Jazda po polach.
• Strona 2 z 4 • 1, 2, 3, 4
Ja z czterema kumplami wyjeżdżamy kiedyś z leśnej drogi a tu z naprzeciwka jedzie radjowóz
Wszyscy beka 180 stopni i z powrotem do lasu każdy w inną stronę
Psy nie wiedziały za kim jechać haha. Gożej jak sie spotka straż leśną bo mają dżipy ale i tak są bez szans. Miałem też kiedyś przygode że zrobili obławe i przyjechali dwoma radiowozami do mojej miejscowości ale czekaliśmy na polu aż pojadą
Ja osobiście mam największy problem z mocherami bo ciągle dzwonią na policje tylko przejade
Ale jak widać wszyscy mają ten sam kłopot także powodzenia wszystkim życze i mało spotkań z panem policjantem 

- bartexo
- Świeżak
A jeśli jedzie się po zwykłym lesie, nie żaden rezerwat czy park. To jest jakiś mandat?
Zakładając że wszystkie papiery są.
Zakładając że wszystkie papiery są.
,,De gustibus non est disputandum"(łac.)-O gustach się nie dyskutuje.
-
Landryss25 - VIP Åšcigacz.pl
Z tego co ja wiem, to za jazde po lesie panstwowym pojazdem silnikowym jest mandat 500zł, tylko to jest tak, że oni (leśniczy) musza to że wypisali mandat zgłośic w stosunkowo, krótkim czasie, i mało komu chce się te mandaty wypisywać...a jak jest ze straża leśną to nie wiem.
-
Mosori - Świeżak
za wjazd do lasu panstwowego mandat wypisuje tylko straż lesna
za wjazd do lasu innego niz panstwowy nikt nie ma prawa wystawic mandatu chyba ze wlasciciel lasu zgłosi sprawe do sadu wtedy mamy grocki. A najlepiej to sie nie zatrzymywac i wtedy nie bedziemy mieli takiego problemu

za wjazd do lasu innego niz panstwowy nikt nie ma prawa wystawic mandatu chyba ze wlasciciel lasu zgłosi sprawe do sadu wtedy mamy grocki. A najlepiej to sie nie zatrzymywac i wtedy nie bedziemy mieli takiego problemu

nsr125------>dr350
motocykl-5tys zl, kask300zl,rycie banki rodzicom-12/24h,paliwo-4,50litr, wrazenia z przebytej drogi=bezcenne
motocykl-5tys zl, kask300zl,rycie banki rodzicom-12/24h,paliwo-4,50litr, wrazenia z przebytej drogi=bezcenne
- patrykmulek
- Bywalec
jak to za wjazd do lasu mandat??
to że niby jak ludzie przejeżdzający przez las u mnie na wiosce mandaty powinni dostac??
w jaki inny sposób dostaną się do domu jak za przejazd przez las grozi im mandat??
czy nie jest tak że za jazdę nie zarejestrowanym, głośnym motocyklem itp grozi mandat??
to że niby jak ludzie przejeżdzający przez las u mnie na wiosce mandaty powinni dostac??
w jaki inny sposób dostaną się do domu jak za przejazd przez las grozi im mandat??
czy nie jest tak że za jazdę nie zarejestrowanym, głośnym motocyklem itp grozi mandat??
Oleje motocyklowe,samochodowe,smary,chemia, części,naprawy
-
Bostorn - Moderator
Zależy do kogo ta droga nalezy, jesli to jest droga publiczna to moga przez nia jeździć, tak samo jesli prowadzi do innej miejscowości i przy wjeździe na nia (drogę) jest znak, "jaks tam miejscowość"5km
Do domu położonego w kompleksie leśnym też mozesz dojechać legalnie, jeżeli nie ma do niego drogi gminnej (publicznej)
W art 161 KW jest napisane: "Kto, nie będąc do tego uprawniony albo bez zgody włściciela lub posiadacza lasu, wjeżdża pojazdem silnikowym lub zaprzęgowym do nie należącego do niego lasu w miejsce, w którym jest to niedozwolone albo pozostawia taki pojazd w miejscu do tego nie przeznaczonym podlega karze grzywny" Kara grzywny wynosi do 500 zł (mandat karny)
tłumacząc ww przepis na polski: aby wjechać pojazdem do lasu droga musi być udostępniona do ruchu, czyli musi być znak upoważniający do wjazdu, czyli jeden ze znaków znajdujący się w załączniku do kodeksu drogowego lub wystawiony przez nadlesnictwo "droga udostępniona". Ustawa o lasach określa kto jest uprawniony do wjazdu do lasu art 29 pkt 3.
http://www.forum.lasypolskie.pl/viewtopic.php?t=6003 (otwórz link)
Jesli ktos chce więcej poczytać, to większość była skopiowana z powyższego linku
pozdro
Do domu położonego w kompleksie leśnym też mozesz dojechać legalnie, jeżeli nie ma do niego drogi gminnej (publicznej)
W art 161 KW jest napisane: "Kto, nie będąc do tego uprawniony albo bez zgody włściciela lub posiadacza lasu, wjeżdża pojazdem silnikowym lub zaprzęgowym do nie należącego do niego lasu w miejsce, w którym jest to niedozwolone albo pozostawia taki pojazd w miejscu do tego nie przeznaczonym podlega karze grzywny" Kara grzywny wynosi do 500 zł (mandat karny)
tłumacząc ww przepis na polski: aby wjechać pojazdem do lasu droga musi być udostępniona do ruchu, czyli musi być znak upoważniający do wjazdu, czyli jeden ze znaków znajdujący się w załączniku do kodeksu drogowego lub wystawiony przez nadlesnictwo "droga udostępniona". Ustawa o lasach określa kto jest uprawniony do wjazdu do lasu art 29 pkt 3.
http://www.forum.lasypolskie.pl/viewtopic.php?t=6003 (otwórz link)
Jesli ktos chce więcej poczytać, to większość była skopiowana z powyższego linku

pozdro
-
Mosori - Świeżak
Mnie dwa razy to zatrzymywał leśnik ale on nic mi nie zrobił tylko powiedział żebym sie wrócił tą samą drogą co przyjechałem i żebym nie wjeżdżał do lasu bo moge mieć kłopoty. Ze strażą leśną nie miałem doczynienia ale raczej jak oni złapią to przerąbane jest. Nie wiem też jak to jest z drogami przy których stoją szlabany? Jest w jednym miejscu u mnie w miejscowości droga leśna ze szlabanem i stoi przy niej znak ograniczenia prędkości do 40km/h. Ten szlaban jest zamykany na noc ale w dzień zazwyczaj jest otwarty. I ciekaw jestem czy jeśli stoi otwarty to można tam legalnie wjechać? Jeśli nie to po co by było to ograniczenie prędkości?
- bartexo
- Świeżak
Lasów raczej unikam, bo się obawiam spotkania z sarną lub innym zwierzakiem. Latam bardziej po polach łąkach, na otwartej przestrzeni lepsza widoczność.
Tylko na torze. | Honda CR 125 - Osobniku! Do Ciebie piszę! Narzekasz, że bez przerwy Ci mocy brakuje? Jeśli tak, ta czerwona diablica pokaże Ci , gdzie jest Twoje miejsce! Normalnie Cię sponiewiera! | http://www.youtube.com/watch?v=6FQG7Eqwtow
-
Hamulec - Bywalec
No to zastanów sie nad sensenm kupna takiego sprzetu lub idz w odwiedziny do lesniczego i spytaj sie go czy nie bedzie miał wontów? Może jest jakis spoko i nie bedzie sie czepaic:)
Dzesiu KTM EXC-F 250 2007
- Dzesiu10
- Bywalec
vonharnas napisał(a):Czyli juz moge sie obawiac Panowie ?
Mam zamiar kupic yz 125 i do dyspozycji mam tylko las i głownie las, czasami pola. A w dodatku bardzo blisko mieszka lesniczy
hmm zajedź do niego z flachą ;d pogadaj, pożartuj i dopytaj się w których porach zwierzyna nie szarżuje albo oddaj mu swoją siostrę lub koleżankę i jesteś ustawiony jak się należy ;d
-
Bostorn - Moderator
Ja to mam w sumie lajt bo z leśniczym jestem praktycznie na ty i znam go dobrze bo mój kumpel jest jego synem także raczej nie ma nic przeciwko mojej jeździe po lesie. Ale problem jest w tym że ja mam tyle lasów dookoła że nie każdy jest jego i jak już się zapuszcze gdzieś dalej to już mi znajomy leśniczy nic nie pomorze
Mieszkam praktycznie na granicy świętokrzyskiego i często wjeżdżam w lasy które podlegają już pod mazowieckie. Fajnie nie 

- bartexo
- Świeżak
Ostatnio myślę, żeby pogadać z właścicielem zwirowni, którego znam z sąsiedniej wioski, a w miejscowości moich rodziców jest olbrzymia aktualnie nieczynna kopalnia gliny, tylko maszynę bym musiał jakoś przewieżć, bo to 17 km. Myślę sobie, żeby mieć takiego przekładańca, żeby nie było nudno; trochę lasu, pola, łąki, żwirownia, kopalnia z górki pod górkę, równo. wiecie o co mi chodzi przecież. Pozdrawiam.
Tylko na torze. | Honda CR 125 - Osobniku! Do Ciebie piszę! Narzekasz, że bez przerwy Ci mocy brakuje? Jeśli tak, ta czerwona diablica pokaże Ci , gdzie jest Twoje miejsce! Normalnie Cię sponiewiera! | http://www.youtube.com/watch?v=6FQG7Eqwtow
-
Hamulec - Bywalec
to jak masz takie znajomości to powiedz kolegom co robic aby nie drażnic leśniczych i móc popierniczac po lasach
lub w jakich porach roku zwierzyna może częściej niż zwykle pod koła nam wpadac
lub w jakich porach roku zwierzyna może częściej niż zwykle pod koła nam wpadac
-
Bostorn - Moderator
• Strona 2 z 4 • 1, 2, 3, 4
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 20 gości