Witam co sÄ…dzicie o aprilia rs 125 ?
• Strona 1 z 1
Witam co sÄ…dzicie o aprilia rs 125 ?
a więc tak: wszędzie piszą że na pierwszy motor nie więcej jak 600 poj ;/ ok jeździło sie różnymi wynalazkami ( wsk-i i te sprawy ) ale ja bym wolał cos mniejszego na początek. mam do dyspozycji jakieś 5000 złotówków. i podoba mi sie właśnie aprilia rs 125. jej cena wacha sie w przedziale od 4000-10000 ( nie mówie tu o nówkach za 15 tys ;/ ) mam 170cm wzrostu, 60kg wagi. będzie mi pasował motorek ? moje umiejętności oceniam na średnie. i na co zwracac uwage przy kupnie ? każdy model ma jakies mankamenty, jak to wygląda w przypadku tego ?? z góry dzięki za odp
- bax241
- Świeżak
To jest 2T - zadaj sobie pytanie czy stać Cię na jego utrzymanie. Pali naprawdę sporo. Na co zwracać uwagę? Jest tutaj na forum świetny artykuł, jednak za te pieniądze nie oczekuj cudów.
"Wiem, kiedy zawodzę, wiem ile jestem wart Tyle razy mnie uchronił tylko głupi fart..."
-
Drexav - Świeżak
Jak kolega wyżej napisał, RS 125 potrafi spalić nawet 8 litrów/100km przy ostrej jeździe. Przy normalnej miejskiej około 7 litrów, w trasie 6.
Może Honda NSR 125 ? Osiągi ma trochę gorsze (jakieś 150 km/h) , ale pali około litr mniej od RS i jest mniej awaryjna. W twojej kwocie niestety będą to motocykle prawie 10 letnie).
http://moto.allegro.pl/item588157825_ho ... _2001.html
Poleciłbym Ci 4T - widać, że masz niedużo pieniążków, więc pewnie byłbyś bardziej zadowolony. Znajdziesz także za 5-6 tys. w bardzo dobrym roczniku (2004-2005) W tej cenie:
http://moto.allegro.pl/item583491695_ho ... kazja.html
P.S. Masz polisę na życie? Ten ktoś kto poleca Ci 600 na pierwszy motor chyba Ci źle życzy
Może Honda NSR 125 ? Osiągi ma trochę gorsze (jakieś 150 km/h) , ale pali około litr mniej od RS i jest mniej awaryjna. W twojej kwocie niestety będą to motocykle prawie 10 letnie).
http://moto.allegro.pl/item588157825_ho ... _2001.html
Poleciłbym Ci 4T - widać, że masz niedużo pieniążków, więc pewnie byłbyś bardziej zadowolony. Znajdziesz także za 5-6 tys. w bardzo dobrym roczniku (2004-2005) W tej cenie:
http://moto.allegro.pl/item583491695_ho ... kazja.html
P.S. Masz polisę na życie? Ten ktoś kto poleca Ci 600 na pierwszy motor chyba Ci źle życzy

-
Hellrider - Świeżak
Z tego co napisałeś wynika że masz prawko A. Porozglądaj się za GS 500. Oszczędniejszy i mniej awaryjny od RS a przyjemniejszy do jazdy.
,,De gustibus non est disputandum"(łac.)-O gustach się nie dyskutuje.
-
Landryss25 - VIP Åšcigacz.pl
Napewno da radę:) a ta CBR mi sie wydaje jakby była powypadkowa...Ale polecam CBR kolega miał i sie zajefajnie jezdziło, i spalanie było bardzo małe, a osiągi zadowalające. No i juz jakis dzwięk silnika;) Polecam CBR:)
- Smoli
- Świeżak
hmm dzięki wielkie. Honda cbr rzeczywiście wygląda na fajną sprawe. tylko ta sama cena a dużo młodsze roczniki. jesli chodzi o mnie to bardzo dobrze ale nie jest jakaś wadliwa albo coś ??? a i właśnie ak to jest z tą v/max ? rożnie ludzie piszą. może niech sie któs wypowie kto ma 

- bax241
- Świeżak
Honda CBR jest motocyklem wolniejszym od NSR. Ale te 130 km/h pójdzie, co moim zdaniem jest wystarczające.
Jest to 4T - wolniejszy, ale mało pali i jest dużo wytrzymalszy od 2T. Przebiegi rzędu 30-40 tys. km , oczywiście bez remontu nie robią na tym motorze wrażenia. Ze względu na niskie koszty eksploatacji jest dobrym wyborem dla początkujących z niskim budżetem.
Jeśli masz tą kategorię A to możesz się też faktycznie zastanowić nad GS 500 - jest to motocykl dużo szybszy, mocniejszy, większa pojemność, ale dobry dla początkujących. Motocykl raczej bezawaryjny, psują się czasem drobiazgi.. Niestety, za 5k zł to dostaniesz co najwyżej 98' rok , często z dużym przebiegiem. Dodatkowo moto czesto wybierane przez dorosłych początkujących, co często oznacza że motor miał mniej lub bardziej poważne gleby (chyba prawie każdy się kiedyś przewrócił w fazie nauki jazdy).
Jest to 4T - wolniejszy, ale mało pali i jest dużo wytrzymalszy od 2T. Przebiegi rzędu 30-40 tys. km , oczywiście bez remontu nie robią na tym motorze wrażenia. Ze względu na niskie koszty eksploatacji jest dobrym wyborem dla początkujących z niskim budżetem.
Jeśli masz tą kategorię A to możesz się też faktycznie zastanowić nad GS 500 - jest to motocykl dużo szybszy, mocniejszy, większa pojemność, ale dobry dla początkujących. Motocykl raczej bezawaryjny, psują się czasem drobiazgi.. Niestety, za 5k zł to dostaniesz co najwyżej 98' rok , często z dużym przebiegiem. Dodatkowo moto czesto wybierane przez dorosłych początkujących, co często oznacza że motor miał mniej lub bardziej poważne gleby (chyba prawie każdy się kiedyś przewrócił w fazie nauki jazdy).

-
Hellrider - Świeżak
Hm prawka na A jeszcze nie mam ale jestem w trakcie także to kwestia czasu... a skoro już tak sugerujecie na coś większego to moze cos tak do 250-300 poj ? naprawde to jest pierwszy motocykl. i nie mówcie że nie ale nawet jak ktoś dopiero zaczyna jeździć to będzie chciał sprawdzić ile " tak naprawde" pójdzie motór.
- bax241
- Świeżak
Hellrider napisał(a):Landryss25, zatankowany GS 500 waży troszkę ponad 200 kg.
Uważam, że przy takim wzroście i wadze może mieć małe problemy z utrzymaniem tego motoru przy niskich prędkościach, tym bardziej że ma zerowe doświadczenie.
Dałby radę. Ja przy wadze 65kg i wzroście 180cm nie mam problemów z utrzymaniem żadnego motocykla, fakt jeżdżę już trochę. Sądzę że GS to jest idealne moto bo oszczędne, mało awaryjne (jeśli trafimy dobry egzemplarz) i daje dużo więcej przyjemności z jazdy niż jakaś 125.
Jak kupisz GS nie będziesz zawiedziony. Nie jest to potwór a moim zdaniem (i nie tylko) dla początkującego idealne moto.
Rozejrzyj się też za Kawasaki ER-5.
,,De gustibus non est disputandum"(łac.)-O gustach się nie dyskutuje.
-
Landryss25 - VIP Åšcigacz.pl
Ja mam 176cm i 55kg mam aprilie rs 125 GS(wersja mocniejsza) nie mam problemu z utrzymaniem ani opanowaniem motoru nauczysz sie bez problemu i przyzwyczaisz do motoru, teraz przymiezam sie na r6 liczą sie umiejętnosci zapamietaj i jeszcze jedno motor jest dla ludzi mądrych.
- mlodyFRYZJER
- Świeżak
• Strona 1 z 1
Powrót do Motorowery do 50 ccm
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 23 gości