Husqvarna wre 125 Wywala płyn z chłodnicy
• Strona 2 z 2 • 1, 2
w enduro na mój gust wymienia się tłok co jakieś 20 tyś kilometrów od 15 w górę
ale to tylko moje przypuszczenie
endurki są bardzo gdzecznymi krosami więc tutaj mth nie jest brana pod uwagę
apropo mth nie liczy siÄ™ na kilometry
było wiele spekulacji i rozmyśleń co to dokładnie jest mth ale kolega landryss podał z wikipedi dokładne tłumaczenie
a na chłopski rozum to jest to czas w którym silnik pracuje na najwyższych obrotach
ale to tylko moje przypuszczenie
endurki są bardzo gdzecznymi krosami więc tutaj mth nie jest brana pod uwagę
apropo mth nie liczy siÄ™ na kilometry
było wiele spekulacji i rozmyśleń co to dokładnie jest mth ale kolega landryss podał z wikipedi dokładne tłumaczenie
a na chłopski rozum to jest to czas w którym silnik pracuje na najwyższych obrotach
Oleje motocyklowe,samochodowe,smary,chemia, części,naprawy
-
Bostorn - Moderator
Bardzo Dziękuje! oto mi chodziło myślałem że trzeba dużo częściej,cieszył bym się nawet jakby to było 10 tyś bo obiło mi się o uszy że trzeba wymieniać co max 1 tyś nawet przy amatorskiej jezdzie.Jeśli chodzi o wymianę tłoka to trzeba od razu wymieniać cylinder razem z tłokiem?
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- MiTsUcArI
- Świeżak
jeżeli ci nic nie huknie i cylinder jest ok( gładź cylindra) to dobierasz tylko tłoczek ( koniecznie jakiś dobry a nie za 100zł) i można by się pokusić o wymianę korby tak już dla pewności.pzdr
Dzesiu KTM EXC-F 250 2007
- Dzesiu10
- Bywalec
musisz zmierzyc srednice cylindra. przy nicasilu sam tego nie zmierzysz bo tłoki różnia sie o setne wiec nie kazdy ma dostęp do takich urządzen a suwmiarka moze ci dobrze nie wskazac. najlepiej daj cylinder do serwisu oni pomierzą (chyba chcą za to 30 zł) i zamówią tłok ( często zamawiają taniej niz na allegro ponieważ sciagają z hurtowni) i dobiorą ci odpowiedni tłok. na tłok nie ma co załowac kasy. pozatym do 125 tłoki nie są jeszcze takie drogie. jezeli masz tuleje żeliwną cylinder wymaga szlifu i w serwisie tez mogą ci zeszlifowac cylinder pod tłok. i cena takiego szlifu to max 50 zł
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
czyli ściągam Cylinder tłok i wysyłam wszystko do serwisu oni mi odsyłają wszystko ładnie spasowane i o nic się nie martwię podoba mi się to tylko mam nadzieję że może jeszcze nie teraz,liczę że pojeżdżę przez wakacje bez wymiany tłoka,a na następny sezon zrobi się konkretny remont.Jutro wszystko się okaże mam nadzieje ze wymienię te uszczelki i w końcu będę jezdził.
Pozdrawiam wszystkich i jeszcze raz Wielkie Dziękuje,dzięki Wam jestem mądrzejszy.Jeszcze nie dawno chciałem zawiezć motocykl do serwisu,a najbliższy jest ok. 100 km od mojego miasteczka wiec trochę mi się nie uśmiechało i jeszcze pewnie by mnie nie mało skasowali.
Pozdrawiam wszystkich i jeszcze raz Wielkie Dziękuje,dzięki Wam jestem mądrzejszy.Jeszcze nie dawno chciałem zawiezć motocykl do serwisu,a najbliższy jest ok. 100 km od mojego miasteczka wiec trochę mi się nie uśmiechało i jeszcze pewnie by mnie nie mało skasowali.
- MiTsUcArI
- Świeżak
noom dokładnie samemu mozna wszystko
ja bym zrobił tak samo że wysłał cylinder i żeby oni odesłali mi cylinder z dopasowanym tłokiem. warto zapłacic te 30 zł więcej na dokładne zmierzenie niz potem zrobic i stracic 1 szlif. pozatym i tak ci duzo więcej nie wezmą niz sam bys robił to ( czyli sam pomierzył u mechanika potem sam kupił tłok i oddał do szlifu)

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
witam
odebrałem dzisiaj uszczelkę pod cylinder,na oringi do głowicy muszę jeszcze poczekać.Zauważyłem że uszczelka która mi przyszła jest o połowę mniejsza chodzi mi o grubość ta co zamówiłem ma 0.5mm innej nie mieli ,a moja ma grubość 1mm i teraz znowu nie wiem czy tak może być, wydaje mi sie że to ma duże znaczenie bo jeśli był plantowany cylinder chodzi o jego wyrównanie to cylinder jest niższy i uszczelkę powinno dać się większą żeby były te same wymiary. Mogę się mylić tak mi się coś w głowie ubzdurało,a wolę się upewnić bo nie chce czegoś zepsuć.
Na tą chwile to zamówiłbym jeszcze jedną uszczelkę złożył dwie do kupy i skręcił, ale może nie muszę ?? Co o tym myślicie ??
odebrałem dzisiaj uszczelkę pod cylinder,na oringi do głowicy muszę jeszcze poczekać.Zauważyłem że uszczelka która mi przyszła jest o połowę mniejsza chodzi mi o grubość ta co zamówiłem ma 0.5mm innej nie mieli ,a moja ma grubość 1mm i teraz znowu nie wiem czy tak może być, wydaje mi sie że to ma duże znaczenie bo jeśli był plantowany cylinder chodzi o jego wyrównanie to cylinder jest niższy i uszczelkę powinno dać się większą żeby były te same wymiary. Mogę się mylić tak mi się coś w głowie ubzdurało,a wolę się upewnić bo nie chce czegoś zepsuć.
Na tą chwile to zamówiłbym jeszcze jedną uszczelkę złożył dwie do kupy i skręcił, ale może nie muszę ?? Co o tym myślicie ??
- MiTsUcArI
- Świeżak
duzego znaczenia to nie ma. ponieważ zadna firma nie robiłą by uszczelek które nie nadawały by sie do montażu. co do planowania cylindra to czym to zrobiłes ? o ile wiem takie zabiegi a dokładniej splanowanie głowicy robi sie w 4t. złozysz i ma działac
widocznie stara uszczelka była lepszej jakosci

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Ja u siebie nic nie planowałem ale coś tam kiedyś obiło mi się o uszy i dlatego pytam,stara uszczelka jest własnej roboty i złożona właśnie z dwóch uszczelek dlatego mnie to zainteresowało (wygląda strasznie partacko)
Złoże z jedną ładną oryginalną,czekam jeszcze na te oringi może jutro przyślą i może w końcu będę jezdził
Pozdro
Złoże z jedną ładną oryginalną,czekam jeszcze na te oringi może jutro przyślą i może w końcu będę jezdził

Pozdro
- MiTsUcArI
- Świeżak
• Strona 2 z 2 • 1, 2
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 13 gości