Problem z KTM`em exc 300
• Strona 1 z 1
Problem z KTM`em exc 300
Witam , mam problem z moim KTM`em exc 300 .Silnik został złożony wczoraj i odpalony . Chodził idealnie . Potem przejechałem się około 1 km i motor nagle zaczął przerywać i prychać przez chwile aż w końcu zgasł . Iskra jest ale słabsza niż wcześniej . Udało mi się raz moto odpalić ale na krótko , bo potem mocno kichnęło, strzeliło i zgasło . Nie jest to wina świecy ani styków .
- motongexc
- Świeżak
popatrz czy masz dokręcony zapłon u kumpla sie poluzował i włąsnie miał podobne objawy. inną sprawą moze byc zatarte łozysko wału <oby nie> bo takie objawy są włąsnie, moze odpalic ale prycha itp. a jezeli odpaliła to wkręcała sie na obroty czy wogule chodziła jak traktor i trzesło całym moto ? bo jezeli to to 99% włąsnie łozysko na wale poszło te co łączy wał z korbowodem. ale mogą byc tez inne łozyska wału. mozesz taki test mały zrobic ale on ci do konca moze nie pokazac ale unies tłok do góry wsadz srubokręt czy cos i delikatnie opuszczaj tłok powinien gładko sie opuscic jezeli bedzie przerywanie albo cos to masz przyczyne łozysko. no i oczywiscie pokop go czy sie blokuje moze byc bez swiecy aby sprawdzic czy sie igiełki nie posypały i czy nie stają bokiem i nie blokują. jezeli kopka normalnie chodzi tłok tez sie opuszcza moze wina gaźnika. ii mam nadzieje że po złozeniu silnika docierałes go ? nie kazdy wie ale po głupim sciągnięciu cylindra należy na chwile odpalic i to musi sie dopasowac i dotrzec. żeby przypadkiem od razu nie gazowac bo to sprzyja padnięciu moto. mam nadzieje że sie wyjasni jakby cos pisz co to była za przyczyna. mam nadzieje ze pomogłem
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
zatarte łożysko wału swpowoduje że zatrze korbe i ani w lkewo ani w prawo nic nie pojdzie, kopkę zablokuje, tłok bd stał w miejscu i ni jak go nie ruszysz
więc od razu mówie że to nie łozysko
gdy by Ci to poszło poszedł by korbowód i te łożyska
wiem bo w moim sxie tak się stało
sprawdź kompresję
więc od razu mówie że to nie łozysko
gdy by Ci to poszło poszedł by korbowód i te łożyska
wiem bo w moim sxie tak się stało
sprawdź kompresję
Oleje motocyklowe,samochodowe,smary,chemia, części,naprawy
-
Bostorn - Moderator
wcale nie prawda moze sie zatrzec i moze pracowac ale od obciązen obrotów moze przerywac i cięzko chodzic dlatego moze przy kopaniu gładko chodzic a jak sie odpali to przerywach i kichac
co jak co ale cos o tym wiem.

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
aa mam pytanie poza rozwiązaniem problemu, powiedz mi jak wypada twój exc w porównaniu z 250 w 2T ?
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
heniu edytuj posty
a po 2 jeśli mowisz że jak zatrze sie korba to można odpalic
powiedz mi w jaki sposób u mnie wszystko stało??
jeśli odpalisz na takiej korbie wybacz ale czy czasem nie rozwalisz przez to tłoka, cylka??
a po 2 jeśli mowisz że jak zatrze sie korba to można odpalic
powiedz mi w jaki sposób u mnie wszystko stało??
jeśli odpalisz na takiej korbie wybacz ale czy czasem nie rozwalisz przez to tłoka, cylka??
Oleje motocyklowe,samochodowe,smary,chemia, części,naprawy
-
Bostorn - Moderator
wiesz to zalezy jak ci te łozysko pójdzie. w mojej RM jak poszło łozysko to na pycha z truden odpalała cała drżała i ja jej w gaz a ona zgasł
jak pchałem czasami sie łozysko źle ułozyło i całkiem zablokowało wtedy lekko trzeba pchnąc do tyłu i sie ukłądało na nowo. oczywiscie mogło przez to pójsc korbowód tłok raczej nie. chociaż od drgan i źle istawionego korbowodu moze cos sie krzywo zacierac ale przecież nikt nie da rady tak jeździc wiec chwilowe odpalenie nic nie powinno zepsuc
ja miałem wszystkie igiełki w łozysku zadna nie wypadła ale niektóre podczas kopania stawały na sztorc i blokowały sie o korbowód. zresztą jak odpalałem dla kumpla CR bo jemu poszło tez łozysko to słychac było jakby ktos mu gwoździ by do silnika nasypał. i od razu stwierdziłem ze to wina łozyska. rozebralismy i sie to okazało. a odpalił i chodził nie tak najgorzej. z tym że własnie cały dgrał i chodził okropnie. ale nic sie nie stało.

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Usterka została wykryta i naprawiona
. Usterką okazał się ścięty klin na magnecie .
Nie wiem jak chodzi KTM exc 250 w 2T ale od 250 w 4T jest duuużo mocniejszy

henio12323 napisał(a):aa mam pytanie poza rozwiązaniem problemu, powiedz mi jak wypada twój exc w porównaniu z 250 w 2T ?
Nie wiem jak chodzi KTM exc 250 w 2T ale od 250 w 4T jest duuużo mocniejszy

- motongexc
- Świeżak
no to wiadome. bo 250 w 4t jest poruwnywalen z 125 w 2t
nie koniecznie chodzi mi dokłądnie po poruwnanie z innym ktm a wogule jakaś 250 w 2t.

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
aha czaje noo to 250 w 2t jest mocniejsza tez od yz450f to wiem bo sie scigali i 250 wygrała 

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Po dniu jazdy nastąpił następny problem ,moto zaczęło przerywać i nie miało pełnej mocy . Okazało się
:
(otwórz link)
(otwórz link)
Czy da się to jakoś naprawić czy muszę kupić nowy wał i magneto ?

Czy da się to jakoś naprawić czy muszę kupić nowy wał i magneto ?

- motongexc
- Świeżak
• Strona 1 z 1
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość