Stukający łańcuch w CB500
• Strona 1 z 1
Stukający łańcuch w CB500
Witam
Mam problem z łańcuchem w cebulce.
Motocykl:
Honda CB500 z 93r.
Łańcuch
-VAZ o-ring przejechane 2tys km
-Naciągany raz przeze mnie, był nierównomiernie wyciągnięty, naciągnąłem tak, że w najciaśniejszym miejscu jest prawie 3cm luzu(mocno go naciągając) serwisówka podaje luz 3-4cm
Problem:
Dzisiaj łańcuch zaczął trzaskać, kiedy rusza się z jedynki, towarzyszy temu delikatne szarpanie. Trzaski zanikają wraz z prędkością. Łańcuch działa normalnie podczas hamowania silnikiem. Stuki słychać chyba z okolicy małej zębatki
W czym tkwi problem? Może źle naciągnąłem łańcuch, może koło skręciłem krzywo. Jeżeli ktoś wie co może być nie tak to proszę napiszcie co zrobić i jak to sprawdzić
Mam problem z łańcuchem w cebulce.
Motocykl:
Honda CB500 z 93r.
Łańcuch
-VAZ o-ring przejechane 2tys km
-Naciągany raz przeze mnie, był nierównomiernie wyciągnięty, naciągnąłem tak, że w najciaśniejszym miejscu jest prawie 3cm luzu(mocno go naciągając) serwisówka podaje luz 3-4cm
Problem:
Dzisiaj łańcuch zaczął trzaskać, kiedy rusza się z jedynki, towarzyszy temu delikatne szarpanie. Trzaski zanikają wraz z prędkością. Łańcuch działa normalnie podczas hamowania silnikiem. Stuki słychać chyba z okolicy małej zębatki
W czym tkwi problem? Może źle naciągnąłem łańcuch, może koło skręciłem krzywo. Jeżeli ktoś wie co może być nie tak to proszę napiszcie co zrobić i jak to sprawdzić
- żółf
- Świeżak
A masz wszystkie zęby na zębatce zdawczej ?
Yamaha DT 125R [SPRZEDANA] >> Aprilia RS 125 [SPRZEDANA] >> Yamaha YZF 250
22.10.08 ====> Zdałem Prawko
22.10.08 ====> Zdałem Prawko

-
zdzichu123 - Bywalec
Przejechałem się na serwis, bo i tak musiałem spray kupić.
Opinia serwisu:
Wyciągnąłem łańcuch. Może się zgadzać, bo w felworze naciągania(mój pierwszy raz) Naciągnąłem, sprawdziłem luz-wył wzorowy 3,5cm. Przejechałem się, po czym sprawdziłem, a tu zonk, łańcuch napięty jak guma od gaci. Poprzednio sprawdzałem w miejscu najluźniejszym. Więc tu chyba dałem ciała
Teraz po porządnym nasmarowaniu, łańcuch już nie trzaska, ale pewnie jego żywot przez moją głupotę skrócił się znacznie. Szczęście w nieszczęściu, że nie kupiłem DIDa bo przez głupotę byłbym więcej $ do tyłu.
Wnioski: Naciągać w najluźniejszym miejscu, a przed jazdą kilka razy sprawdzić w różnych miejscach, jak jest naciągnięty
Podsumowując jestem biedniejszy o koszt jednego łańcucha, ale bogatszy o nowe doświadczenia:)
Opinia serwisu:
Wyciągnąłem łańcuch. Może się zgadzać, bo w felworze naciągania(mój pierwszy raz) Naciągnąłem, sprawdziłem luz-wył wzorowy 3,5cm. Przejechałem się, po czym sprawdziłem, a tu zonk, łańcuch napięty jak guma od gaci. Poprzednio sprawdzałem w miejscu najluźniejszym. Więc tu chyba dałem ciała
Teraz po porządnym nasmarowaniu, łańcuch już nie trzaska, ale pewnie jego żywot przez moją głupotę skrócił się znacznie. Szczęście w nieszczęściu, że nie kupiłem DIDa bo przez głupotę byłbym więcej $ do tyłu.
Wnioski: Naciągać w najluźniejszym miejscu, a przed jazdą kilka razy sprawdzić w różnych miejscach, jak jest naciągnięty
Podsumowując jestem biedniejszy o koszt jednego łańcucha, ale bogatszy o nowe doświadczenia:)
- żółf
- Świeżak
To co piszesz sugeruje ze mozesz miec problem z niecentryczna zebatka tylnego kola.
Też się nad tym zastanawiałem-bo jak inaczej wytłumaczyć nierówny naciąg przy prawie nowym łańcuchu. Tylko jak to sprawdzić? Jak stawiam na centralkę i zapinam 2 bieg, wrzucam ssanie, tak, żeby koło się żwawo poruszało, to patrząc od tyło zarówno zębatka jak i koło wyglądają OK, tylko ten pomiar jest raczej "na oko" i z precyzją ma niewiele wspólnego. Jest jakiś sposób, żeby dokładnie sprawdzić wycentrowanie koła i zębatki?
- żółf
- Świeżak
A łańcuch naciągałeś i sprawdzałeś luz jak moto stało na centralnej?
,,De gustibus non est disputandum"(łac.)-O gustach się nie dyskutuje.
-
Landryss25 - VIP Ścigacz.pl
Piszesz tutaj o nowym łańcuchu a czy kupiłeś do kompletu nówki zębatki ?
Dream ride... www.youtube.com/watch?v=6EyJz46EMWk
-
Fikol - Świeżak
• Strona 1 z 1
Powrót do Mechanika motocyklowa