Zobacz wątek - SUZUKI GSXR 750 K! PROBLEM Z ŁADOWANIEM NA WOLNYCH OBROTACH
NAS Analytics TAG

SUZUKI GSXR 750 K! PROBLEM Z ŁADOWANIEM NA WOLNYCH OBROTACH

Mechanika tylko powyżej 125cc.
_________

SUZUKI GSXR 750 K! PROBLEM Z ŁADOWANIEM NA WOLNYCH OBROTACH

Postprzez mamuch » 5/5/2009, 13:30

Witam,

Tak jak w tytule mam problem z ładowaniem na wolnych obrotach przy zapalonych światłach miernik pokazuje mi lekko ponad 12 V. Jak dodam gazu do 4000 obr/min to wtedy pokazuje mi 14 V czyli tyle ile powinno być na wolnych obrotach. Czy wie ktoś co może być przyczyną?? Pozdrawiam i dzięki za pomoc.

PS. Dodam, że mam nowy akumulator. a mój kolega na wolnych obrotach ma 14 V (czyli tak powinno być).
mamuch
Świeżak

Postprzez zunmen » 5/5/2009, 18:54

Jak juz wczesniej pisalem wyglada to na problem z masa . Sprawdz czy przypadkiem nie zasniedzialo lekko polaczenie masy na rame i silnik. Warto tez pomierzyc napiecie na wyjsciu z alternatora i regulatora napiecia .
Kawasaki ZX10r 06`
zunmen
Świeżak

Postprzez mamuch » 5/5/2009, 19:38

dzięki Kolego. Napewno sprawdze. Jak ktoś ma jeszcze jakieś pomysły to proszę o propozycje:)
mamuch
Świeżak

Postprzez Raczek_6 » 5/5/2009, 22:49

Zajrzyj do manuala, napięcie ładowania sprawdzasz przy obrotach (np.: 5000rpm), może się zdarzyć jak regulator dostał już swoje że na wolnych obrotach napięcie ładowania będzie trochę wyższe niż napięcie akumulatora.

Ewentualnie pojeździj i sprawdź czy nie pojawia sie problem z rozruchem.
Moto Theodor - nieautoryzowany serwis Ducati
Raczek_6
VIP Ścigacz.pl

Ostatnia jazda

Postprzez mamuch » 14/5/2009, 12:03

Przejechałem się autostradą i na postoju odpalił bez problemów. Jak tylko wjechałem do miasta to po 30 minutach stania w korkach kontrolki zaczęły przygasać a jak dojechałem do domu to aku był wyładowany. Myślę że to wina regulatora napięcia jednak. Jadę do serwisu sprawdzić. Szkoda że nie można regulować go jak w samochodach. Pozdrawiam
mamuch
Świeżak

Postprzez mamuch » 9/6/2009, 19:08

Problem rozwiązany. w serwisie stwierdzili że to na pewno nie regulator napięcia. Okazało się, że alternator był od jakiegoś innego motocykla. Był za mały i dlatego nie ładował na wolnych obrotach. Aż dziwne bo moto przyjechało z Włoch i tam taką amatorską robotę odwalili:) Już mam od hayabusy i jest wszystko ok. A już prawie miałem kupić regulator nap. na allegro:) Dobrze, że do serwisu pojechałem:) Pozdrawiam
mamuch
Świeżak

Powrót do Mechanika motocyklowa