125/50 - pytanie o konsekwencje
• Strona 1 z 1
125/50 - pytanie o konsekwencje
mój kumpel (zna się chyba jeszcze mniej niż ja) kupiłł ostatnio cbrke 125 zarejestrowaną na 50 i będąc święcie przekonany, że to jest 50 (:]) - kupował przez neta bez oglądanie (!) I tu nagle, przy pierwszej jeździe- coś za żwawy jak na 50cc
okazało się, że motor miał rej na 50 i wszystko jest spoko... on raczej się tym nie przejmuje, ale mi to nie daje spokoju... co może zrobić policja jeśli go złapie? i jeśli się skumają, że to 125 :/ Czy tłumaczenie, że taki kupił i że nie wiedział, że to 125 (co jest prawdą, mimo że teraz już wie
) zdadzą się na coś? co jeżeli motocyklista się na tym nie zna i został niejako "wprowadzony w błąd" przez sprzedającego? jakie będą tego konsekwencje?

- jump21
- Świeżak
Niech Twój kolega pójdzie na policje i powie, że odkrył fałszerstwo może dostanie lizaka, i dla dobra sprawy niech odstawi cbr na parking policyjny do wyjaśnienia.
f4 | | Przeczytaj !! | | viewtopic.php?p=209115#209115
-
CeBeRek - Stały bywalec
Mandat za brak prawka. A co do rejestracji to pokazuje umowę że kupił niby motorower i już raczej się niczym nie martwi. Ale nieprzyjemna sytuacja murowana. W razie wypadku wszystkie koszta pokrywa z własnej kieszeni. Ubezpieczalnia w takiej sytuacji odwraca się plecami.
Niech przerejestruje to na 125 i sprzeda a kupi prawdziwą 50. Bo jeździ nielegalnie i na motocyklu ze sfałszowanymi dokumentami.
Niech przerejestruje to na 125 i sprzeda a kupi prawdziwą 50. Bo jeździ nielegalnie i na motocyklu ze sfałszowanymi dokumentami.
,,De gustibus non est disputandum"(łac.)-O gustach się nie dyskutuje.
-
Landryss25 - VIP Åšcigacz.pl
a tak jeszcze, żeby nie zakładać nowego tematu... jeżeli już by miał prawko A1 (tam jest chyba do 15 czy 18 KM) i by jeździł na moto z większą mocą, to to by nie były takie same konsekwencje jakby jeździł z rej na 50tke? (w sumie to A1 nie pozwala mu jeździć z taką mocą, więc wychodzi na to jakby jeździł bez uprawnień, czyli na jedno...)
oczywiście często w papierach jest wpisane 15KM, ale czy to nie mija się z celem? i tak łamie prawo... jeśli tu ma wpisane 15KM, to co to robi, że na 50tke, skoro i jedno i drugie to bujda... pytam, bo gdzieś na forum - na którym skąd inąd przestrzega się prawa - znalazłem osobę polecającą rozglądanie się za motorem, który będzie miał w papierach wpisane 15KM.. więc dlaczego tak wszyscy się oburzają na 125/50? przecież wg prawa to chyba na jedno wychodzi? możliwe, że się mylę.. jeśli tak to mnie poprawcie, i wyjaśnijcie mi to, bo jestem już zdezorientowany... :/
oczywiście często w papierach jest wpisane 15KM, ale czy to nie mija się z celem? i tak łamie prawo... jeśli tu ma wpisane 15KM, to co to robi, że na 50tke, skoro i jedno i drugie to bujda... pytam, bo gdzieś na forum - na którym skąd inąd przestrzega się prawa - znalazłem osobę polecającą rozglądanie się za motorem, który będzie miał w papierach wpisane 15KM.. więc dlaczego tak wszyscy się oburzają na 125/50? przecież wg prawa to chyba na jedno wychodzi? możliwe, że się mylę.. jeśli tak to mnie poprawcie, i wyjaśnijcie mi to, bo jestem już zdezorientowany... :/
- jump21
- Świeżak
A no właśnie na jedno nie wychodzi, bo na 125ccm nie ma ograniczenia prędkości tylko mocy, ale Ty zdawałeś egzaminy państwowe, które zweryfikowały umiejętności, czyli jeździć potrafisz i nikt się nie oburza.
f4 | | Przeczytaj !! | | viewtopic.php?p=209115#209115
-
CeBeRek - Stały bywalec
mi coś się obiło o uszy ze lepiej jeździć 125 bez prawka niż 125 zarejestrowane na 50cmm, ponieważ jak nie masz prawka możesz zapłacić kare lub coś w tym stylu, a jak masz 125 na 50 to już jest przekręt, co za tym idzie? oszukanie prawka, i za to chyba jest większa kara, lecz nie jestem w 100% pewny
- Orgi
- Świeżak
Jak będziesz jeździł na 125 która ma więcej koni niż dozwolone jest na kategorię A1 to dostaniesz mandat chyba 500 zł. Natomiast jak będziesz jeździł 125 zarejestrowaną na 50 to jest to przestępstwo ścigane z kodeksu karnego i zagrożone karą:
Art. 273. Kto używa dokumentu określonego w art. 271 lub 272,podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.
a jeśli w toku postępowania wyjdzie na jaw że wprowadziłeś w błąd lub przekupiłeś Edzia ze stacji diagnostycznej to:
Art. 272. Kto wyłudza poświadczenie nieprawdy przez podstępne wprowadzenie w błąd funkcjonariusza publicznego lub innej osoby upoważnionej do wystawienia dokumentu,
podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.
Zatem sam sobie odpowiedz czy 500 zł mandatu i 3 lata w pierdlu to to samo.
Art. 273. Kto używa dokumentu określonego w art. 271 lub 272,podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.
a jeśli w toku postępowania wyjdzie na jaw że wprowadziłeś w błąd lub przekupiłeś Edzia ze stacji diagnostycznej to:
Art. 272. Kto wyłudza poświadczenie nieprawdy przez podstępne wprowadzenie w błąd funkcjonariusza publicznego lub innej osoby upoważnionej do wystawienia dokumentu,
podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.
Zatem sam sobie odpowiedz czy 500 zł mandatu i 3 lata w pierdlu to to samo.
-
siekson - VIP Åšcigacz.pl
rozumiem.. dzięki za przytoczenie konkretnych artykułów i wyjaśnienie mi tego...
jednak, jeżeli bym mam wpisane 15KM a bym miał więcej, to jaka jest szansa, że policja się zorientuje i skieruje na jakiś przegląd? Czy jest jakaś szansa, żeby to wyszło na jaw?
Temat zamykam bo zmierza on do tego że zaraz będziesz pytał jak zarejesetrować 125/50 albo w inny sposób złamać prawo. A za to to dajemy bana i wywalamy na zbity pysk. Tym bardziej że już dowiedziałeś się co grozi za fałszowanie dokumentów.
siekson
jednak, jeżeli bym mam wpisane 15KM a bym miał więcej, to jaka jest szansa, że policja się zorientuje i skieruje na jakiś przegląd? Czy jest jakaś szansa, żeby to wyszło na jaw?
Temat zamykam bo zmierza on do tego że zaraz będziesz pytał jak zarejesetrować 125/50 albo w inny sposób złamać prawo. A za to to dajemy bana i wywalamy na zbity pysk. Tym bardziej że już dowiedziałeś się co grozi za fałszowanie dokumentów.
siekson
- jump21
- Świeżak
• Strona 1 z 1
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości