Buty cross pytanie (PROSZE O ZAMKNIECIE)
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Buty cross pytanie (PROSZE O ZAMKNIECIE)
Ostatnio zalozylem buty znajomego na crossa i przezylem lekki szok... Bo byly One tak sztywne ze ruszanie stopa wymagalo znacznego wysilku, a chodzenie przypominalo chodzenie w butach narciarskich. I teraz moje pytanie czy one sa tak sztywne w kazdym modelu i czy tak musza byc?
Ostatnio edytowano 8/4/2009, 11:29 przez Dil, łącznie edytowano 1 raz
- Dil
- Świeżak
nowe modele butów od 1500 zł są z zawiasami na kostce... starsze maję jedynie w przedniej częsci jakis miekki materiał który lekko sie ugina. napewno but nie moze sie ruszac na boki bo by nie spełniał swoich zadan. a góra dół no to niestety dosc cięzko to pracuje ale to kwestia przyzwyczajenia. ja tak samo z początku nie mogłem biegów opanowac. a potem samo jakos weszło w krew 

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
ja mam 661 modelu nie pamiętam i tez nie narzekam juz sporo w nich sie nachodziłem i napchałem moto wiec mi nie przeszkadza ich twardosc
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
włąsnie to jest spoko do opanowania. tylko dostosuj moto pod buty ustaw hamulec nożny żeby nie był za nisko ani za wysoko to samo z biegami
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Jak pierwszy raz ubralem buty byly tak twarde ze nie umialem w nich chodzic, poierwsze jazdy sprawiały wiele problemu. Teraz po kilku tygodniach lepiej zmienia mi sie biegi w butach crossowych niz w zwyklych. Kwestia przyzwyczajenia, przed wyjazdem w teren musisz je umyc i wypastowac pasta i po kilku razach robią sie coraz bardziej miekkie
Jezdze w butach O'neal

Yamaha DT 125R [SPRZEDANA] >> Aprilia RS 125 [SPRZEDANA] >> Yamaha YZF 250
22.10.08 ====> Zdałem Prawko

-
zdzichu123 - Bywalec
normalnie z czasem sqra będzie bardziej miękka i spokojnie będziesz chodzic;d
załóż ochraniacze na kolana;d jak robocot będziesz śmigał;d
ale do wszystkiego da siÄ™ przyzwyczaic ;d
załóż ochraniacze na kolana;d jak robocot będziesz śmigał;d
ale do wszystkiego da siÄ™ przyzwyczaic ;d
Oleje motocyklowe,samochodowe,smary,chemia, części,naprawy
-
Bostorn - Moderator
to, że śmigasz amatorsko nie ma znaczenia. Tutaj chodzi o bezpieczeństwo, lepiej kup te buty posmigasz troche przyzwyczaisz się i napewno bedzie Ci się jeździło lepiej, jak bedziesz się czuł bezpieczniej. Uwierz, że takie buty sporo dają jak się coś stanie.
Pozdro
Pozdro
-
Mosori - Świeżak
dokładnie bedziesz sie 20 razy wykładał na moto i bys sie w trampkach wyłozył i nic ale kiedys napewno tak sie wywalisz że buty ocalą cie
gdyby buty nie były by potrzebne i by były uciązliwe napewno jakies mądre głowy wymysliły by cos innego a że trzymają sie od jakiegos czasu że but ma byc taki i nie zmieniają tego wiec widac to jest najlepsze rozwiązanie na offroad 

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Wlasnie co one daja takiego w czasie wywrotki. Pamietajac to ze moja jazda jest amatorska i teren na ktorym smigam jest dosc specyficzny (poligon, drogi czolgowe, sa tez piaski itp. ale np. po drozkach lesnych nie jezdze z racji tego ze poprostu tak nie lubie) w czasie wywrotki (ktore nie jedne mialem) nigdy nie ladowalem w taki sposob zeby mi motor przygniot noge..... Bo jak mniemam jest w nich tylko taki sens? Ochrona w czasie upadku przed przygnieceniem?
- Dil
- Świeżak
Nie... One są sztywne w razie jakby siła upadku pechowo przeniosła się na nogi. Nawet przy stosunkowo małej prędkości jeśli byś miał wywrotkę i pechowo poleciał na stopę która zatrzymała by się o korzeń/kamień miałbyś pogruchotane wszystkie kości. Buty to niemal podstawa tak samo jak kask.
,,De gustibus non est disputandum"(łac.)-O gustach się nie dyskutuje.
-
Landryss25 - VIP Åšcigacz.pl
nie to tylko częsc ochrony. inne że cie chroni przed oparzeniem od gorącego dyfuzora. inne przed wystającymi gałęziami kamieniami itp. kopniesz kamien to nie odczujesz tego wogule prawie a jakbys kopnoł tak w zwykłych butach..... nie chciałbym byc na twoim miejscu
do skoków sie przydają bo majątwarde podeszwy i cięzar na podnózkach roznosi sie ca całą noge a nie na miejsce styku z podnóżkami. sporo tego jest 

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Jesli pojezdzisz po torze i zostaniesz przygniecony kilka razy to zrozumiesz po co sÄ… buty
Nawet w tak niepozornym terenie mozesz zostac przygniecony przez maszynę, dostac z korzenia albo innych gowien ktore wylatują w powietrze, zawsze cię to omijało ale jeden raz mozesz zostac nieszczesliwie trafiony i wtedy bedziesz chwalił buty. Pozdrawiam 

Yamaha DT 125R [SPRZEDANA] >> Aprilia RS 125 [SPRZEDANA] >> Yamaha YZF 250

-
zdzichu123 - Bywalec
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości