Zobacz wÄ…tek - [KASK] Arai: Chaser czy Viper?
NAS Analytics TAG

[KASK] Arai: Chaser czy Viper?

Jakie rękawice, kask, gmole?
_________

[KASK] Arai: Chaser czy Viper?

Postprzez Rogal » 22/3/2009, 15:03

Witam Was,

Po przymiarkach SHOEI'a i ARAI'a okazało się, że mam głowę zdecydowanie "arajową", więc pozostaje wybrać tylko model :?

Będę jeździł na CBF600S, więc przeznaczenie raczej turystyczne z niewielkim akcentem sportowym...

Przymierzałem oba (w tym samym rozmiarze) - leżą podobnie z tym, że CHASER bardziej obejmuje mi szczęke. Z kolei VIPER wydaje się lepiej wyciszony (podczas rozmowy w sklepie).
Wiadomo, że zaletą VIPERa jest całe wypinane wnętrze kasku i inny (lepszy?) system wentylacji...

Pytanie brzmi czy warto w moim przypadku dopłacać te 300zł do VIPERA, czy może w turystyce lepiej sprawdzi się CHASER?

Proszę o pomoc i Wasze spostrzeżenia.

Dziękuję :)
Rogal
Świeżak

Postprzez Hellrider » 22/3/2009, 16:56

Wiesz, są to o ile pamiętam najtańsze kaski integralne w ofercie Araia, prawda, Arai to absolutna czołówka światowa, ale moim zdaniem dawanie takich pieniędzy za ten kask to przesada. Wiadomo, na bezpieczeństwie się nie oszczędza, ale w tych kaskach tak naprawdę dużo płacisz za markę. Chyba , że masz jakąś okazję, ale z tego co wiem, to te kaski które wymieniasz kosztują blisko 2 tysiące złotych polskich.

Poleciłbym Ci firmę HJC. Uważam, że na CBF , do jazdy turystycznej (zakładam że to nie będzie turystyka 200+) to modele FG 15 lub IS 16 byłyby dla Ciebie jak ulał.

Obydwa kaski można dostać za mniej niż 1000 zł, FG 15 to wydatek około 800 złotych, IS 16 około 650.

Oba kaski są ciche, mają świetnego Anti-foga, wygodną, wyjmowaną wyściółkę. Na turystyka wystarczy. A zaoszczędzone pieniądze przeznacz na dobrą kurtkę, spodnie, żółwia i protektory - co z tego, ze głowa będzie cała, jak człowiek wyląduje na wózku.
Hellrider
Świeżak

Postprzez dambandit » 22/3/2009, 17:31

Hellrider napisał(a):Wiesz, są to o ile pamiętam najtańsze kaski integralne w ofercie Araia, prawda, Arai to absolutna czołówka światowa, ale moim zdaniem dawanie takich pieniędzy za ten kask to przesada. Wiadomo, na bezpieczeństwie się nie oszczędza, ale w tych kaskach tak naprawdę dużo płacisz za markę. Chyba , że masz jakąś okazję, ale z tego co wiem, to te kaski które wymieniasz kosztują blisko 2 tysiące złotych polskich.

Poleciłbym Ci firmę HJC. Uważam, że na CBF , do jazdy turystycznej (zakładam że to nie będzie turystyka 200+) to modele FG 15 lub IS 16 byłyby dla Ciebie jak ulał.

Obydwa kaski można dostać za mniej niż 1000 zł, FG 15 to wydatek około 800 złotych, IS 16 około 650.

Oba kaski są ciche, mają świetnego Anti-foga, wygodną, wyjmowaną wyściółkę. Na turystyka wystarczy. A zaoszczędzone pieniądze przeznacz na dobrą kurtkę, spodnie, żółwia i protektory - co z tego, ze głowa będzie cała, jak człowiek wyląduje na wózku.

Ale to nie będzie Arai , no ludzie już nie przesadzajcie , koleś chce arai za 2 tyś zł a wy mu polecacie jakieś byle co za 800 zł
dambandit
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez Rogal » 22/3/2009, 17:37

Mierzyłem kilka kasków i Arai leży zdecydowanie najlepiej na mojej głowie...

Chcę żeby był to kask na wyrost, bo nie wiem czym będę jeździł za 2-3 lata, a jak wiadomo apetyt rośnie w miarę jedzenia :wink:

Poza tym głowa jest ważna :wink:

Dziękuję za dotychczasowe sugestie, ale jednak będę upierał się przy swoim CHASER czy VIPER?
Rogal
Świeżak

Postprzez Hellrider » 22/3/2009, 18:05

Dambandit ... Szkoda słów.
http://www.scigacz.pl/HJC,HQ1,Lordship, ... ,5684.html

Przeczytaj to sobie kolego... Tu masz akurat inny model tej firmy. Szczególnie fragment:
"Produkty najpoważniejszej konkurencji na tym poziomie jakościowym kosztują w granicach 2000-2500zł, koreańskiemu produktowi nic w porównaniu z nimi nie brakuje. HJC HQ 1 przy cenie detalicznej 1549zł jest zatem bardzo ciekawą ofertą."

DO TEMATU : jeśli masz pieniądze, a z tego co widzę to masz to bierz tego Vipera. 300 złotych to przy takich kwotach niewielka różnica.

Opinie znalezione na innych forach:

"Jedze w Viperze jakis rok. Wady to :
1 Mechanizm mocowania szybki - niestety dalej nie wiem jak gladko i bezproblemu ja zamontowac zwykle to pare min szarpania. Duzo gorszy niz np w Shoei xr 1000
2 Cena jest drozszy od odpowiednika Shoei-a o jakies 100f
3 Znowu szyba dosyc szybko pojawily sie rysy z drugiej strony moze mam pecha(atakuja mnie rozne tak , kamienie, pilka od tenisa)

Jest cichy w miescie poza na autostradzie bedziesz musial zalozyc korki. "

inna opinia:
"Ja mam Vipera no i jak narazie uwag niestwierdzono."

W zagranicznych testach ADAC itp. ocena GUT - 3,5/5.

Jak na kask za 2 tys. zł moim zdaniem niezbyt rewelacyjne. O chaserze są lepsze opinie, i jeśli koniecznie tylko te dwa wchodzą w grę to Chaser.
Hellrider
Świeżak

Postprzez Rogal » 22/3/2009, 18:40

Bardzo dziękuję za rzeczową wypowiedź - nigdzie w sieci nie mogłem znaleść bezpośredniego porównania Chasera i Vipera :?

Prawdopodobnie zrobię tak, że przymiarzę je oba jeszcze raz (na spokojnie) i wybiorę ten, który lepiej leży...

Bardzo chciałbym wiedzieć jeszcze, który będzie cichszy w czasie jazdy (turystyka), a tego stwierdzić nie mogę dopóki nie kupię - tak statycznie podczas rozmowy to chyba minimalnie wygrywa VIPER, ale pewnie ma się to nijak do rzeczywistości (podczas jazdy).

Pozdrawiam!
Rogal
Świeżak

Postprzez WeWonItThreeTimes » 22/3/2009, 20:17

a moge kolego podpytac jak cena tych kasków?

sam jezdze w rx7 (wczesniej mialem X-Lite 801rr) i wiem ze nigdy innego kasku niz Arai nie kupie. przyznam szczerze ze kupilem go bardzo okazyjnie bo za 60% ceny w polskim salonie ale dla mnie jest to kask idealy.

z tych o ktorych mowisz to Viper, Chaser jest zbyt drogi na to co oferuje(no chyba ze okazja jakas,dlatego o cene pytalem)
Obrazek
WeWonItThreeTimes
Świeżak

Postprzez Rogal » 22/3/2009, 20:40

WeWonItThreeTimes napisał(a):a moge kolego podpytac jak cena tych kasków?

sam jezdze w rx7 (wczesniej mialem X-Lite 801rr) i wiem ze nigdy innego kasku niz Arai nie kupie. przyznam szczerze ze kupilem go bardzo okazyjnie bo za 60% ceny w polskim salonie ale dla mnie jest to kask idealy.

z tych o ktorych mowisz to Viper, Chaser jest zbyt drogi na to co oferuje(no chyba ze okazja jakas,dlatego o cene pytalem)

Arai VIPER (z grafiką): 2299zł
Arai CHASER (z grafiką): 1999zł

Bez grafiki w obu przypadkach jeśli dobrze pamiętam -200zł
Rogal
Świeżak

Postprzez Walery » 23/3/2009, 18:48

Rogal, moze warto zamowic przez neta, skoro rozmiar znasz...
http://cgi.ebay.pl/Arai-Viper-GT-Web-Mo ... 240%3A1318
Mozliwe ze nawet taniej znajdziesz a zawsze to pare stow w kieszeni...
Honda Dominator
Walery
Świeżak

Postprzez Rogal » 23/3/2009, 22:35

Walery napisał(a):Rogal, moze warto zamowic przez neta, skoro rozmiar znasz...
http://cgi.ebay.pl/Arai-Viper-GT-Web-Mo ... 240%3A1318
Mozliwe ze nawet taniej znajdziesz a zawsze to pare stow w kieszeni...

Kurde szkoda, że dopiero dziś dałeś mi tego linka, bo już kupiłem...Vipera w kolorze Camo Blue :D

Tak by ten temat wniósł coś dla potomnych - różnice między Chaserem, a Viperem:
-inny materiał, z którego wykonana jest skorupa (CLC-Viper vs włóknowęglowe-Chaser)
-inny system wentylacji
-spoiler podbródkowy (Viper)
-cała wyściółka wypinana (Viper)

Powiem szczerze, że zakładając jeden po drugim moja głowa bardziej swobodnie czuła się w Chaserze, natomiast Viper dokładniej ją obejmował, co wydawało się być lekkim dyskomfortem...

Dziś po dwóch godzinach jazdy poczucie dyskomforu zniknęło, a sam kask świetnie leży na mojej głowie...

Jako, że mam zamiar go używać dłuższy czas to wypinana wyściółka pozwoli łatwo utrzymać go w czystości :wink:

Jeszcze raz Wam dziękuję za pomoc i pozdrawiam!
Rogal
Świeżak

Postprzez dosiek77 » 25/12/2009, 10:42

A może ktoś się orientuje od jakich modeli pasuje szybka do Vipera. Mam Vipera GT i chcę dokupić ciemną szybę.
dosiek77
Bywalec

Postprzez Fómen » 6/1/2010, 19:33

witam wszystkich jestem nowy ale nie w temacie kaskow i w szczególności marki Arai
chcialep pogratulowac wyboru kasku panu co kupil Vipera to bardzo dobty wybór. Chaser jest bardziej turystyczny a Viper to kompromis pomiedzy Chaser-em a RX-7.
Dobrze że są ludzie ktorzy rozumieją co za takie pieniądze się dostaje a nie kupuje jakieś tam zamienniki :))
Arai to przede wszystkim bezpieczeństwo i sprawdzona konstrukcja kasków.
Arai ma tylko kilaka modeli perfekcyjnie dopracowanych i każdy ma swoje przeznaczenie a nie 33 różne kaski w których jest pełno wad konstrukcyjnych.
Co do szybki Viper GT to pasuje szybka o oznaczeniu L- Type
Tu znajdziesz odpowiedz na to pytanie to tabela z zestawieniem szybek do kasków Arai
http://www.design.fomen.pl/files/visier%20Arai.jpg
Fómen
Świeżak

Postprzez Fómen » 6/1/2010, 19:34

jak będziesz potrzebował to mam kilka tych szybek i innych części do kasków Arai
Fómen
Świeżak

Postprzez P-iotras » 13/1/2010, 22:24

do chasera roz M ciemną albo lustrzaną dostał bym i
jakie pieniążki za to
P-iotras
Świeżak

Powrót do Akcesoria motocyklowe

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości

na górê