pranie skórzanych rękawic
• Strona 1 z 1
pranie skórzanych rękawic
czesc, powiedzcie czy mozna wyprac skorzane rekawice normalnie w pralce i proszku do prania?
czy moze innym sposobem
chodzi mi o to zeby ich nie zniszczyć i zeby sie nie zrobily zbyt luźne
poniewaz są opaćkane od jakiegoś klejącego sie soku, nawet przesiąkły do środka,
czy moze innym sposobem
chodzi mi o to zeby ich nie zniszczyć i zeby sie nie zrobily zbyt luźne
poniewaz są opaćkane od jakiegoś klejącego sie soku, nawet przesiąkły do środka,
- karolek850
- Świeżak
pytałem kilka razy już i nigdy nie uzyskałem odpowiedzi.
A sam się troche boje o rękawice żeby po praniu nic z nich nie zostało.
No ale może Tobie ktoś wreszcie odpowie.
A sam się troche boje o rękawice żeby po praniu nic z nich nie zostało.
No ale może Tobie ktoś wreszcie odpowie.
<b>Life begins at 200km/h!!!!</b>
było gsx600f, było ZX12R
, jest V-Strom 650 AK8 
było gsx600f, było ZX12R

-
mar111cin - VIP Åšcigacz.pl
Oddaj do pralni.
Skóry nie pierzesz tylko czyścisz i konserwujesz odpowiednimi preparatami.
Czasami miły pracownik pralni doradzi dobrą chemię do skóry.
Czasami rękawiczki moczy się w wodzie z octem aby nie farbowały rąk.
Skóry nie pierzesz tylko czyścisz i konserwujesz odpowiednimi preparatami.
Czasami miły pracownik pralni doradzi dobrą chemię do skóry.
Czasami rękawiczki moczy się w wodzie z octem aby nie farbowały rąk.
Moto Theodor - nieautoryzowany serwis Ducati
- Raczek_6
- VIP Åšcigacz.pl
hmmm no właśnie o to chodzi że przydało by się je przeprać od środka, a przez protektory na górnej części nie idzie ich wywinąć na lewą stronę.
było gsx600f, było ZX12R
, jest V-Strom 650 AK8 
było gsx600f, było ZX12R

-
Tylko znam ten, woda z octem, 2-4 łyżeczki octu na małą misę gdzie rękawiczki będą całe zanurzone.
Następnie suszenie rękawiczek.
Ewentualnie podpytaj w pralni może mają lepszy sposób.
Następnie suszenie rękawiczek.
Ewentualnie podpytaj w pralni może mają lepszy sposób.
Moto Theodor - nieautoryzowany serwis Ducati
- Raczek_6
- VIP Åšcigacz.pl
Muszę ten sposób z octem wypróbować na letnich rękawiczkach., powiedz tylko jak długo mają się moczyć według tego przepisu?
-
MaRRiusz - Świeżak
Re: pranie skórzanych rękawic
wrzuć razem z motorem do pralkikarolek850 napisał(a):czesc, powiedzcie czy mozna wyprac skorzane rekawice normalnie w pralce i proszku do prania?

AGAINST SLOW
ZAPRASZAM PO MOTOCYKLE i AKCESORIA
-
kosta - VIP Åšcigacz.pl
Ale wlasnie jemu kosta nie chodzi o wyczyszczenie skory na wierzchu tylko chce ja doglebnie wyprac gdyz nasiakla mu jakims sokiem
Produkcja, dystrybucja, masturbacja
Blady 900 puk puk puk
Blady 900 puk puk puk
-
Konio - Mieszkaniec forum
- karolek850
- Świeżak
to niech kupi sobie porządny markowy produkt to nie będzie miał kłopotu no umówmy sie z gówna rakiety nie zrobimy, powiem tak z rękawiczek moich dostawców (modeka, arlen, dainese i kilka innych) żadne nie robią takich akcjiKonio napisał(a):Ale wlasnie jemu kosta nie chodzi o wyczyszczenie skory na wierzchu tylko chce ja doglebnie wyprac gdyz nasiakla mu jakims sokiem

AGAINST SLOW
-
kosta - VIP Åšcigacz.pl
kurde Kosta... jakby Ci się na alpinestary za 400zł wylała cola to ciekawe jakbyś piszczał. Tak że bez głupich docinek i jak nie potrafisz udzielić w tym temacie pomocy to się poprostu nie udzielaj, ok?
Bo narazie robisz z siebie głupka, jakby rękawice drogie nie potrafił sie wybrudzić. A jak zmieniasz rękawice za 400zł tak jak gumowe po 10gr sztuka, to wiesz... hmmm nie każdego na to stać.
Bo narazie robisz z siebie głupka, jakby rękawice drogie nie potrafił sie wybrudzić. A jak zmieniasz rękawice za 400zł tak jak gumowe po 10gr sztuka, to wiesz... hmmm nie każdego na to stać.
było gsx600f, było ZX12R
, jest V-Strom 650 AK8 
było gsx600f, było ZX12R

-
mar111cin napisał(a):kurde Kosta... jakby Ci się na alpinestary za 400zł wylała cola to ciekawe jakbyś piszczał. Tak że bez głupich docinek i jak nie potrafisz udzielić w tym temacie pomocy to się poprostu nie udzielaj, ok?
Dokladnie bo w tym przypadku nie ma znaczenia jaka firma a Kosta Ty co 3 post piszesz ze to wina firmy, nie kazdy jest bananowym dzieckiem ze jezdzi w samych alpinach.
- malyzck
- Bywalec
Trafilem wlasnie na ten temat i troche zdziwily mnie watpliwosci w nim przedstawione, takze go odkopie.
Nie mialem jeszcze okazji korzystac z rekawic stricte motocyklowych, jednak nie ma to tu zadnego znaczenia, gdyz chodzi o materialy.
Skorzane rekawice oczywiscie mozna wyprac.
Jezeli boicie sie czy szwy sie przy tym nie rozejda, to tym bardziej to zrobcie. Jesli po wypraniu laczenia sie rozleca, to Wasze rekawice i tak nie nadawaly sie do jezdzenia.
Jesli chodzi o skore, to jak najbardziej mozna ja wyprac, tyle ze nie byle czym - to raz, a dwa, nalezy ja nastepnie odpowiednio zaimpregnowac.
Oczywiscie dobrej jakosci skora moze przetrwac i bez tego, jednak w kazdym wypadku wypada po praniu potraktowac ja odpowiednimi kosmetykami.
Jesli po prostu wypierzecie skore i zostawicie ja do wyschniecia, to straci ona na elastycznosci i wytrzymalosci. Moze sie po tym luszczyc i zwyczajnie pekac.
Nie ma sensu w tym przypadku bawic sie z jakimikolwiek srodkami do czysczenia skory, jako ze nie sama skore chcemy tu wyczyscic.
Wypierzcie rekawice (najlepiej recznie, z doglebnym plukaniem) i zastosujcie potem odpowiednie kosmetyki do konserwacji skory. Bez problemu znajdziecie je w sieci (google, Allegro). A jesli nie chce Wam sie szukac, to od biedy mozecie uzyc nawet oleju roslinnego (nie jest to rozwiazanie idealne, ale na pewno o niebo lepsze niz pozostawienie rekawic do wyschniecia bez zadnej impregnacji).
Sam wielokrotnie pralem rekawice taktyczne Hatch'a i nadal sa w idealnym stanie. A zrobione sa z paru typow skory i eksploatowane sa przeze mnie z pewnoscia bardziej niz rekawice jakiegokolwiek motocyklisty.. nie wliczajac tych, ktorzy zaliczyli wiele wielometrowych slizgow na rekach:D
PS. Odradzam pranie w pralce z innymi ubraniami, jako ze skora (niezaleznie od jakosci) jest zazwyczaj barwiona i latwo puszcza farbe przy kilku pierwszych praniach. Nie powinno to jednak wplynac na jakosc (wyglad) barwienia skory.
Nie mialem jeszcze okazji korzystac z rekawic stricte motocyklowych, jednak nie ma to tu zadnego znaczenia, gdyz chodzi o materialy.
Skorzane rekawice oczywiscie mozna wyprac.
Jezeli boicie sie czy szwy sie przy tym nie rozejda, to tym bardziej to zrobcie. Jesli po wypraniu laczenia sie rozleca, to Wasze rekawice i tak nie nadawaly sie do jezdzenia.
Jesli chodzi o skore, to jak najbardziej mozna ja wyprac, tyle ze nie byle czym - to raz, a dwa, nalezy ja nastepnie odpowiednio zaimpregnowac.
Oczywiscie dobrej jakosci skora moze przetrwac i bez tego, jednak w kazdym wypadku wypada po praniu potraktowac ja odpowiednimi kosmetykami.
Jesli po prostu wypierzecie skore i zostawicie ja do wyschniecia, to straci ona na elastycznosci i wytrzymalosci. Moze sie po tym luszczyc i zwyczajnie pekac.
Nie ma sensu w tym przypadku bawic sie z jakimikolwiek srodkami do czysczenia skory, jako ze nie sama skore chcemy tu wyczyscic.
Wypierzcie rekawice (najlepiej recznie, z doglebnym plukaniem) i zastosujcie potem odpowiednie kosmetyki do konserwacji skory. Bez problemu znajdziecie je w sieci (google, Allegro). A jesli nie chce Wam sie szukac, to od biedy mozecie uzyc nawet oleju roslinnego (nie jest to rozwiazanie idealne, ale na pewno o niebo lepsze niz pozostawienie rekawic do wyschniecia bez zadnej impregnacji).
Sam wielokrotnie pralem rekawice taktyczne Hatch'a i nadal sa w idealnym stanie. A zrobione sa z paru typow skory i eksploatowane sa przeze mnie z pewnoscia bardziej niz rekawice jakiegokolwiek motocyklisty.. nie wliczajac tych, ktorzy zaliczyli wiele wielometrowych slizgow na rekach:D
PS. Odradzam pranie w pralce z innymi ubraniami, jako ze skora (niezaleznie od jakosci) jest zazwyczaj barwiona i latwo puszcza farbe przy kilku pierwszych praniach. Nie powinno to jednak wplynac na jakosc (wyglad) barwienia skory.
-
Seeker - Świeżak
a ja musze przyznać że moje czarne Utiki wyglądają lepiej po praniu pod względem elastyczności ale na wygladzie tez nic nie straciły
do prania użyłem płynu do prania a nastepnie moczyły sie godzinke w ciepłej wodzie a nastepnie suszenie w przewiewnym miejscu ale nie przy żródle ciepła np grzejnik albo na słońcu
a nastepnie jak były suche trzeba przesmarować je z dwa razy cieńko kremem nawilzajacym np Nivea
i są naprade lepsze niż były nowe

do prania użyłem płynu do prania a nastepnie moczyły sie godzinke w ciepłej wodzie a nastepnie suszenie w przewiewnym miejscu ale nie przy żródle ciepła np grzejnik albo na słońcu
a nastepnie jak były suche trzeba przesmarować je z dwa razy cieńko kremem nawilzajacym np Nivea

i są naprade lepsze niż były nowe
hrhr %-)

-
Krzychu1323 - Świeżak
a ja uprałem w pralce letnie Alpinestarsy SMX2 - i w tym sezonie musiałem kupić drugie - skóra się porozpieprzała... kiedy wydawałem 320 pln bolało mnie serce... także rzeczywiście lepiej dać do czyszczenia ..
ps. prałm je wcześniej 2 x ale ręcznie - delikatnie i było okay ..
pralka je skutecznie załatwiła
ps. prałm je wcześniej 2 x ale ręcznie - delikatnie i było okay ..
pralka je skutecznie załatwiła
-
cezare - VIP Åšcigacz.pl
Re: pranie skórzanych rękawic
Wiem, że post jest stary, ale może się komuś przyda moja odpowiedz:) Wyroby skórzane zawsze czyścimy benzyną ekstrakcyjną. Woda im nie szkodzi, ale też nie wpływa korzystnie, jeżeli już woda to z dodatkiem mydła. Mniejsze zabrudzenia usuwamy pocierając nasączoną w benzynie szmatką. Trzeba trochę cierpliwości, ale efekty są dobre. Przy dużych zabrudzeniach trzeba całość namoczyć w benzynie (tak jak pisałam ekstrakcyjnej) i po namoczeniu pobawić się szmatką:) Później zwyczajnie wysuszyć. Zapach dość szybko odparuje. Zwykłe rękawice skórzane prasuje się później na specjalnych żelazach, z rękawicami na motocykl jest mały problem (mają usztywnienia) więc dobrze jest po prostu naciągnąć na jakąś formę i nadać im kształt. Z praniem jest właściwie jeden problem...jakość barwnika. Rękawice mogą się odbarwić. Najsłabsze są barwniki czerwone (najmniej trwałe) Zawsze można zrobić próbę na kawałku:)
W najbliższym czasie muszę coś więcej napisać na swoim blogu bo dużo osób się o to pyta, a naprawdę jest to dosyć proste:)
W najbliższym czasie muszę coś więcej napisać na swoim blogu bo dużo osób się o to pyta, a naprawdę jest to dosyć proste:)
zapraszam po porady na www.pasjaszycia.com
- anna olszewicz
- Świeżak
• Strona 1 z 1
Powrót do Akcesoria motocyklowe
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości