Joltoje
opisze wszystko po kolei:
1-szy własciciel (pan A) sprzedał motocykl na fakture panu B
pan B sprzedał motocykl panu C
a pan C sprzedał mnie czyli D
jak kupowałem motocykl to OC juz nie było opłacone przez ok 2 miesiące.
nikt z panów B i C nie rejestrował na siebie motocykla
mam takie dokumenty
kopia faktury sprzedaży pomiędzy A i B
org faktura sprzedaży pomiędzy B i C
umowa kupna - sprzedaży pomiędzy C i D
w starostwie chcą orginału faktury sprzedaży pomiędzy A i B, niestety ani pan A ani pan B tej faktury nie mogą dać ponieważ jest im potrzebna w swojej dokumentacji
co mam zrobić w takiej sytuacji ??
Bardzo proszÄ™ o pomoc
Dziękuję
Joltoje
- joltoje
- Świeżak
Miałem podobną sytuację. Powiedz tylko, czy moto jest sprowadzone? Jeżeli jest, to nie musisz mieć orginału faktury, zresztą handlarz Ci jej nie da. Ale wystarczy kopia faktury + tlumaczenie przysięgłego + adnotacja na tym tłumaczeniu "Motocykl sprowadzony z... (i tu nazwa kraju)." Przerabiałem to dwa tygodnie temu. Daj znać co i jak udało Ci się złatwić.
Edit: aha - w najgorszym razie będziesz musiał załatwić notarialnie potwierdzoną kopię faktury między A i B.
Edit: aha - w najgorszym razie będziesz musiał załatwić notarialnie potwierdzoną kopię faktury między A i B.
-
Ciechan666 - Świeżak
Moto jest zakupione w kraju.
Problem w tym że ani A ani B nie chcą udostępnić mi tej fakturki ponieważ jak twierdzą motocykl już sprzedali i mam wszystko załatwiać z tym od którego kupiłem, a niestety ten ostatni nie posiada tej faktury i koło się zamyka, załamka
Problem w tym że ani A ani B nie chcą udostępnić mi tej fakturki ponieważ jak twierdzą motocykl już sprzedali i mam wszystko załatwiać z tym od którego kupiłem, a niestety ten ostatni nie posiada tej faktury i koło się zamyka, załamka

- joltoje
- Świeżak
No bo prawda jest taka, że każdy kolejny właściciel powinien mieć komplet dokumentów... no trochę to wygląda jakbyś wpakował się na minę... no bo czemu żaden poprzedni właściciel nie zarejestrował moto? Ostatecznością jest kupno ramy z papierami od tego samego modelu i przełożenie wszystkiego do nowej ramy, do której będziesz miał komplet dokumentów. I wtedy można rejestrować... tak z ciekawości - co to jest za sprzęt?
-
Ciechan666 - Świeżak
-
Ciechan666 - Świeżak
powiedz, zeby ci zrobili ksero albo cos, ale ksero moga ci czasami nie przyjac to musisz zrobic tak, ze wezmiesz orginal i zostawisz cos w zamian, dowodu nie mozesz bo musisz go miec w wydziale, wiec cos innego np. paszport powinien sie zgodzic
- talta
- Mieszkaniec forum
Dokładnie, przeciez nie potrzebne im są te oryginały 24/dobę. Jeśli boją się, że nie oddasz to zostawiasz dokument i muszą dać, no chyba, że to jakaś baja, że owy oryginał istnieje...
CBR 600 F3
-
Fenek16 - VIP Åšcigacz.pl
Ja też tak kupiłem, że bodajże dwóch właścicieli jeździło na tych samych blachach. Może to ze względu na to, że obaj kolesie byli z mokotowa. Niemniej jednak u mnie przeszło to bez problemu. Miałem wszystkie papirki
.

-
gelo007 - Administrator
Jezeli jesteś z jakiegoś większego miasta to na bank masz tam u siebie wyspecjalizowane firmy zajmujące się profesjonalnie rejestracją motorów i samochodów..... ja jak kupowałem swój motor sprowadzony z Anglii to jedyne co miałem to umowe kupna i sprzedaży którą sam sobie w całości wypisałem...
i jakiś tam papierek (niby certyfikat exportu) który mogłem sobie równie dobrze w tyłek wcisnąć..... sam bym nic nie zdziałał i nie zarejestrował moto.... wiadomo te wszystkie podatki vaty śmaty kiedy nie miałem połowy papierów..... dałem to wszystko do firmy zajmującej się rejestracją i za tydzień miałem już tymczasówke i blachy....
tak więc czasami jest lepiej stracić kilka złotych na prowizje ale mieć wszystko zrobione na picuć glancuś....

/speed always goes in pair with fouriosity/
po prostu fast...
HONDA CBR 600RR MOVISTAR TELEFONICA-opylona
po prostu fast...
HONDA CBR 600RR MOVISTAR TELEFONICA-opylona
-
fast and furious - MEGA TROLL
Pogadaj z posiadaczem faktury, że pożyczysz ją (możesz dać coś w zastaw) na 2 godziny - umów się wcześniej u notariusza i zrób u niego poświadczoną kopię dokumentu.
Upewnij się wcześniej w urzędzie, że im wystarczy taki dokument
Upewnij się wcześniej w urzędzie, że im wystarczy taki dokument
- piotrpo
- Świeżak
cześć, powiedzcie mi jak to jest, kupiłem ostatnio motor w Polsce, od gościa który nie rejestrował go, tylko ubezpieczył. Motor jest zarejestrowany na pierwszego właściciela, a ja jestem czwartym, tylko tamci wcześniejsi nie rejestrowali go, tylko ubezpieczali. Posiadam dowód rejestracyjny wszystkie ubezpieczenia i wszystkie umowy kupna sprzedaży. Proszę o radę wszystkich, którzy byli w podobnej sytuacji.
- Jacek Płaza
- Świeżak
Jacek Płaza napisał(a):cześć, powiedzcie mi jak to jest, kupiłem ostatnio motor w Polsce, od gościa który nie rejestrował go, tylko ubezpieczył. Motor jest zarejestrowany na pierwszego właściciela, a ja jestem czwartym, tylko tamci wcześniejsi nie rejestrowali go, tylko ubezpieczali. Posiadam dowód rejestracyjny wszystkie ubezpieczenia i wszystkie umowy kupna sprzedaży. Proszę o radę wszystkich, którzy byli w podobnej sytuacji.
Ale co Ci radzić? Z czym masz problem? Że kupiłeś moto? Czy, że masz wszystkie (oby) papiery? Idź i rejestruj

-
Ciechan666 - Świeżak
Niestety dalej problemy z papierami
a dokładnie pierwsza faktura zawiera literówkę w numerze ramy jest M a powinno być H, kolejni właściciele przepisywali dane z faktury i teraz należałoby wystawić noty korygujące, niestety nikomu z poprzednich właścicieli wystawiać się nie chce poprostu mają to gdzieś
tak się zastanawiam czy nie wypisać sobie samemu umów kupna sprzedaży (zamiast tych nieszczęsnych faktur) ktoś mi tam podpisze i isc z tym do urzędu (jak będę miał oryginały to znając życie zarejestrują bez problemu )
A Może widzicie jakieś inne rozwiązanie mojego problemu ?
ProszÄ™ o pomoc
Dziękuję i Pozdrawiam
Joltoje
a dokładnie pierwsza faktura zawiera literówkę w numerze ramy jest M a powinno być H, kolejni właściciele przepisywali dane z faktury i teraz należałoby wystawić noty korygujące, niestety nikomu z poprzednich właścicieli wystawiać się nie chce poprostu mają to gdzieś

tak się zastanawiam czy nie wypisać sobie samemu umów kupna sprzedaży (zamiast tych nieszczęsnych faktur) ktoś mi tam podpisze i isc z tym do urzędu (jak będę miał oryginały to znając życie zarejestrują bez problemu )
A Może widzicie jakieś inne rozwiązanie mojego problemu ?
ProszÄ™ o pomoc
Dziękuję i Pozdrawiam
Joltoje
- joltoje
- Świeżak
Raczej bym tak nie robił... skonsultuj się z ZAUFANYM prawnikiem....z tego co wiem - tak mi powiedzieli w urzędzie - teraz jest obowiązek powiadomienia o sprzedaży motocykla, więc ten ktoś, kto jest w papierach będzie musiał też składać takie powiadomienie... pozatym jeszcze wpakujesz się w kłopoty pod tytułem że niby moto kradzione, dlatego tak kombinowane.... leć do prawnika, bo to raczej ryzykowny manewr. Ja bym tego nie robił. Teraz przynajmniej wiesz, dlaczego żaden poprzedni właściciel nie rejestrował moto....
-
Ciechan666 - Świeżak
witam
zamierzam zakupić moto od polaka który zakupił moto w angli. zgłosił to w dvla i dvla odesłało mu na polski adres dokument ze nie mogą go przerejestrować na polski adres(co wg mnie oczywiste). Co za tym idzie ten jegomość jest wpisany w rubryce 6 jako właściciel. Teraz pytanie z kim spisać umowę - z nim czy z "anglikiem". jeśli tłumacz mi przetłumaczy dowód rejestracyjny to rubrykę 6 przetłumaczy jego jako właściciela czyli wydaje mi się że z nim (czyli polakiem) powinienem spisać umowę jeśli spiszę umowę z anglikiem to będzie kłamstwo przecież . proszę o odpowiedzi lub linka do tematu gdzie taka sytuacja była omawiana:)
P.S. Witam wszystkich użytkowników na forum

P.S. Witam wszystkich użytkowników na forum

- lukasz_bliw
- Świeżak
• Strona 1 z 1
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości