hamowanie na silnikiem...
• Strona 1 z 1
hamowanie na silnikiem...
witam mam pytanie dot hamowania czy hamowanie silnikiem(na skrzyni) i redukcja biegow jest nie zdrowe dla silnika lub ukladu naoedowego??? bo wydaje mi sie ze przy hamowaniu biegami np lancuch mneij dostaje w du** niz przy np szybszym ruszaniu.. a Wy co o tym sadzicie??? pozdro
Motorynka Pony
WSK 125 (1983r)
MZ ETZ 251
GSX 600F
ZX 9 R (moje oczko w głowie)
WSK 125 (1983r)
MZ ETZ 251
GSX 600F
ZX 9 R (moje oczko w głowie)
-
hugo2003 - Mieszkaniec forum
ale nawet ja w nie bedziesz dawał dla tej swojej maszyny, to i tak ci się zuzyje kiedys ten łańcuch. a chamowanie tylnym chamulc jest tylko pomocnicze, głuwnie sie chamuje przodem, więc łańcuch na tym zabardzo nie cierpi. Najbardziej dostaje to jak palisz gume, albo jazda na jednym kole...
-
kamil kawasakiAE - Świeżak
kamil kawasakiAE napisał(a):ale nawet ja w nie bedziesz dawał dla tej swojej maszyny, to i tak ci się zuzyje kiedys ten łańcuch. a chamowanie tylnym chamulc jest tylko pomocnicze, głuwnie sie chamuje przodem, więc łańcuch na tym zabardzo nie cierpi. Najbardziej dostaje to jak palisz gume, albo jazda na jednym kole...
cytuję "weź Ty już lepiej nic nie pisz"
<b>Life begins at 200km/h!!!!</b>
było gsx600f, było ZX12R
, jest V-Strom 650 AK8 
było gsx600f, było ZX12R

-
mar111cin - VIP Ścigacz.pl
-
sopel - Świeżak
Awarii lub szybszego zużycia podzespołów silnika i układu napędowego raczej nie powinno to powodować, lecz:
hamowanie silnikiem w motocyklu to nieporozumienie. Całkowite odjęcie gazu powoduje podbicie koła do góry i utratę przyczepności tylnego koła. Podczas pokonywania zakrętu chyba jasnym jest czym to grozi...
hikor
hamowanie silnikiem w motocyklu to nieporozumienie. Całkowite odjęcie gazu powoduje podbicie koła do góry i utratę przyczepności tylnego koła. Podczas pokonywania zakrętu chyba jasnym jest czym to grozi...
hikor
Suzuki DR800
"Przyspieszenie poszerza uśmiech - czysta fizyka"
-
hikor - Świeżak
hikor napisał(a):hamowanie silnikiem w motocyklu to nieporozumienie. Całkowite odjęcie gazu powoduje podbicie koła do góry i utratę przyczepności tylnego koła. Podczas pokonywania zakrętu chyba jasnym jest czym to grozi...
nie wiem gdzie sie uczyles jezdzic ale jak mnie uczyli to kazali hamowac przed wejsciem w zakret a ewentualnie lekko dohamowywac w zlozeniu i to tylko przy uzyciu klamki.
Hamowanie silnikiem jak najbardziej. Oczywiscie nie jest zalecane z 6 walenie od razu na 1 lub 2

-
siekson - VIP Ścigacz.pl
Po co się czepiasz? Czy ja piszę, że hamuję silnikiem w zakręcie? Przecież z mojego postu jasno wynika, że jest to całkowicie błędne, bo grozi highside'em.
hikor
hikor
Suzuki DR800
-
hikor - Świeżak
jak mam do wyboru cisnac tylny hamulec albo po prostu odjac gazu to wybieram hamowanie silnikiem. - odpada klopot z dozowaniem tylnego hamulca. cedze przodem a tyl mi hamiuje silnik... w ostatecznosci poprawiam mu jeszcze osobiscie....
zreszta zauwazylem ze silnikiem hamuje baaardzo wiele osob...
zreszta zauwazylem ze silnikiem hamuje baaardzo wiele osob...
Take this life I'm right here, stay a while and breath me in....... ZRXs
-
Wombat - VIP Ścigacz.pl
kiedyś babka usłyszała o hamowaniu silnikiem i zapytała nas (na stacji diagnostycznej to sie działo) jak to jest bo w jej samochodzie nigdzie nie ma tego guzika gdzie sie włacza hamulec silnika. jak to sie włącza. . . . .chłopaki powiedzieli jej że 3 pedały na raz trzeba wcisnąć. . . .to może tak samo w motorq ??

f3
-
lmpk - Świeżak
• Strona 1 z 1
Powrót do Mechanika motocyklowa